Kies jouw locatie en taal.
Others

Onderwijs op afstand? Thomas More Hogeschool maakt eigen opnamestudio

mrt. 24. 2021

Uitdaging: Thomas More Hogeschool wil afstandsonderwijs zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken: – zowel voor docenten als studenten. Met uitstekende beeldkwaliteit en ruimte voor flexibiliteit.
Oplossing: In de opnamestudio hebben docenten alles voorhanden om kwalitatieve kennisclips te maken: korte filmpjes die de leerstof ondersteunen. Extra voordeel voor de studenten? Zij bekijken de filmpjes waar en wanneer het hen past.

Door de coronacrisis moest Thomas More Hogeschool in sneltempo overschakelen naar afstandsonderwijs. Welke tools hebben docenten nodig om ook in zulke omstandigheden kwalitatieve lessen te organiseren? Hoe hou je afstandsleren laagdrempelig? En welke IT-oplossingen zijn gebruiksvriendelijk én betaalbaar? Thomas More richtte een eigen opnamestudio in, en zag in Samsung de ideale partner in crime.

UITDAGING: Zorg voor goed en gebruiksvriendelijk afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs is relatief nieuw voor Thomas More. “Voor de coronacrisis maakten we er sporadisch gebruik van, maar zonder welomkaderd format”, vertelt Nico Beckers, audiovisueel projectmanager bij Thomas More. “Onze dienst moest dus from scratch een oplossing bedenken. En zag in Samsung de ideale partner.”

De stap naar online lesgeven moest in de eerste plaats laagdrempelig en intuïtief zijn. Niet iedere docent is vertrouwd met online whiteboards. Daarom wilde Thomas More het haar docenten zo gemakkelijk mogelijk maken, zodat zij zelf niet met opnamemateriaal hoeven te sleuren. En zich kunnen focussen op hun hoofdtaak: kennis overdragen en studenten begeleiden.

De lessen moesten bovendien technisch van hoge kwaliteit zijn. “Studenten hebben thuis alleen een computerscherm om de les te volgen. Zijn het beeld en het geluid niet optimaal? Dan is het voor studenten heel moeilijk om de aandacht erbij te houden.”

OPLOSSING: Intuïtief kennisdelen in de opnamestudio met de Samsung Flip 65”

Thomas More richtte een eigen opnamestudio in. Docenten kunnen er kennisclips maken: korte filmpjes waarin ze de leerstof extra toelichten. Alle technische apparatuur staat er voor hen klaar: een camera, geluidsinstallatie en … het digitale whiteboard Flip 65”.
De docenten koppelen hun laptop via een HDMI-aansluiting aan het scherm of sluiten een USB-stick aan op de Flip. Zo kunnen ze tools of slides naar keuze projecteren en de leerstof op eigen tempo toelichten. Met de meegeleverde digitale pen kunnen ze ook notities toevoegen aan hun PowerPoint-presentatie. Met een simpele handbeweging veranderen ze van kleur, om woorden of symbolen extra te belichten.


 

“De digitale high-end oplossing verbetert
de concentratie en de kwaliteit van onze lessen”


Nico Beckers, audiovisueel projectmanager bij Thomas More Hogeschool

 

Docenten kunnen ook kiezen voor een donkergroene achtergrond en een lichte schrijfkleur, net als een traditioneel krijtbord dus. “We merken dat de combinatie zowel voor studenten als docenten minder vermoeiend is. Zo kunnen ze zich langer concentreren.” Tekst uitwissen? Dan doen de docenten gewoon met de zijkant van hun hand, zoals sommigen het al decennia gewoon zijn.

“De digitale infrastructuur biedt veel voordelen. Dat merken we ook bij de docent, die er snel mee vertrouwd geraakt”, vertelt Nico. En de studenten? Die winnen aan gebruiksgemak. Want ze bekijken de kennisclips waar en wanneer ze willen.

De hogeschool test nu ook de mogelijkheden van hybrid classrooms voorzien van een digitaal whiteboard Flip 85”. Docenten geven er live les voor de camera en zien via een QMR-display realtime de reacties van studenten. Zo kunnen ze makkelijk inspelen op vragen of opmerkingen. “Die interactie tussen student en docent is essentieel om hoogstaand onderwijs te garanderen. We zoeken nu samen met Samsung naar de beste digitale oplossing om die interactie te faciliteren.”

Afstandsonderwijs waar gebruiksgemak en kwaliteit centraal staan? Thomas More bewijst met zijn opnamestudio dat het kan. Benieuwd naar de ideale oplossing voor jouw onderwijsinstelling? Onze specialisten helpen je verder.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.