Kies jouw locatie en taal.
Others

5G: meer dan alleen een extra G

okt. 12. 2021

De komst van 5G luidt een nieuw technologisch tijdperk in. Maar wat maakt deze nieuwe generatie mobiele verbinding precies zo revolutionair? “De doorbraken die 5G brengt zitten vooral in de snelheid, capaciteit en veiligheid”, vertelt Gert Jan ter Haar, manager van het Technical Product Management Team. Hij duidt vijf voordelen van 5G en hoe de technologie ons dagelijks leven zal veranderen.

Exponentieel sneller downloaden en uploaden

Het meest tastbare voordeel van 5G? Dat is volgens Gert Jan ongetwijfeld de snelheid: “Ten opzichte van zijn voorganger 4G, is 5G minstens vijf tot tien keer sneller. Consumenten zullen dat verschil merken wanneer ze bijvoorbeeld streamen, grote bestanden downloaden of video’s uploaden op sociale media.” Een langspeelfilm bijvoorbeeld, download je via 4G in zo’n 6 minuten. Met 5G duurt dat tussen 36 en 72 seconden.

 

Wanneer het netwerk volledig uitgerold is, zal die snelheid nog toenemen. Afhankelijk van de operator, het land en de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt, kan 5G in theorie zelfs honderd keer de snelheid van 4G halen. Dan download je diezelfde film dus in slechts 3,6 seconden.

Kortere responstijd, meer mogelijkheden

“De latency of latentie, de tijd tussen verzending en aankomst van een signaal, is dankzij de snelheid van het netwerk heel wat korter,” weet Gert Jan. Waar 4G een responstijd van 50 milliseconden haalt, haalt 5G wanneer het netwerk volledig ontwikkeld is 1 milliseconde. “Je zal daardoor zonder vertraging rechtstreeks in de cloud kunnen werken en vlotter mobiel kunnen gamen,” zegt hij.

 

“Maar de kortere latentie is ook cruciaal voor zelfrijdende wagens, die onmiddellijk moeten kunnen reageren op hindernissen. Stel, de auto voor je moet bruusk remmen voor een voetganger die plots oversteekt. Dan verstuurt je voorligger een signaal naar jouw auto, die meteen ingrijpt.” Ter vergelijking: de gemiddelde menselijke reactiesnelheid bedraagt ongeveer 260 milliseconden. 

Alles en iedereen online

Wanneer 5G volledig is uitgerold, zal het een miljoen toestellen per vierkante kilometer kunnen verbinden. 4G ondersteunt er slechts honderdduizend. Een tragere verbinding door overbelasting, zoals tijdens oudejaarsnacht, zal dus tot het verleden behoren.

 

De verbeterde capaciteit biedt ook ruimte voor de Internet of Things: alle apparaten die zonder menselijke tussenkomst via het internet met elkaar en de cloud communiceren. “We verwachten dat ook bedrijven hiervan zullen profiteren”, zegt Gert Jan. “In de productiesector bijvoorbeeld kun je via 5G alle fabrieksprocessen aansturen zonder in te leveren aan snelheid.”

 

 “5G maakt het idee van de smart city realiteit,” zegt Gert Jan. “Van prullenbakken die aangeven wanneer ze vol zitten tot zelfrijdende wagens die met elkaar en met de verkeerslichten communiceren: een slimme stad heeft heel wat bandbreedte nodig. 5G heeft dat.” 

Dichterbij dan ooit

5G is de eerste generatie mobiel internet die zich op het vlak van snelheid en stabiliteit meet met Wi-Fi en is dus een waardige vervanger. “Waar providers geen glasvezelverbinding kunnen aanleggen, zal een 5G-mast met een modem met simkaart een goed alternatief zijn,” verduidelijkt Gert Jan.

 

Zo’n mast brengt internet dichterbij voor mensen die afgelegen wonen en biedt ook heel wat mogelijkheden voor bedrijven. Tijdelijke werksites waar geen Wi-Fi aanwezig is, bijvoorbeeld bouwprojecten of festivals, kunnen met de nieuwe technologie alsnog vlot online aan de slag. 

Overal veilig verbinden

“Elke technologische innovatie legt de lat hoger, ook op het vlak van veiligheid. 5G is per definitie beter beveiligd tegen inbreuken dan 4G, omdat het ontwikkeld werd om uitdagingen van vandaag aan te gaan,” vertelt Gert Jan.  

 

Eén van die uitdagingen is het hybride werken. We gaan steeds meer op verschillende locaties aan de slag: op kantoor of thuis, maar ook op een coworkingplek, of onderweg. “Publieke wifiverbindingen zoals op de trein of in de koffiebar zijn vaak onvoldoende beveiligd. 5G is een efficiënt en veilig alternatief en is in tegenstelling tot 4G minstens net zo snel als een publieke wifiverbinding.”

 

Is jouw organisatie klaar voor 5G? Neem contact op met onze experts en krijg persoonlijk advies. 

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.