Kies jouw locatie en taal.
Others

Hoe je op afstand het beste uit je team haalt: 5 oplossingen

dec. 03. 2020

In 2020 is de evolutie naar thuiswerk gigantisch versneld. En dat is voor iedereen een grote en leerzame aanpassing geweest. Managers over de hele wereld hebben het extra moeilijk gehad: zij moesten hun team immers naar een stabiele en frictievrije situatie loodsen in onzekere tijden, terwijl productiviteit en creativiteit juist nu zo essentieel waren. Deze oplossingen geven de kans om het beste uit je team te halen.

 

Nu je team vooral virtueel samenwerkt, kijkt iedereen naar jou voor oplossingen. Die moeten snel komen. Daar horen valkuilen bij: zie de situatie niet als een tijdelijk probleem, want afstandswerken blijft. Onderzoek van rekruteringsbedrijf Robert Walters toont aan dat 92% van de Belgische werknemers ook in de toekomst regelmatig thuis wil werken. Grijp de kans om er op de lange termijn beter van te worden. Sterkere prestaties, creatievere ideeën, meer balans.

Virtueel werken heeft heel wat voordelen op het vlak van mobiliteit, de balans tussen werk en privé en productiviteit. Op voorwaarde dat je de juiste oplossingen aanbiedt. Dit zijn er 5:

• Technologie als fundament voor productiviteit;
• Heldere communicatieregels en een virtuele opendeurpolitiek;
• De tools om vlot samen te werken;
• Vertrouwen in het hele team;
• Aandacht voor welzijn en groei.

Oplossing 1: technologie als basis

Als manager ondersteun je je teamleden, zodat ze zich goed voelen en optimaal kunnen presteren. Op iedere locatie.

In de ‘gecontroleerde omgeving’ van je kantoorgebouw is dat al een hele uitdaging. Maar nu we steeds meer locatie- en tijdsonafhankelijk werken, beseffen we dat iedere medewerker een andere context heeft.


De basis van een goede werkervaring is echter de technologie. Die moet samenwerking en productiviteit aanzwengelen, en geen complexiteit toevoegen zodat je teamleden niet gefrustreerd aan hun werkdag beginnen. Goede technologie, zoals snel internet, samenwerkingstools, noise cancelling headphones, ergonomische keyboards en kwalitatieve beeldschermen, zet de weg naar productiviteit open.

Oplossing 2: heldere communicatieregels

Een belangrijk deel van de interacties tussen collega’s op kantoor gebeurt intuïtief aan het koffieapparaat, in de lift of in het gangpad. Die toevallige ontmoetingen zijn enorm waardevol. Een snel vraagje? Wandel even naar je collega en je kent het antwoord.

Maar nu de fysieke werkvloer wegvalt, krijgt ook de spontane communicatie het moeilijker. Je laat die communicatie in je team beter niet op zijn beloop. Daarom:

• Bepaal wanneer je een virtuele meeting houdt met het hele team, hoe vaak, en wat er op de agenda staat.
• Plan one-to-one gesprekken met ieder teamlid. Zorg voor regelmaat en baken af waarover je het dan kan hebben.
• Onderzoek welke communicatiemiddelen voor welke interacties het meest geschikt zijn: video of audio, e-mail of chat, ...
• Hou als manager je virtuele deur open, zodat je teamleden altijd bij je kunnen aankloppen.

En maak hierover glasheldere afspraken met het hele team.

Oplossing 3: makkelijke samenwerking

Wil je vlot samenwerken op afstand? Dan is technologie je hefboom. De Galaxy S20 Ultra 5G geeft bijvoorbeeld een nieuwe dimensie aan videobellen: met haarscherpe en ultrasnelle prestaties. Vlotjes van gedachten wisselen doe je dan weer met Microsoft Teams, waarop je teamleden vergaderen, chatten en telefoneren. Tegelijkertijd samenwerken aan Office-documenten kan via OneDrive. In Microsoft Teams creëer je vlot digitale teams en kanalen rond specifieke topics, en het platform biedt ruimte voor één-op-één coaching.

Oplossing 4: vertrouwen

Hoewel research duidelijk aantoont dat medewerkers thuis productiever zijn dan op kantoor, worden sommige teamleaders nerveus. Want hoe bepaal je het succes van je medewerkers? Eén antwoord: kijk naar resultaten. Krijgen ze hun werk af? Halen ze hun deadlines? Nemen ze deel aan vergaderingen? Driemaal ‘ja’? Geef ze dan het vertrouwen en de flexibiliteit. Zo geef je hen de ruimte om creatiever en productiever te zijn. 

Oplossing 5: aandacht voor welzijn en groei

De lockdowns en de inperking van sociale contacten zorgen wereldwijd voor meer stress en emotionele belasting. Transparante communicatie en wederzijds vertrouwen zijn daarom cruciaal. Neem voldoende tijd om te peilen naar hoe je medewerkers zich voelen, met welke vragen ze zitten en wat hen wakker houdt. En zet bijvoorbeeld het hele team aan het werk als buddy voor andere teamleden. Het is een tweede laag van wederzijdse ondersteuning die belangrijk kan zijn in de strijd tegen emotionele isolatie.

Thuiswerken mag geen rem zijn op de ontwikkeling van je medewerkers. Maar in deze nieuwe omgeving moet leren vooral praktisch zijn. Zet daarom in op microleren: korte specifieke lessen van 5 tot 10 minuten, bijvoorbeeld over een specifieke tool, kennis of vaardigheid. In digitale leerplatformen zoals LinkedIn Learning en Skillshare kan je trajecten van korte lessen volgen – handig voor wat verrijking tussen twee taken door.

Klaar om aan de slag te gaan met deze oplossingen? Onze expert staat je bij met raad en daad.

Master remote. Master everywhere.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.