Savjeti

Šta je uopšte ravnoteža između poslovnog i privatnog života?

Savjeti za žongliranje svakodnevnim poslovnim obavezama i slobodnim vremenom.

Svi znamo da uz pomoć pametnih telefona sve možemo učiniti iz udobnosti bilo kojeg mjesta na kojem se nalazimo. Ali kako pronaći zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života? U nastavku slijede neki savjeti za postizanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života radi zadržavanja produktivnosti i izbjegavanja premorenosti.

Aplikacija Thrive
Thrive vam pomaže da se isključite iz vanjskog svijeta tako da se možete fokusirati na ono što Vam je najvažnije.
1

Neka aplikacije budu Vaši vratari

Ništa ne može spriječiti Vašeg šefa da Vam non-stop šalje poruke e-pošte ili tekstne poruke, ali Vi možete promijeniti način na koji na njih reagirate ili ne reagirate. Postoje aplikacije koje su specijalizirane za blokiranje upozorenja za određene kontakte tokom Vašeg slobodnog vremena. Aplikacije kao što su THRIVE i OFFTIME omogućavaju Vam da postavite određene dane i vremena kada nećete primati obavijesti, uz istovremeno održavanje kontrolne liste na koju se možete baciti odmah u ponedjeljak ujutro.

„Naši su dani zauzeti sa stvarima koje većinom uopšte nisu važne.”

-Jason Fried, Founder of Basecamp

2

Neka vrijeme u kancelariji bude posvećeno poslu

Možda Vam se čini da je to jednostavno, ali bilo bi dobro da ponovno procijenite koliko ste produktivni na poslu. „Naši su dani zauzeti sa stvarima koje većinom uopšte nisu važne”, kaže Jason Fired, autor knjige „Rework” koja je među najprodavanijima prema New York Timesu i osnivač kompanije Basecamp. „Samo razgovaramo. Velika je razlika između neprekidnih razgovora i sastanaka i stvarnog obavljanja posla.” Ako ste fokusiraniji i produktivniji tokom redovnog radnog vremena, tada je vjerojatno da ćete htjeti zaštiti prijeko potrebno vrijeme odmora.

SAVJET
Tehnologija nije jedini odgovor: na stolu držite eterična ulja poput eukaliptusa i udišite ih kako bi Vam um bio bistriji i fokusiraniji.
3

Rutine pomažu stvoriti odgovarajući ugođaj

Ovaj je naslov upravo razbudio sve osobe koje se vode razumom, ali to se odnosi i na sve kreativne tipove. Razmišljajte o rutinama kao o stvaranju ugođaja za kreativnost, način da prevarite tijelo i um da je službeno „radno vrijeme” tako da može započeti inventivnost. Bilo da je ta rutina rano ustajanje i ispijanje omiljene kafe ili paljenje svijeće kod kuće i slušanje omiljene muzike za opuštanje, zavedite se u produktivnije stanje uma kada to vrijeme zahtijeva.

4

Raspored je Vaš najbolji prijatelj

Priznanje da tehnologija izaziva ovisnost prvi je korak k ozdravljenju. Dalje, uspostavite jasan raspored rada i razumne smjernice za vrijeme kada se može očekivati da ćete biti dostupni dok niste u kancelariji. Kao što bi Vam bilo koji psihoterapeut savjetovao, granice su zdrave i na kraju želite biti dijelom organizacije koja poštuje Vaše granice onoliko koliko i Vi poštujete njihove.

Učinite nemoguće.

Galaxy Note uvijek pruža moćnu tehnologiju onima koji traže više. Sada najnoviji Galaxy Note10 premašuje čak i ta velika očekivanja, s naglaskom na ono što je najvažnije u današnjem svijetu koji je u stalnom pokretu.

Pročitajte ove priče