Kies jouw locatie en taal.
Case Study

Nederlandse Spoorwegen

jan. 19. 2022

Nederlandse Spoorwegen en Samsung gaan voor stipter treinnetwerk

Medewerkers wisselen sneller informatie uit, met elkaar en het verkeerssysteem

Uitdaging: De medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen doen elke dag hun best om reizigers tijdig op hun bestemming te brengen. Maar wat als de conducteur op het perron wordt aangeklampt door een verdwaalde reiziger, waardoor hij de trein niet kan laten vertrekken? Of als er mensen op het spoor lopen? Hoe wordt de machinist dan snel op de hoogte gebracht?   

 

Oplossing: Om vertragingen en incidenten te voorkomen, hebben de medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen mobiele Samsung-apparaten op zak. Zo communiceren ze vlotter met elkaar om problemen te melden. En krijgen machinisten realtime informatie over hun treintraject, inclusief stopseinen en verkeersstoringen. Bovendien hebben technici hun digitale werkfiches altijd bij de hand, zodat ze defecten snel kunnen aanpakken. 

Wist je dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) eigen softwareontwikkelaars in dienst heeft? Zij ontwikkelen programma’s die NS-medewerkers snel op de hoogte brengen van incidenten en (mogelijke) vertragingen. Om die programma’s vlot te laten draaien, kiest de NS voor de krachtige smartphones, tablets en wearables van Samsung. De voordelen? Die licht Wim Brummel – Product Owner NS IT Werkplek bij NS – graag voor je toe. 

UITDAGING: vlot en veilig treinverkeer

Van kantoormedewerkers tot machinisten: de NS heeft verschillende werknemersprofielen in dienst. Die moeten allemaal vlot met elkaar communiceren, zeker bij storingen of planningswijzigingen. Werknemers moeten problemen snel aanpakken, zodat het treinverkeer zo min mogelijk wordt verstoord. 

 

Om diezelfde reden moeten machinisten continu op de hoogte zijn van de realtime verkeerssituatie. ‘Heeft de trein voor mij vertraging? Moet ik rekening houden met stopseinen? En waar stop ik de trein zodat de mensen op het perron snel en veilig kunnen instappen?’ Als machinisten hierop de antwoorden kennen, kunnen ze hun rijgedrag aanpassen, tijd winnen en energie besparen.

 

Ook technische defecten gooien soms roet in het eten. Onderhoudsmedewerkers moeten dus snel op de hoogte zijn van problemen, zodat de treinen geen vertraging oplopen.

OPLOSSING: smartphones versnellen en beveiligen communicatie

Om vlotte communicatie mogelijk te maken, kregen alle 11.000 medewerkers van de NS een eigen smartphone. 

 

“Samsung was daarbij een logische keuze”, licht Wim toe. “De NS hecht veel belang aan veiligheid. Logisch, want onze conducteurs mogen als officiële handhavers persoonsgegevens registreren. Als hun smartphone wordt gestolen, mag de dief natuurlijk geen toegang krijgen tot die vertrouwelijke info. Daar biedt Samsung Knox een oplossing voor.”

 

Het beveiligingsplatform Samsung Knox zorgt ervoor dat de informatie op alle Samsung-toestellen op chipniveau is versleuteld. Je kan de info op die chip dus enkel bekijken als je daar toestemming voor hebt. 

 

“Bovendien kunnen we alle 11.000 smartphones makkelijk centraal beheren”, zegt Wim. “Wij creëren per type werknemer een generiek profiel met alle noodzakelijke software-toepassingen. Als onze werknemers een smartphone ontvangen, kunnen ze vrijwel meteen aan de slag. Ze hoeven zelf geen apps meer te downloaden.”

 

Op dit moment hebben de medewerkers een Samsung Galaxy S7, Galaxy A8 of Galaxy A50. Maar die worden vervangen door een Galaxy A52 of Galaxy A52s. “Een nieuwer model met een sterke batterij. Daardoor hoeven medewerkers hun smartphone tijdens een lange werkdag niet op te laden.”

OPLOSSING: wearables houden de focus van de conducteurs scherp

De NS-conducteurs dragen ook een Galaxy Watch die in verbinding staat met hun smartphone. “43 seconden voor de trein vertrekt, begint de smartwatch te trillen. Als de conducteur op dat moment in gesprek is met een reiziger, weet hij dat hij dat gesprek moet afronden. Anders vertrekt de trein te laat.”

 

De smartwatch biedt nog andere mogelijkheden. Conducteurs kunnen er snel hulp mee inroepen als een passagier zich onwel voelt, bijvoorbeeld. Of checken of er mindervalide reizigers aangemeld zijn die de trein nemen, zodat hij tijdig bijstand kan voorzien. Die laatste toepassing is de NS nu aan het onderzoeken.

 

“Aanvankelijk was er wel wat scepticisme bij de conducteurs”, vertelt Wim. “Ze waren bang dat de smartwatch hun privacy in het gedrang zou brengen. Maar Samsung heeft toen duidelijk gemaakt dat de smartwatch geen persoonlijke gegevens verzamelt.”

OPLOSSING: robuuste tablets ondersteunen machinisten en monteurs

Treinbestuurders krijgen nog een extra tool ter beschikking: de Samsung Galaxy Tab Active Pro. Die biedt de machinisten realtime informatie over hun reis, bijvoorbeeld wanneer ze mogen vertrekken en of de stopseinen op rood staan. 

 

De tablets staan in kiosk-modus , waardoor de treinbestuurders enkel de voor hen noodzakelijke gps-applicaties kunnen raadplegen. Door die beperkte functionaliteit vraagt het toestel minder onderhoud en moet je het niet telkens opnieuw configureren als de dienst van de treinbestuurder is afgelopen. 

 

“De tablet staat onder andere in verbinding met het verkeersleidingsysteem. De machinist krijgt daardoor een goed beeld van de verkeerssituatie op het spoor en kan – als de situatie het toelaat – de trein laten uitbollen zonder aandrijving. Energiezuinig, dus.”

 

De tablets hebben een robuust systeem dat voldoet aan de militaire MIL-STD 810G-standaard, wat betekent dat de apparaten letterlijk tegen een stootje kunnen. En de IPS68-rating garandeert dat de tablets ook water- en stofbestendig zijn. 

 

“We kiezen bovendien voor de Enterprise Editions, wat toch heel wat gemoedsrust geeft. Want je hebt niet alleen twee jaar garantie op de productlevenscyclus, we krijgen ook vier jaar lang de meest recente beveiligingspatches.”

 

Ook de 1.500 monteurs van NS Service, Onderhoud en Modernisering werken met een Tab Active Pro. “Ze gebruiken die vooral om technische defecten vlotter op te lossen. Via de tablet kunnen ze ter plaatse de werkfiche checken en de herstelling afvinken op hun takenlijst. Je kunt de tablets ook makkelijk schoonmaken met zeepsop en alcoholdoekjes. Geen overbodige luxe, want de technici zijn vaak in de weer met smeerolie.”

 

Benieuwd hoe Samsung-devices de communicatie binnen jouw organisatie kunnen versterken? Vraag advies aan onze experts. 

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.