Kies jouw locatie en taal.
Others

Zo boost 5G jouw onderneming

Douwe Klomp over de oneindige opties van 5G voor de overheid en bedrijven

okt. 15. 2021

Snellere verbinding. Meer mogelijkheden.

Van zelfrijdende auto’s tot digitale dokters: 5G laat ons dromen van een toekomst vol mogelijkheden. En ook jouw organisatie vaart wel daarbij, vertelt Douwe Klomp, Senior Product Manager. “De ongekende snelheid voorkomt haperingen en zorgt ervoor dat 5G het betrouwbaarste netwerk is tot nu toe.”

5G, de snelste G van allemaal

“De ultrasnelle capaciteiten van 5G openen een wereld van boeiende, ongekende kansen. Voor nationale en lokale overheden, waar bijvoorbeeld verkeersstromen worden geoptimaliseerd zodat files verdwijnen. Voor finance professionals, waar 5G de deur openzet naar A.I. en machine learning in de cloud waardoor financiële voorspellingen accurater gebeuren. En voor ondernemende dienstverleners, die dankzij de Internet of Things (IoT) totaal nieuwe markten ontwikkelen.”

“Het netwerk wordt opgedeeld in rijstroken, waarbij fast lanes gereserveerd kunnen worden door hulpdiensten.”

“Hoe 5G dat allemaal klaarspeelt? Het nieuwe netwerk opereert op een grotere bandbreedte waardoor de capaciteit een stuk groter wordt. Anderzijds is de dekking, de reikwijdte, van 5G lager. Er zijn dus meer zendmasten nodig om iedereen van mobiel internet te voorzien. Iets waar telecomaanbieders nu al volop mee aan de slag zijn. In Nederland is er momenteel al een dekking van 60%. In België zitten de 5G-masten nog in een testfase. In 2022 zou het netwerk ook echt naar ons land komen.

 

“De ongekende snelheid voorkomt haperingen en zorgt ervoor dat 5G het betrouwbaarste netwerk tot nu toe is. Acties gebeuren sneller, maar ook volgens vooropgestelde prioriteiten. Het netwerk wordt opgedeeld in rijstroken waarbij fast lanes gereserveerd kunnen worden. Door politie en hulpdiensten, bijvoorbeeld, zodat zij – ook tijdens de spitsuren – steeds hun werk optimaal kunnen doen.”

Weg met de kabel

“Nu we astronomische snelheden halen zonder een vaste internetverbinding nodig te hebben, zeggen we vaarwel tegen de kabel en kijken we naar innovatieve vervangers om internet in de overheidsgebouwen, kantoren en huiskamers te brengen.”

“Een topchirurg in Amerika die een operatie uitvoert op een patiënt in India? Met 5G kan het.”

“Samsung zet nu in op hybride beamforming. De kabel die tot voor kort je kantoor of huis letterlijk aansloot op de rest van de wereld, wordt vervangen door Samsungs Compact Macro. Dat is een toestel dat op lantaarnpalen en elektriciteitsmasten dicht bij kantoren en huizen wordt geïnstalleerd. Resultaat? Het zet radiosignalen om in stralen die contact maken met specifieke apparaten. Volledig draadloos. 5G betekent ook een grote stap vooruit voor IoT. Een topchirurg in Amerika die een operatie uitvoert op een patiënt in India? Met 5G kan het. De eerste operaties op afstand zijn nu al een feit.”

Smart and the city

“Smart cities zijn slechts een kwestie van tijd dankzij sensor based systems. 5G hertekent het doel van openbare diensten en hoe ze functioneren. Brandende lantaarnpalen in levenloze straten? Sensoren die beweging ontdekken besparen voortaan kostbare energie. En de veiligheid? Loepzuivere, realtime camerabeelden zonder vertraging maken crowd control mogelijk. Ook voor ambulances en andere hulpdiensten is er goed nieuws: stoplichten springen automatisch op groen, paaltjes zakken in de grond en andere automobilisten gaan dankzij realtime informatie sneller opzij.”

 

“Ook op ons rijgedrag en transport zal 5G zijn stempel drukken. Vehicle-to-Everything of V2X biedt realtime updates over gevaren buiten het gezichtsveld. Ook de smart vehicles zelf kunnen tijdig verkeerssituaties inschatten én reageren. 5G helpt je ook de snelste of meest efficiënte route uit te stippelen. De gewonnen tijd en vermeden files betekenen een wereld van verschil voor zowel hulpdiensten als de logistieke sector.”

Werken in de cloud

“Niet enkel in onze maatschappij wordt 5G een vaste waarde, ook in jouw kantoor is het binnenkort niet meer weg te denken. Terwijl een zwaar bestand minuten nodig heeft om te downloaden met 4G, zal het maar enkele seconden duren voor 5G de klus geklaard heeft.”

“In principe kun je zowel thuis als op kantoor prima afstand doen van je wifi-modem.”

“Bij onze noorderburen sprongen al heel wat organisaties op de kar. De Nederlandse Dijkwacht slaat haar landkaarten al op in de cloud. Wanneer ze ter plaatse de omgeving onderzoeken geven ze via onder andere augmented reality aan op welke plaatsen er gaten zijn, of ongewenste begroeiing is. Die analyses synchroniseren ze dan met de kaarten in de cloud.”

 

“In principe kun je zowel thuis als op kantoor prima afstand doen van je wifi-modem. En het loont ook financieel om te kiezen voor 5G. Waar je voor wifi nog moet bijbetalen voor allerlei toebehoren en extra’s, is het bij 5G simpel: connect and go.”

 

Ontdek de voordelen van 5G met de Galaxy Z Fold3 5G en Galaxy S21 5G.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.