Kies jouw locatie en taal.
Others

1 jaar thuiswerk: 6 bevindingen over thuiswerktechnologie

apr. 28. 2021

Nog niet zo lang geleden, hadden maar weinig werknemers een vaste thuiswerplek. In 2020 is dat veranderd. Plots moesten we creatief omspringen met de ruimte en middelen die we thuis hadden. Maar in een reflex grepen we massaal naar sterke IT-technologie om alle uitdagingen het hoofd te bieden. Ben Rodrigo Iglesias, Roderick Niehorster en Ralph Janssen van Samsung vertellen het verhaal van één jaar thuiswerk, via zes bevindingen.

1. Iedereen moet mobiel bereikbaar zijn

Zodra iedereen ging thuiswerken, groeide de vraag naar mobile devices aanzienlijk. “Niet iedereen had een telefoon van de zaak, maar iedereen moest wel optimaal bereikbaar zijn”, zegt Ben Rodrigo Iglesias, Senior Key Account Manager B2B Mobile bij Samsung Electronics Benelux.

Zo rustte de Nederlandse overheid duizenden werknemers uit met een Samsung-smartphone. Nog eens zesduizend Galaxy S-smartphones gingen naar het Ministerie van Defensie.

Daar hoort een logistiek huzarenstuk bij: “Om het gebruikers en IT makkelijk te maken, laten we de toestellen thuis bezorgen. Op dat moment zijn de smartphones al in het mobile device management-systeem van de klant opgeladen. IT kan ze dan meteen op afstand configureren. Wie het toestel installeert, doet dat stap voor stap met een door Samsung ontwikkelde videohandleiding. Resultaat? Autonome werknemers en minder drukte op de IT-helpdesk.”

2. Nood aan focus en productiviteit neemt toe

Een nieuwe manier van werken vraagt om een nieuw ritme. Uit de Digimeter van onderzoekscentrum Imec blijkt dat mensen meer schermen en digitale toestellen kochten om alles te bolwerken.

Met je mobiele toestel heb je je agenda, takenlijstjes, videotechnologie en zelfs je bedrijfsgegevens altijd op zak. Het is de ultieme compagnon geworden om naadloos heen en weer te schakelen: van mobiel naar je laptop en terug.

“Dankzij de smartphone-functie Samsung DeX gebruik je bovendien de processorkracht van je smartphone om volwaardig te werken”, vertelt Ben. “Afhankelijk van je mobiele toestel, koppel je DeX met een kabeltje of draadloos aan je monitor.”

“Zo creëer je een desktop experience. Die doet meer dan mobiele apps opschalen naar een groot scherm. Het gedrag van je smartphone verandert zodra er connectie is: je ziet geen mobiele weergave meer, maar een overzichtelijke lay-out die lijkt op een Windows-omgeving. Zo kun je vlot spreadsheets en presentaties maken. Zelfs data knippen en plakken van het ene OS naar het andere gaat vanzelf.”

Ook de naadloze integratie van Microsoft-toepassingen in Samsung-toestellen is een mooi voorbeeld van die cross platform-aanpak. “Of je nu Microsoft Teams gebruikt op je laptop of via je smartphone, de weergave van je data is altijd optimaal en je switcht naadloos wanneer je maar wilt.”

3. Monitor neemt een centralere plaats in

De plotse overgang naar voltijds thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat heel wat organisaties en werknemers hebben geïnvesteerd in goede, grote monitoren.

“Even bijwerken op je laptop gaat prima, maar voor volle werkdagen kun je wel een extra scherm gebruiken ”, weet Ralph Janssen, Senior Product Manager bij Samsung Electronics Benelux. “Vooral nu videobellen fors populairder is geworden, is een tweede monitor handig. Zo kun je je gesprekspartner goed zien en tegelijk nota’s nemen en documenten aanpassen.”

Ralph heeft de verkoop van elk type monitor zien stijgen het voorbije jaar: “Vooral de schermen met ergonomische features, de Ultra-Wide Monitors en de recent gelanceerde Smart Monitor doen het goed. Die laatste kun je verbinden met je Wi-Fi-netwerk, waardoor het scherm eigenschappen krijgt van een smart tv. Je kunt het dus gebruiken voor werk én entertainment. Om dezelfde reden kiezen anderen dan weer voor een Gaming Monitor waarop je ook kan werken.”

Die laatste evolutie verrast Ralph niet: “We gaan naar een nieuwe manier van werken toe. Hybride werk, waarbij we onze tijd verdelen tussen thuis en het kantoor. Met slimme beeldschermen maak je optimaal gebruik van de ruimte thuis. En is ontspanning nooit ver weg.”

4. Ergonomie zit nu in je beeldscherm


Thuisopstellingen zijn vaak niet ergonomisch genoeg. Mensen werken bijvoorbeeld aan de tafel in de woonkamer, op een gewone stoel. En tokkelen ze ook nog eens op hun laptop? Dan zitten ze vaak lange tijd voorovergebogen.

