Kies jouw locatie en taal.
Others

Creativiteit en remote work: vriend of vijand?

dec. 04. 2020

De laatste maanden is onze manier van werken flink veranderd. We staan nu voor een nieuwe, blijvende realiteit: de combinatie van remote work en kantoorwerk. Of dat onze creativiteit niet bemoeilijkt? Niet als je rekening houdt met de basisvoorwaarden voor creativiteit. En je je personeel passende (technologische) ondersteuning biedt.

Voorwaarde 1: ruimte voor spontane toevalstreffers

De meeste eurekamomenten ontstaan niet als je in je eentje achter je bureau zit, stelt wetenschapsauteur Steven Johnson. Ze overvallen je op een onverwacht moment, meestal tijdens sociale interactie. Als je tijdens de koffiepauze even bij je collega langsloopt, bijvoorbeeld. Of tijdens een drink na het werk. Je toetst een eerste idee voorzichtig af. En krijgt er waardevolle feedback voor in de plaats.

Tijdens die informele contacten creëer je ook een vertrouwensband. Leidinggevenden durven sneller te polsen naar iemands motivatie. En medewerkers geven ongedwongen hun mening. Dat vertrouwen is essentieel. Want nieuwe ideeën ontstaan pas als je tegen de stroom durft in te zwemmen.

Dus dit is je eerste uitdaging: hoe breng je die spontaniteit naar de afstandscontext?

Voorwaarde 2: focus, focus, focus

Uiteraard ontstaan creatieve ideeën ook tijdens formele vergaderingen of brainstormsessies. De belangrijkste succesfactor daarbij is focus. En die behoud je – eerlijk is eerlijk – gemakkelijker tijdens een fysieke meeting. Deelnemers schuiven hun smartphone aan de kant, klappen hun laptop dicht en steken 60 minuten lang de koppen bij elkaar. Alle ogen op één doel.

Bij een virtuele meeting zitten deelnemers ieder apart achter een scherm. Je gesprekspartners lijken ver weg. En eventueel haperende verbindingen en slechte beeld- en geluidskwaliteit versterken dat gevoel alleen maar. Resultaat: de focus verdwijnt.

Gelukkig helpt de juiste technologie. Ultragrote beeldschermen en kwalitatieve camera’s maken videocalls levensecht en zorgen ervoor dat iedereen zich betrokken voelt.

Ontbrekende schakel: technologie verbindt creativiteit en remote work

Staan creativiteit en remote work haaks op elkaar? Nee, verre van. Ook bij afstandswerk kun je spontane ontmoetingen stimuleren en de focus scherp houden. Alleen moet je daarvoor investeren in straffe technologie, zoals:

• Snelle smartphones en tablets, voor een spontane babbel met collega’s;
• Slimme notitietools, om online en offline creatieve ideeën neer te pennen;
• Scherpe beeldkwaliteit, voor een videocall die een echt gesprek benadert;
• Digitale en online whiteboards, om samen te brainstormen;
• Extra groot scherm, ideaal voor multitaskers.

Je vult die technologie het best aan met intensieve coaching, zeker nu afstandswerk voor heel wat medewerkers nog onwennig aanvoelt. Een online samenwerkingstool faciliteert informele contacten. Maak er gebruik van om af en toe bij je medewerkers aan te kloppen. En organiseer je een videomeeting? Geef de deelnemers dan concrete taken. Zo blijven ze gefocust en betrokken.

 

Creatief samenwerken en remote work: zelfde doel, nieuwe middelen

De beste ideeën ontstaan als medewerkers de koppen bij elkaar steken. En dat kun je gelukkig ook virtueel, als je over de juiste technologie beschikt. Werkt die naadloos? Dan zetten je medewerkers sneller de stap om te chatten of te (video)bellen. En gooien ze hun ideeën gemakkelijker in de groep.

Investeer je daarnaast in een duurzame vertrouwensband? Dan heb je alle troeven in handen om ook op afstand een stap vooruit te zetten.

Hoe onze technologie jouw medewerkers creatief stimuleert? Bespreek het met onze expert.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.