Raznolikost i inkluzija

Raznolikost i inkluzija

Poticanje raznolike
kulture radi stvaranja
bolje budućnosti

Poticanje raznolike kulture radi stvaranja bolje budućnosti

Budite svoji, gradimo bolje sutra

U kompaniji Samsung vjerujemo da inkluzivna kultura i raznolika radna snaga vode inovacije i rast.
Naš cilj je da kreiramo globalni tim kojem svi pripadaju i imaju jednake prilike, inspirišući talente da budu ono što stvarno jesu.
Zajedno gradimo bolje sutra za klijente, partnere i zajednice.

Ljudi u kompaniji Samsung

Zato što naši zaposlenici donose različita iskustva i perspektive kompaniji Samsung,
omogućuju nam da gradimo bolje sutra.

Leslie Baker

B2B Sales Management / USA

Otkako smo se pridružili porodici Samsung, različitost i inkluzija su teme koje prihvatamo, podstičemo i podržavamo. Nevjerovatno je svakog dana raditi za organizaciju koja nas ohrabruje da budemo ono što zaista jesmo i na to ponosni bez pardona.

Seth Nicaulas Brown

Business Strategy / USA

Svakog dana se budimo sa zadatkom da izgradimo inkluzivniju i raznovrsniju radnu snagu na svim nivoima kako bi odražavali svijet oko nas i svijet korisnika kojima pružamo usluge. Ova raznolikost misli, vještina i iskustva povećava sposobnosti i domet timova za izgradnju većeg nivoa jednakosti i ravnopravnosti.

Sajid Sadi

System Structure Design / USA

Nemoguće je na pravi način razumjeti potrebu, osim ako je osjetite sami. Raznolikost svake vrste je ključni dio buđenja tog osjećaja. Svoj maksimum možemo dati tek kada postanemo jedno u smislu duha i pripadanja.

Charlotte Grant

Internal Communication / UK

Mi smo globalna kompanija, a takav status nosi raznolikost, različite religije, rasne identifikacije i etničke identitete. Vaša je odgovornost da razumijete sopstvene predrasude i da ih otvoreno prihvatite. S druge strane, naša je odgovornost da svoje zaposlene i naše korisnike stavimo na prvo mjesto, a u tom cilju naša unutrašnja zajednica mora se ogledati u vanjskoj.

Laixin Zhang

Corporate Social Responsibility / China

Sa razvojem digitalizacije, inteligencije i automatizacije u China, sve više žena se posvećuje društvenom i ekonomskom razvoju kako bi jurile svoje snove i postale samopouzdane, odgovorne i inventivne talentovane žene u nauci i tehnologiji. Pružaćemo prilike za obuku i očekujemo više talentovanih žena u nauci i tehnologiji u budućnosti.

Trang Thi Hoang

Counselling / Vietnam

Više od radnog mjesta, Samsung mi omogućava da činim dobre stvari sa ovim svijetom. Širio sam poruku dijeljenja i sreće kroz psihološko savjetovanje za zaposlene u Samsung kako bih im pomogao da otkriju svoje vrijednosti i izgrade zdrav duhovni život. To je takođe vrijednost zajedničkog prosperiteta kojem Samsung teži. Uvijek sam ponosan i na to gledam s poštovanjem.

Kanokchon Taemchim

Manufacturing Line Management / Thailand

U ovoj kompaniji sam više od 14 godina. Ja sam pripadnik LGBTQ populacije, ali nikada se nisam osjetio drugačijim od drugih. Umjesto toga, dobio sam priliku da se razvijam. Moj tim podržava različitost i ohrabruje me da uspijem u svojoj karijeri naglašavajući moje sposobnosti, a ne pol. Uživam u svom poslu i nastaviću da radim u Samsung što je duže moguće.

Kunj Sood

HR Business Partner / India

Pošto sam osoba sa invaliditetom i takođe član savjeta za D&I vjerujem da je naša odgovornost da zajedno ostvarimo ovu promjenu u kulturi i da budemo inkluzivniji kao organizacija. Inkubacija savjeta za D&I je odličan korak za SIEL ka većem cilju, i potpuno vjerujem da će ovo pomoći u privlačenju najboljih talenata iz različitih grupa u Samsung.

Sarah Alnahdi

Retail Operation / Saudi Arabia

Kao žena iz Saudi koje rade za Samsung Electronics, osjećam se privilegovanom što sam dio takvog okruženja u kome se svi tretiraju jednako. Svi radimo u jednom duhu ka ostvarenju ciljeva kompanije i podizanju radne atmosfere. Osjećam se dijelom porodice koja će uvijek biti tu za mene, a ja sam tu za njih.

Rim Chehabi

Corporate Social Responsibility / UAE

Dugotrajne organizacije se ističu u stvaranju i ugrađivanju ubjedljive prakse raznolikosti i inkluzije jer im to daje moć da razmotre različite perspektive dok slijede zajedničku viziju.