“Dat voel je vroeg of laat aan je nek en rug”, zegt Ralph. “Nu is het niet vanzelfsprekend om meteen je meubilair te verwisselen. Daarom is de makkelijke oplossing om een Ergonomische Business Monitor te kopen. Die kun je in hoogte verstellen en draaien in een hoek die voor jou comfortabel is.”

Met het juiste beeldscherm spaar je ook je ogen. “Alle Samsung-schermen zijn uitgerust met een blauwlichtfilter en flicker-free technologie”, weet Ralph. “Curved Monitors zijn met hun gebogen design over het algemeen wat groter – 34” tot zelfs 49”. Doordat de zijranden naar voor komen, bevindt het scherm zich op elk punt even ver van je oogbol. Zo moet je ooglens minder wisselen van focus en zijn je ogen minder snel moe.”
Met het juiste beeldscherm spaar je ook je ogen. “Alle Samsung-schermen zijn uitgerust met een blauwlichtfilter en flicker-free technologie”, weet Ralph. “Curved Monitors zijn met hun gebogen design over het algemeen wat groter – 34” tot zelfs 49”. Doordat de zijranden naar voor komen, bevindt het scherm zich op elk punt even ver van je oogbol. Zo moet je ooglens minder wisselen van focus en zijn je ogen minder snel moe.”

5. Juiste opslag moet enorme datapieken opvangen

“Wat mij vooral is opgevallen, is dat gebruikers almaar betere IT-prestaties eisen van hun toestellen”, vertelt Roderick Niehorster, Marketing Manager Memory Business bij Samsung Electronics Benelux. “Je technologie moet opgewassen zijn tegen steeds groter dataverkeer.”

Het voorbije jaar is dan ook elk datarecord gesneuveld. De Belgische serviceprovider Telenet zag het internetverkeer in 2020 toenemen met 60 procent, in plaats van de normale 30 procent. Ook in Nederland tekenden KPN en VodafoneZiggo de ene na de andere piek op. 12 januari 2021 staat inmiddels te boek als drukste thuiswerkdag ooit.

“Meer downloaden en uploaden, dat vraagt extra rekenkracht en opslagcapaciteit. Want de bestanden die je heen en weer stuurt via Teams, sla je meestal toch het liefst lokaal op”, zegt Roderick. “Een SSD, ingebouwd of extern, doet dan wonderen.”

Is je pc of laptop uitgerust met de nieuwe PCIe 4.0-interface? Dan ben je met de 980 Pro SSD perfect voorbereid op al dat zware dataverkeer. De SSD heeft een geheugen tot 1TB en haalt een sequentiële leessnelheid tot 7GB/s. Ondertussen verbetert hij de prestaties van je computer op een energiezuinige manier. “Deze SSD met NMVeTM-protocol maakt dat bestanden downloaden, openen en bewerken volledig naadloos gebeurt”, zegt Roderick.

Een externe SSD (of Solid-State Drive), zoals de Portable SSD T7 Touch van Samsung, helpt je vooral als je snelle en flexibele extra opslagruimte nodig hebt op je pc, smartphone of tablet. Goed is ook dat deze externe drives optimale beveiligingsfuncties in huis hebben.

6. Jezelf wapenen tegen cybercrime: belangrijker dan ooit

We zijn ons het voorbije jaar veel bewuster geworden van bedreigingen zoals phishing en malware, volgens Ben Rodrigo Iglesias. Corona doet de digitale crimaliteit pieken in België en Nederland. En cybercrimelen laten geen kans onbenut om thuiswerkers en hun bedrijfsdata in het vizier te nemen.

“Zodra je een Samsung-smartphone uit de verpakking haalt, is die beveiligd tegen malafide praktijken zoals keylogging en screenscraping, waarbij een hacker kan meevolgen wat je intypt of uitvoert op je scherm”, vertelt Ben. “Voor die bescherming zorgt het geïntegreerde securityplatform Samsung Knox, dat al meermaals werd bekroond als de meest veilige mobiele security-oplossing op de markt’– onder meer door Gartner. ”

Met de groei van het aantal thuiswerkers werd het ook almaar belangrijker om zakelijke data en privégegevens hermetisch te scheiden. “Die scheiding neemt Knox Platform for Enterprise voor zijn rekening. Met andere tools zoals Knox E-Fota en Knox Manage heb je bovendien alle tools als IT-manager om elke mobiele vloot moeiteloos te beheren, te configureren en te beveiligen.”

 

“Bied je een Samsung-smartphone of -tablet aan je workforce aan? Kies dan de Enterprise Edition ”, geeft Ben nog mee. Zo krijg je meteen een jaar gratis toegang tot de Knox Suite en ben je tot wel vijf jaar zeker van de juiste security- en firmware-updates.”

Vanaf 1 juli 2021 krijg je Knox Platform for Enterprise gratis bij de Samsung Enterprise Edition.
Ontdek je totaaloplossing voor zakelijke telefonie.

Aanmelden nieuwsbrief

Salesvragen

Neem contact op met ons salesteam om de beste opties voor uw bedrijf te bespreken.

Technische hulp

Ondersteuning nodig? Neem contact op met onze experts voor productspecifieke support en technische ondersteuning.