Kies jouw locatie en taal.
Others

Hybride werken: ga voor focus én samenwerking

jun. 16. 2021

Nu werknemers geleidelijk aan terug naar kantoor mogen, stellen organisaties zich de vraag: willen we wel terug naar 100% kantoorbezetting? Wat blijkt: veel bedrijven verkiezen een flexibele manier van werken. Op kantoor, thuis, onderweg: werknemers willen overal aan de slag kunnen. Be borderless!

Is die transitie ook mogelijk voor jouw organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers overal gefocust werken, maar evengoed vlot overleggen met collega’s en klanten wanneer dat nodig is? Laat je inspireren door deze tips.

Maak een plan op maat voor elke functie

Een kant-en-klare formule voor flexibel werken bestaat jammer genoeg niet. Elke organisatie legt best zelf de puzzel voor een plan op maat. Stel jezelf daarbij de vraag: hoe werken mijn werknemers het efficiëntst?

Heb je bijvoorbeeld veel salesmedewerkers in dienst? Die zijn vaak op pad en willen dus letterlijk overal aan de slag kunnen. Accountants werken dan weer optimaal in een rustige omgeving. En medewerkers in een creatief beroep halen de beste resultaten als ze regelmatig met collega’s kunnen sparren. Maak voor elke functie de oefening en breng de noden in kaart.

100% thuis- of afstandswerk lijkt trouwens voor geen enkele functie de ideale oplossing. Want op kantoor bouw je vaak sneller een band op met collega’s. En je krijgt er voeling met de bedrijfscultuur, de waarden en normen van je organisatie. Het is dus sowieso essentieel om je medewerkers af en toe naar kantoor te laten komen.

Analyseer alle vergaderingen en durf ze te schrappen

Individuele gesprekken, brainstorms, teammeetings, … Elke vergaderstructuur heeft een eigen doel en karakter. Wil jouw organisatie evolueren naar hybride werken? Dan kan je die structuren analyseren en bepalen welke je wilt behouden. Wees streng: een vergadercultuur pur sang is nefast voor de productiviteit en de focus van je medewerkers.

Heb je de essentiële overlegmomenten in kaart gebracht? Dan denk je best na over hoe je die wilt organiseren. Veel vergaderingen zullen hybride plaatsvinden, met een aantal medewerkers op kantoor en een aantal afstandswerkers die virtueel deelnemen. Maar denk ook na over andere vormen. Zo kun je van een one-to-one gemakkelijk een wandelmeeting maken. Nuttig en gezond!

Creëer het ultieme comfort voor elke werkplek

De voorbije maanden hebben veel van je medewerkers de geneugten van thuiswerk ontdekt. Ze hoefden enkel hun laptop op te starten en konden meteen aan de slag. Of ze nu een rapport wilden afwerken of een meeting hadden met een klant.

Dat comfort willen je medewerkers nooit meer kwijt – en terecht. Maar tegelijkertijd is 100% thuiswerk ook niet ideaal. Daarom investeert je organisatie best in tools waarmee je medewerkers overal comfortabel aan de slag kunnen:

• Veel medewerkers zijn verknocht aan hun trouwe laptop. Maar voor flexibel werk kies je beter voor een lichter device: een tablet of een smartphone. Daarmee kunnen ze onderweg nog snel e-mails checken. En op hun (thuis)werkplek sluiten ze hun device via Samsung DeX moeiteloos aan op een beeldscherm. Zo hoeven ze nooit meer tussen toestellen te switchen.
• Voor sommige taken heb je absolute concentratie nodig. Zorg ervoor dat je medewerkers zich volledig van de buitenwereld kunnen afsluiten. Met de Galaxy Buds Pro met noise cancellation, bijvoorbeeld.
• Je medewerkers moeten natuurlijk ook bereikbaar zijn voor overleg en meetings. Daarvoor hebben ze een goede internetverbinding nodig, maar ook een scherpe beeldkwaliteit. Zo zijn de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van andere deelnemers duidelijk zichtbaar– ook in grote teammeetings.

Wil jouw organisatie ook overschakelen naar hybride samenwerken? Onze experts staan alvast klaar om je de juiste tools aan te reiken.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.