5 uitmuntende mobile device management-oplossingen (en hoe je de knoop doorhakt)

Door Samsung België 30.01.2017

Smartphones en tablets zitten al stevig verankerd in onze werk- en telewerkgewoontes. En wil je jouw steeds minder honkvaste bedrijfsdata veiligstellen? Dan is mobile device management een absolute must. Evolve selecteerde 5 MDM-oplossingen, waaronder Samsung Knox, die je zeker onder de loep moet nemen.

Onze lijst bestaat integraal uit topsoftware voor jouw mobile device management (MDM). Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden . En natuurlijk weet alleen jij welke MDM-tool het best bij je bedrijfsbehoeften past. Je vindt daarvoor enkele tips onderaan in dit artikel.

Maar voor we te hard van stapel lopen: wat is dat ook weer, mobile device management ?

Mobile device management gedefinieerd

Eigenlijk valt elke vorm van beheer van smartphones, tablets en zelfs laptops onder mobile device management . Het doel daarvan is altijd om de productiviteit van medewerkers te stimuleren, en om te zorgen dat er geen bedrijfspolicy ’ s worden geschonden. Het beheer is doorgaans verbonden met een IT-product, een mobile device management -oplossing of ‘ MDM ’ – zoals Samsung Knox.

"Een MDM biedt onder meer geïsoleerde
bedrijfsdata en beveiligde mailboxen"

Waarom voeren bedrijven een MDM in? Omdat ze zo het gebruik van de devices kunnen sturen en controleren . En omdat je met louter richtlijnen – hoe helder ook – nooit zeker weet of ze wel worden nageleefd. De meeste MDM ’ s maken het je op dat vlak gemakkelijk. Met onder meer geïsoleerde bedrijfsdata, beveiligde mailboxen en instellingen om het IT-bedrijfsbeleid door te voeren.

Tijd dus om enkele vooraanstaande mobile device management -oplossingen van naderbij te bekijken. Zeker als je weet dat 2017 hét jaar van de data security is .

1. AirWatch van VMware

AirWatch is de mobile device management -oplossing van VMware. De software klom in enkele jaren tijd naar de top van de MDM-piramide. Technologieresearchbureau Gartner noemt de oplossing in zijn Magic Quadrant van Enterprise Mobility Suites toonaangevend. Vooral omdat AirWatch gemakkelijk te configureren is en zich erg intuïtief laat beheren. Bedrijven kunnen er bovendien honderden devices van alle besturingssystemen mee managen.

De MDM-software van VMware is beschikbaar met on premise (meer controle) en cloud-based (meer flexibiliteit) installatie. Het prijsschema is dan weer zo opgebouwd dat bedrijven hun mobiele support gemakkelijk bijstellen volgens hun groeicurve .

2. XenMobile van Citrix

Ook XenMobile van Citrix duikt op tussen de toppers in de Magic Quadrant van Gartner. En net als bij AirWatch rekenen bedrijven op lage instapkosten, optimale schaalbaarheid en hoogwaardige beveiliging .

Citrix heeft een overzichtelijke, gedetailleerde managementconsole, is eenvoudig te configureren en laat bedrijven snel en sterk inspelen op hun kopzorgen rond Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (CYOD). Je bent dan wel beter niet al te gehecht aan de native apps van je vertrouwde besturingssysteem. Want Citrix schuift vooral zijn eigen (betalende) Worx-applicaties naar het voorplan. Je krijgt dan onder meer een veilige browser, een notitie-app en een documentmanagement-oplossing.

Je rolt Citrix XenMobile uit vanuit de cloud of op locatie ( on premise ).

3. MaaS360 van Fiberlink (IBM)

Computer- en securityreus IBM stortte zich op de MDM-markt met de overname van Fiberlink Communications. Resultaat? Het toegankelijke platform MaaS360 , Mobility as a Service met een 360 ° -kijk op productiviteit en beveiliging .

