Beveiliging voor tablet

Home > Samsung Tablet > Beveiliging voor tablet

Samsung Tablet header

Android is een opensourceplatform. Dat is mooi, want dat betekent dat veel verschillende partijen toepassingen kunnen ontwikkelen, dat het systeem eenvoudig aanpasbaar is en dat de kosten voor bijvoorbeeld apps laag kunnen blijven. Maar het brengt ook een veiligheidsrisico met zich mee. Daarom is het belangrijk voor goede beveiliging van je tablet te zorgen.

Waarom je tablet beveiligen?

Hackers, virussen en malware. De bedreigingen liggen op de loer. Net als je desktop-pc en je smartphone staat ook je tablet via internet bloot aan deze gevaren. Je wist mogelijk al dat anderen mee kunnen kijken als je browst op een onbeveiligd draadloos netwerk. Ook kunnen kwaadwillenden apps op je tablet proberen te installeren, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om je tablet-beveiliging op orde te krijgen.

Android beveiligen

Wat kun je doen om Android op je tablet te beveiligen? Allereerst moet je ervoor zorgen dat je jouw toestel zo veel mogelijk up-to-date houdt. Hackers maken vaak gebruik van lekken in oudere versies van de besturingssoftware. Door regelmatig de nieuwste updates te installeren, zorg je ervoor dat eventuele lekken snel gedicht worden en zo geen veiligheidsrisico meer vormen.

Ook apps kunnen beveiligingslekken bevatten. Maak daarom alleen gebruik van apps die je vertrouwt en die regelmatig een update krijgen. Als een app al een lange tijd geen updates meer krijgt, is dat een teken dat de app verouderd is. In zo'n geval kun je vaak beter een app gebruiken die nog wel wordt onderhouden.

Ook zelf kun je veel doen aan de beveiliging van je tablet . Maak op openbare wifi-netwerken bijvoorbeeld alleen gebruik van websites met een beveiligde verbinding. Je kunt deze websites herkennen aan 'https' voor het internetadres en het slotje in de adresbalk. Bij deze beveiligde websites worden eventuele gevoelige gegevens versleuteld verzonden. Ga je aan het werk met gevoelige informatie zoals je bankzaken? Dan is het handiger om dat via bijvoorbeeld een 3G- of 4G-verbinding te doen, als je niet zeker weet of je het draadloze netwerk kunt vertrouwen.

Als je apps downloadt, doe dat dan alleen vanuit de officiële bronnen als de Google Play Store of de Samsung App Store. Als je hier apps downloadt, weet je zeker dat ze gecontroleerd zijn op malware.

Extra beveiliging: Samsung Knox

Samsung Knox is een speciale Samsung-beveiliging voor je tablet. Samsung Knox is ontwikkeld om je Android-apparaat minder kwetsbaar te maken voor hackers en andere kwaadwillenden. Met Samsung Knox leg je op jouw tablet een digitaal 'Fort Knox' aan, waar je gevoelige toepassingen en documenten in onder kunt brengen.

Bedrijven kunnen de speciale Knox-omgeving zo inrichten dat deze bij het beveiligingsbeleid van de onderneming past. Dit is speciaal handig voor tablets die zowel privé als zakelijk worden gebruikt. Van buitenaf kun je zo niet in de beveiligde omgeving komen zonder de door het bedrijf ingestelde ontgrendeling. In geval van nood kun je zelfs de inhoud van het apparaat op afstand wissen.

De kwaliteit die Samsung Knox biedt blijkt wel uit de STIG-goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Tablets waaropSamsung Knox is geïnstalleerd, mogen zelfs gebruikmaken van de beveiligde netwerken van dit zwaarbeveiligde ministerie.

Knox tref je aan als app op het startscherm van je tablet. Voordat je in Knox kunt komen, moet je de ontgrendelingscode invoeren. Zit je eenmaal in de beveiligde Knox-omgeving, dan zie je dat aan een schildje in de notificatiebalk. De apps die door Knox worden beveiligd zijn te herkennen aan een icoon. Deze apps moeten vooraf door Samsung zijn goedgekeurd en kunnen alleen uit de Samsung App Store worden gedownload.

Als consument kun je de beveiligde omgeving van Knox ook gebruiken. Hou er wel rekening mee dan je zonder beveiligde VPN-verbinding geen gegevens veilig kunt versturen.

INTERESSANT VOOR JOU

Samsung smartphone tablet koken keuken

Tablet kiezen

Samsung Galaxy S2 tablets

De beste tablet