Samsung Flip

pitbull matrix template

Introductie

De Samsung Flip pitbull matrix template helpt om een gezonde balans te houden tussen doen en denken bij de uitvoering van een project. De matrix draagt bij om “denkers” meer te laten doen en “doeners” meer mee te laten denken.

Veel startups hanteren vaak het principe van de pitbull. Dit zijn vaak de type personen die de wereld willen veranderen met hun visie. Hier geldt het motto “learn fast, fail rapidly”.

Rules of the game

De template gebruikt twee assen. As één is de as van de denkers, ook wel de theoretische strategen genoemd. As twee is de as van de doeners, ook wel doodlopers genoemd. Als denkers alleen maar blijven denken gaat er niets gebeuren. Als doeners zonder denken iets blijven doen, zullen ze uiteindelijk zichzelf doodlopen.

Definities


De moedelozen:
Dit is het kwadrant waar én niemand iets doet én waar niemand nadenkt. Je wordt er moedeloos van en dit soort types kan je niet gebruiken in je project.

De praatjesmakers: Hier wordt heel veel nagedacht en gesproken zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Veel feiten worden gezocht, gecontroleerd en nog eens getoetst.

De hardlopers: In dit kwadrant gebeurt heel veel, er is veel actie en impulsiviteit zonder dat er eerst nagedacht wordt over een mogelijke uitkomst. Hier worden dromen nagejaagd en hoe vaker ze tegen een muur aan lopen hoe harder ze blijven lopen.

De pitbulls: Om snel (positief) resultaat te kunnen boeken gaan pitbulls in overleg, controleren ze op feiten, terwijl ze tegelijkertijd hun droom creëren en nastreven.

Stappen

Het idee is daarom om actiepunten te definiëren binnen het kwadrant van de pitbulls. Dit zijn actiepunten waar én over nagedacht is én die direct uitgevoerd kunnen worden.