Zorgadministratie stroomlijnen? Tablets en digitalisering zijn een winning team

Door Samsung België 23.10.2017

Zorgadministratie stroomlijnen met tablets

Het is een bijna iconisch beeld: de dokter of verpleegkundige naast het bed van zijn patiënt – met één oog op zijn vertrouwde clipboard. Toch is dat zo langzamerhand een plaatje uit de oude doos. Want in de wereld van de gezondheidszorg is de tablet bezig aan een opmars. Die biedt dan ook een antwoord op twee trends in deze sector: de nood aan kostenbeheersing en de toename van ambulante zorg.

De cijfers liegen er niet om: mobiele toestellen veroveren de medische wereld. In de VS gebruikt al meer dan 50 procent van de ziekenhuizen smartphones en / of tablets. In Nederland had in 2016 al 21 procent van de zorgverleners een tablet ter beschikking gekregen van zijn werkgever. En in België is Mobile Health een van de actiepunten van het eGezondheid-platform, met als doel: “ mobiele toegang aanbieden (via smartphones, tablets,…) tot de bestaande gegevens voor alle zorgverstrekkers. ”

Digitalisering en mobility

Waaraan danken mobiele toestellen dat succes? In de eerste plaats: de nood aan kostenbeheersing in de zorgadministratie. Want iedereen in de zorgsector beseft dat – mede door de vergrijzing – de budgetten onder druk staan. Door efficiënter te werken, snij je in de kosten zónder te beknibbelen op zorgkwaliteit. 70 procent van de Nederlandse personeelsmanagers denkt maar liefst de helft te kunnen besparen door papierstromen te digitaliseren.

Bovendien zit ook de ambulante zorg in de lift. Omdat die goedkoper is, maar ook omdat – vaak oudere – patiënten het comfortabeler vinden om thuis te worden verzorgd. Dat is een extra drijfveer om te investeren in mobiele toestellen waarmee zorgverleners altijd en overal toegang hebben tot hun dossiers.

Zorginstelling Altrecht kiest voor Samsung KNOX en vast-mobielintegratie van KPN

Goedkopere én bétere zorg

Waarin zit die besparing nu precies? Neem nu een thuiszorgpraktijk waarvan alle zorgverleners elke dag een aantal klanten moeten bezoeken. Als alle personeelsleden beschikken over een tablet, hoeven ze ’ s ochtends zelfs niet meer langs kantoor. Ze bekijken hun planning in de gedeelde agenda en hun elektronische patiëntendossiers (EPD ’ s) plukken ze waar dan ook uit de cloud.

Hebben ze een vraag over de bijwerking van een bepaald medicijn? Dan consulteren ze via hun tablet de app van het geneesmiddelenrepertorium. En voor kleine vragen hoeven ze vaak niet eens langs bij de patiënt maar openen ze gewoon een videogesprek.

Dat spaart allemaal brandstof, papier en vooral … tijd. En het belangrijkste is dat de zorgkwaliteit er niet onder lijdt maar er zelfs op vooruit gaat.

Neem nu de overdracht van een patiënt naar een zorgverlener van een andere discipline of in een andere organisatie. Zorgdeskundigen kennen dat al langer als een zwakke schakel in het zorgproces: het risico op vergissingen is groot. Zijn zorgprofessionals met hun tablet op stap? Dan vullen ze op elk moment en waar dan ook het patiëntendossier aan, dat altijd en voor iedereen up-to-date en 100 procent betrouwbaar is.

Nog een paar voorbeelden van hoe tablets het leven van zorgverleners en patiënten aangenamer maken:

• Ziekenhuisverpleegkundigen laten vertrekkende patiënten ter plekke tekenen voor ontslag en sturen dit meteen door naar de administratie.
• Zijn er hospitality displays beschikbaar in de ziekenhuiskamer? Dan synchroniseert de arts daarmee zijn tablet om medische beelden en grafieken te tonen en uit te leggen.

tablets bij medische zorgen

Veiligheid is eerste zorg

Niets dan voordelen, dus. Toch staan sommige zorgdirecties nog huiverachtig tegenover het idee om het gros van hun personeelsleden een tablet in handen te geven. Hun grootste bezwaar? Security. Niet helemaal onterecht. Want patiëntengegevens zijn extreem privacygevoelig . Er hoeft maar één personeelslid zijn tablet te vergeten in de ziekenhuiscafetaria om een catastrofe te veroorzaken op juridisch en pr-vlak.

Nochtans is het perfect mogelijk om veilig tabletgebruik af te dwingen bij alle werknemers. Een mobile device management -oplossing zoals Knox Premium stelt de IT-manager in staat om de juiste veiligheidsinstellingen te activeren, een pincode te verplichten en het toestel op afstand te locken en te wissen indien nodig.

Wil een zorgverlener een EPD raadplegen in de cloud? Dan verloopt dat via een beveiligde VPN-verbinding. En alle medische apps zitten in een beveiligde professionele container op het toestel, waar ze niet kunnen communiceren met apps die niet zijn goedgekeurd – bijvoorbeeld sociale media.

Kortom, reken maar dat het beeld van de zorgverlener met de tablet de volgende jaren uitgroeit tot de nieuwe norm . De combinatie van efficiëntie zorgadministratie, optimale zorgkwaliteit en gegarandeerde security is immers onweerstaanbaar voor iedereen die de zorguitdagingen van de toekomst het hoofd wil bieden.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

Digitale media, een zegen voor revalidatie en therapietrouw

Digitale media en e-health? Zegen voor revalidatie en therapietrouw

Sterke communicatie in het ziekenhuis met digital signage

Krachtig communiceren met digital signage? Zó doet een ziekenhuis het in het echt

Gezonde communicatie in het ziekenhuis

Zó houdt u de communicatie in uw ziekenhuis gezond

Altrecht bewijst waarde van ICT in de zorg

ICT in de zorg: Altrecht-patiënt krijgt betere hulp dankzij Samsung Knox

GERELATEERDE PRODUCTEN

UHD Large Format Display  105" QM105D  QM105D

UHD Large Format Display

Galaxy Tab S3 (LTE) SM-T825

Galaxy Tab S3