Kenners schrijven MaaS360 hoog aan, met name voor zijn beheers- en rapportagecapaciteiten. Het My Alert Center toont je bijvoorbeeld in een oogopslag hoeveel toestellen er zich buiten de grenzen van het geofence bevinden. En hoeveel jailbroken of rooted devices er zijn – telkens met de nodige details.

De basisprijs van MaaS360 is redelijk, maar de productiviteitsapps zijn betalend – net als bij Citrix. MaaS360 is beschikbaar via cloud- en on premise installatie.

4. Enterprise Mobility Management (EMM) van MobileIron

Het relatief jonge bedrijf MobileIron richt al zijn pijlen op enterprise mobility management . Dat leverde de onderneming in 2014 onder meer de titel van Fastest Growing Tech Company op, een onderscheiding van Deloitte.

IT-administrators en eindgebruikers roemen MobileIron omwille van zijn gebruiksgemak . Toestellen toevoegen, beveiligde gateways configureren, securitypolicy ’ s uitrollen, … MobileIron herleidt het tot kinderspel. Bovendien biedt MobileIron support voor alle operating systems en is het beschikbaar als on premise en cloud-based oplossing.

EMM Silver , de standaardversie van MobileIron, omvat de functionaliteiten van een basis-MDM. Inclusief Apps@Work, voor centraal applicatiebeheer. Voor extra security-features voor e-mail en documenten en een algemene helpdesk moet je een upgrade doen.

5. Knox Premium van Samsung

Wereldwijd het sterkste mobile security- platform. ” Dat is het verdict van Gartner over Knox van Samsung . Samsung integreert het platform in al zijn toestellen en verankert de beveiliging met een chip in de hardware. Probeert iemand het toestel te rooten ? Dan maakt de chip elk verder gebruik van het device onmogelijk. Knox is trouwens ook – maar dan zonder hardware-verankering – compatibel met andere besturingssystemen.

Knox Premium , zo heet het allround-MDM binnen het Knox-ecosysteem. Boven op dat MDM draait de containeroplossing Knox Workspace . In die beveiligde omgeving gebruiken je medewerkers gewoon hun vertrouwde professionele apps.

Met de gratis tool Knox Mobile Enrolment installeer je het MDM vanuit de cloud op een groot aantal mobiele toestellen. Als IT-manager heb je bovendien de kans om apps te pushen en te verwijderen of om verloren toestellen te wipen .

Kom jouw mobile device management op het spoor

Onderzoek je jouw MDM-opties? Onderwerp dan eerst je bedrijf aan een kruisverhoor:

• Volstaat een focus op hardware en applicaties? Of het is het ook cruciaal om content en datastromen te vergrendelen?
• Welke veiligheids- en productiviteitsdoelstellingen hebben we?
• Hebben we voldoende IT-mankracht om mobile device management uit te rollen?
• Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers de mobiele richtlijnen naleven?
• Welke functies willen we via het MDM beschikbaar maken en welke schermen we af?

Als je enterprise mobility -plan klaar is, is het tijd om je kandidaat-leveranciers op de rooster te leggen:

• Welke impact heeft de mobile device management -tool op onze medewerkers? Wat zullen ze winnen en verliezen aan gebruikscomfort.
• Is de MDM gemakkelijk te integreren in onze huidige IT-infrastructuur?
• Hoe eenvoudig is het om devices te koppelen? En om beveiligingsproblemen op te sporen?
• Hoe ziet het rapportage-dashboard eruit?
• Hoe benadert de oplossing data security ? Met basis- of geavanceerde functionaliteiten?
• Welke mogelijkheden zijn er om toestellen te controleren? Kun je een remote lock of wipe uitvoeren?
• Welke functionaliteiten zijn inbegrepen in de prijs en welke niet?

Met jouw doortastende aanpak en onze preselectie kom je jouw ideale mobile device management zeker op het spoor. En blijf je de mobile security -uitdagingen van 2017 de baas.

Waarom niet starten bij de nummer één van Gartner?

Ontdek hoe jij je mobile devices wapent met Samsung Knox.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

GERELATEERDE PRODUCTEN