Kies jouw locatie en taal.
Others

Eenzaamheid bij ouderen en rompslomp in de zorgsector

wordt zó bestreden door Samsung

feb. 01. 2021

Uitdaging: vergrijzing en arbeidskrapte zetten de Nederlandse zorg onder druk

Oplossing: mobiele Samsung technologie maakt tijd vrij voor goede zorg en beperkt de zorgvraag

Tussen 1950 en 2018 nam de levensverwachting van de Nederlander toe met ongeveer 10 jaar. We leven langer, dus komen er meer zorgbehoevenden bij. Bovendien kampt de zorgsector met een tekort aan verpleegkundigen. De uitdaging: hoe houden we de zorg ook in de toekomst betaalbaar en kwalitatief hoogstaand? Een vraagstuk dat Samsung mee helpt oplossen.

Twee cases springen eruit. Die voor Zorggroep Charim en ViVa! ZorgGroep.

Uitdaging: meer tijd besteden aan goede zorg

Zorggroep Charim biedt zorgverlening aan ouderen in verpleeghuizen en ondersteunt hen om tot op hoge leeftijd zelfstandig te wonen, in een zorgappartement of gewoon thuis.
“Mensen blijven langer thuis wonen en vragen zwaardere zorg op het moment dat ze bij onze organisatie aankloppen”, vertelt Jurriaan van Wezel, Manager Facilitaire Dienst.
Zorgverleners merkten trouwens dat ze te veel tijd besteedden aan de registratie van patiënten en diensten. Meer tijd voor goede zorg, daar was het Charim om te doen.

Uitdaging: zorgen dat ouderen zich niet alleen voelen

Ook ViVa! Zorggroep biedt onder meer thuiszorg voor ouderen, dagbesteding, geriatrische revalidatie, woongelegenheid en een boodschappenservice aan. Maar ViVa! zag veel eenzaamheid onder zijn patiënten en wilde daar wat aan doen.
Volgens onderzoek kampt wel 85 procent met eenzaamheid. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport licht toe: “Er zijn minder mensen om zorg te verlenen. En het aantal mantelzorgers neemt ook aanzienlijk af.”

Oplossing: gestandaardiseerde mobiele devices maken tijd vrij

Voor efficiëntie onderweg koos Zorggroep Charim voor de XCover 4S, de Samsung-smartphone die tegen een stootje kan. “Het gebeurt in de zorg weleens dat je telefoon uit je zakt valt wanneer je bukt. Dan heb je zo’n stevig toestel wel nodig”, vertelt locatiemanager Maaike Bulten.

“Het toestel is makkelijk te bedienen”, gaat Maaike voort. “Altijd je bijgewerkte dossiers bij de hand. En een geneesmiddelengids waarin je in kunt opzoeken wat de complicaties zijn van bepaalde medicatie. Dat geeft meer tijd om met je cliënt bezig te zijn.”
 

“Beheer, veiligheid en privacy,
het zit allemaal in onze oplossing”

 


Medewerkers behandelen zorgregistraties meestal op hun Galaxy Tab S2. Jurriaan van Wezel: “Je kan dat natuurlijk op je telefoon doen, maar op een tablet gaat het net iets makkelijker.”

Charim standaardiseerde bovendien alle mobiele toestellen in de organisatie via de mobile device management -software MobileIron. Jurriaan: “In samenwerking met Samsung rolden we vijf gebruikersprofielen uit. Dat helpt ons in het beheer, maar ook bij de beveiliging van gegevens. AVG-privacy is natuurlijk ontzettend belangrijk geworden. Alles komt in deze aanpak mooi bij mekaar.”

Oplossing: Compaan met Samsung-tablet houdt ouderen gezelschap

Hoe loste ViVa! Zorggroep het probleem van de eenzaamheid bij ouderen op? Met Compaan, een robuuste Samsung-tablet met een gebruiksvriendelijke interface. Met die tablet op de keuken- of salontafel hebben alleenwonende ouderen altijd toegang tot zorgverleners en familie.

Resultaat? Na 6 maanden Compaan, voelt nog maar 25 procent van de gebruikers zich eenzaam. Daarvoor 85 procent.

Projectmanager Ton Baakman: “Mensen hebben eigenlijk niet het gevoel dat ze met een computer of tablet aan het werk zijn, maar met een soort van fotolijstje. Letterlijk gehoord: ‘Oh, is het zo makkelijk!? Ik dacht dat het heel ingewikkeld was.’”

Wat mensen het interessantst vinden, is dat ze kunnen beeldbellen. Ton: “Je ziet een onmiddellijke toename in het aantal interacties met hun familie.” Door dat virtuele gezelschap daalt de zorgvraag.
 

“Ik heb al geregeld kippenvelmomentjes gehad”
 

Mevrouw van Dijck is 92 en houdt van haar kompaan: “Ik mag niet meer fietsen. Dat vind ik zo erg. En mijn dochter woont in Amerika. We bellen via Compaan. Het is wel wat zoeken, hoor. Maar ik heb alle tijd. Ik vind het knap. Tien op tien!”

Compaan helpt én ontroert. “Fantastisch om te zien hoe mensen met nul internetervaring plots videobellen met hun familie in Amerika”, vertelt zorgmedewerker Monique. “Ik heb al regelmatig kippenvelmomentjes gehad.”


Graag persoonlijk advies ontvangen? Onze experts helpen je verder.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.