Kies jouw locatie en taal.
Others

Haarscherpe echo’s voor betere gynaecologische zorg

mei 11. 2021

Uitdaging: Het Uterine Repair Center wil meer gespecialiseerde zorg voor vrouwen met baarmoederafwijkingen.

 

Oplossing: Hoogtechnologische echografiesystemen zoals de HERA I10 helpen om de juiste diagnose te stellen. En zo meer vrouwen betere medische zorg te geven.

 

“De juiste diagnose is essentieel bij de behandeling van patiënten verder te helpen. Maar daarvoor hebben we onder andere haarscherpe echografiesystemen nodig waarmee we de doorbloeding van de baarmoeder beter kunnen onderzoeken”, vertelt prof. dr. Judith Huirne, oprichter van het Uterine Repair Center in Amsterdam UMC. Het centrum is voortrekker in de gespecialiseerde zorg voor vrouwen met baarmoederafwijkingen, zoals goedaardige zwellingen (myomen) en littekenvorming na keizersnedes (niches). “Die specialisatie is erg belangrijk, zeker bij vrouwen met een kinderwens.”

Het team van professor Huirne wil technieken en technologieën ontwikkelen die gynaecologen helpen om sneller de juiste diagnose en de meest passende behandeling te bepalen. En krijgt daarbij ondersteuning van Samsung.

Uitdaging: Betere medische zorg voor vrouwen met baarmoederafwijkingen

Professor Huirne richtte het Uterine Repair Center op in 2016. “Ik merkte dat er te weinig gespecialiseerde zorg was voor vrouwen met baarmoederafwijkingen. Dat vond ik problematisch, vooral voor vrouwen met een kinderwens. Want worden zij niet correct of te laat behandeld, dan lopen ze het risico dat zwanger worden niet meer lukt.”

“We zijn onder andere gespecialiseerd in de behandeling van myomen, niches en adenomyose. Bij adenomyose groeien de cellen van het baarmoederslijmvlies in de spierlaag van de baarmoeder, met pijnlijke en hevige menstruaties tot gevolg. Op termijn leidt de aandoening ook tot vruchtbaarheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om adenomyose zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat op lange termijn de kans op zwangerschap verbetert.”

De zorg voor de patiënten komt voor professor Huirne op de eerste plaats. “We stellen de vrouwen die bij ons terechtkomen op hun gemak - ze weten dat we naar hen luisteren én hen op alle mogelijke manieren gaan helpen.”

In het Uterine Repair Center zet het multidisciplinaire team in op ervaring, wetenschappelijk onderzoek en innovatie om de patiëntenzorg te optimaliseren. “Hoe meer patiënten onze artsen behandelen, hoe meer expertise ze opbouwen in complexe of zeldzame aandoeningen. Maar om de juiste diagnose te stellen hebben we natuurlijk ook aangepaste apparatuur nodig. ”

Oplossing: Verbeterde apparatuur maakt diagnosticeren makkelijker

De 14 consultatiekamers van het Uterine Repair Center zijn uitgerust met een echografiesysteem van Samsung, waaronder de HERA I10: een echografiesysteem voor 3D-echo’s in hoge resolutie met ingebouwde stoel.

“Met de nieuwe apparatuur zijn we in staat om de baarmoeder en eierstokken nauwkeurig te onderzoeken. De 3D-toepassing helpt onder andere om aangeboren afwijkingen beter te lokaliseren en in beeld te brengen. Zo kunnen we een adequaat behandelplan opstellen. En schatten we op voorhand beter in hoe een operatie zal verlopen. Zijn er verklevingen? Welke benadering is het meest geschikt? Op zulke vragen biedt de gedetailleerde echo antwoorden.”

“In elke consultatiekamer staat een echosyteem van dezelfde leverancier. Onze gynaecologen werken dus overal met dezelfde instellingen en settings, wat het gebruiksgemak en de kwaliteit ten goede komt. Omdat de gynaecologen die het onderzoek leiden, ook de eventuele ingrepen uitvoeren, kunnen ze hun inschattingen meteen toetsen aan de realiteit. En maken ze dag na dag betere diagnoses.”

De meerwaarde van de HERA I10 daarbij? “De 3D-echo’s in hoge resolutie zijn van betere beeldkwaliteit. En het toestel biedt de mogelijkheid om microvaatjes te bestuderen, zodat we bijvoorbeeld kunnen voorspellen welke myoom gaat groeien, en wanneer een behandeling nodig is. En het systeem heeft de optie voor contrast-enhanced ultrasonography. ”

 

Contrast-enhanced ultrasonography - afgekort als CEUS - wordt al in verschillende vakgebieden gebruikt tijdens echografisch onderzoek, maar is vrij nieuw in de gynaecologie. Bij deze techniek injecteert de arts met gas gevulde microbelletjes, waardoor de kleine bloedvaten beter zichtbaar zijn. Zo krijgt de arts meer inzicht in de mate van doorbloeding van verschillende organen.

“We verwachten dat die techniek erg nuttig zal zijn voor de diagnose van adenomyose. En om een onderscheid te maken tussen goedaardige myomen en kwaadaardige sarcomen. ”

Het Uterine Repair Center ontving onlangs – in samenwerking met TU Eindhoven, de Erasmus Universiteit, Bracco en Samsung – een subsidie van TTW-NWO om de CEUS-techniek verder te verfijnen voor gynaecologisch onderzoek.

“Wereldwijd zijn de meeste echografiesystemen nog gericht op de verloskunde en minder op de gynaecologische zorg. Samen met Samsung openen we de deur naar meer mogelijkheden binnen de gynaecologie.”

Heeft jouw zorginstelling ook nood aan gespecialiseerde apparatuur? Bespreek jouw uitdaging met onze lokale experten Luc van Dalen (Nederland) en Lieve Opdeweegh (België).

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.