Hlubi Shivanda

Business Process Management / South Africa

Raznolikost i inkluzija osiguravaju da naša organizacija ima koristi od širokog spektra proteklih dešavanja, iskustava i stručnosti. Pogodnosti koje poslovni slučaj ima od davanja glasa svima, bez obzira na pol, rasu, boju kože ili vjeroispovijest, vidljive su u načinu na koji smo uspjeli da ostanemo relevantni i responsivni na raznovrsnim tržištima na kojima poslujemo.

Constanza Sepulveda

CS Planning / Colombia

Pošto sam imao priliku da budem na čelu svog tima, mogao sam u potpunosti da razumijem kako da izgradim raznolik tim koji može da ojača naše inovacije, odluke i rezultate. D&I je više od trenda pravde. To je poslovna strategija efikasnosti, kvaliteta i uspjeha.

Grupe za resurse zaposlenika (ERG)

Vjerujemo da je kultura koja poštuje različitost, jednakost i inkluziju neophodna za nastavak inovacija.
Naše resursne grupe za zaposlene okupljaju ljude da razmjenjuju ideje i mišljenja i kao rezultat toga,
možemo učiti i cijeniti međusobne razlike i pretvoriti ih u vrijedne resurse.

* U kompaniji Samsung postoje različite ERGs za rodnu opredijeljenost, LGBTQ+, rasnu problematiku, zaposlene roditelje i veterane u različitim regijama uključujući US, Europe, Latin America, i Southwest Asia.

Initiative Highlights

Nastavljamo sa našim naporima da stvorimo inkluzivnu organizacionu kulturu
kroz razne aktivnosti na D&I u različitim regionima.

Učenje i razvoj

Potičemo naše ljude da unose promjene i u kompaniji Samsung i u okviru šireg društva.

U kompaniji Samsung omogućavamo ljudima mogućnosti za rast i razvoj kako bi postali najbolji i najinkluzivniji lideri.
To uključuje izgradnju svijesti u cilju širenja perspektiva, promjenu načina razmišljanja u cilju jačanja objektivnosti i primjena inkluzije kako bi se aktivirala inkluzija.

Preformulisanje načina
razmišljanja

Prepoznavanje
vrijednosti različitosti
unutar tima

Izgradnja svjesnosti

Shvatanje značaja
raznolikosti i inkluzije
iz poslovne
perspektive

Prakse inkluzije

Razvoj različitih i
inkluzivnih
odnosa koji vode do
promjene

Nivo lidera

Vodič za lidere timova u cilju
poticanja
inkluzivne kulture kroz
različitost

Lični nivo

Učenje o samom sebi i drugima

Nivo tima

Razvoj različitih i
inkluzivnih odnosa

Žene u kompaniji Samsung

Posvećeni smo poticanju sljedeće generacije žena lidera
kroz podržavanje žena talenata koje su izvanredne u svojim oblastima.

Status of women's leadership by position and job function of SEC
Žene u Samsung (Globalno) 2011 2016 2021
Poslovna pozicija Tehnologija (%) 15.0 16.6 18.8
Prodaja i marketing (%) 28.0 29.0 32.3
Rukovodstvo Izvršne pozicije (%) 1.5 6.2 6.5
Menadžeri (%) 9.0 12.7 16.1

Žene u kompaniji Samsung
(po radnim funkcijama)

Žene u Samsung (po radnim funkcijama) Tehnologija (%) 2011. 15,0% / 2016. 16,6% / 2021. 18,8%, Prodaja i marketing (%) 2011. 28,0% / 2016. 29,0% / 2021. 32,3%. Rejting žena na radnim pozicijama u tehnologiji, prodaji i marketingu je značajno porastao od 2011. do 2021. godine. Žene u Samsung (po radnim funkcijama) Tehnologija (%) 2011. 15,0% / 2016. 16,6% / 2021. 18,8%, Prodaja i marketing (%) 2011. 28,0% / 2016. 29,0% / 2021. 32,3%. Rejting žena na radnim pozicijama u tehnologiji, prodaji i marketingu je značajno porastao od 2011. do 2021. godine.

Žene u kompaniji Samsung
(po rukovodstvu)

Žene u Samsung (po rukovodstvu) Izvršne funkcije (%) 2011. 1,5% / 2016. 6,2% / 2021. 6,5%, Menadžeri (%) 2011. 9,0% / 2016. 12,7% / 2021. 16,1%. Rejting žena na izvršnim funkcijama i menadžera je porastao od 2011. do 2021. godine. Žene u Samsung (po rukovodstvu) Izvršne funkcije (%) 2011. 1,5% / 2016. 6,2% / 2021. 6,5%, Menadžeri (%) 2011. 9,0% / 2016. 12,7% / 2021. 16,1%. Rejting žena na izvršnim funkcijama i menadžera je porastao od 2011. do 2021. godine.

Priznanja i nagrade

Otkako smo započeli naš put komunikacije i angažovanja s ciljem povećane različitosti i inkluzije,
naše napore prepoznaju grupe za zastupanje, državni organi i nevladine organizacije.
Posebno ističemo našu poziciju na vrhu Forbesove liste „Najbolji svjetski poslodavci” i nazvani kao
jedan odAmerica „Najboljih poslodavaca za veterane” dvije uzastopne godine (2020.-2021.).