Odaberite svoju lokaciju i jezik.
Globalne novosti

Jeste li se ikada zapitali koje su tajne moćnog zvuka?

Televizori s velikim ekranima sve su popularniji, kao i kontinuirano stvaranje nevjerovatnih tehnoloških inovacija kako bi se iskustvo gledanja i slušanja u domu približilo pozorišnom ili kino iskustvu.

15/07/2021

Televizori s velikim ekranima sve su popularniji, kao i kontinuirano stvaranje nevjerovatnih tehnoloških inovacija kako bi se iskustvo gledanja i slušanja u domu približilo pozorišnom ili kino iskustvu. Bogato audio-vizuelno iskustvo postalo je važno u životu pogotovo tokom okolnosti u kojima smo se našli.

Sve se razvija, pa tako i zvuk. U želji smo za bogatijim, punijim i izraženijim zvukom. Vrijeme jednosmjernog mono zvuka je prošlo, a došlo je vrijeme višesmjernog kanalnog zvuka koji u potpunosti ispunjava prostor u kojem se izvor nalazi. U cilju opravdavanja želja korisnika, razvijali su se visokokvalitetni soundbar zvučnici kojima je zadatak bio isporuka vrlo realnog zvuka. Slušajući želje i potrebe potrošača, 2016. godine na tržište je izašao prvi Samsung model soundbara koji je pružio zvuk vrhunske kvalitete s efektom ravnomjernog širenja po prostoriji.

Prateći brz razvoj i sve veće potrebe, u 2021. stigao je i inovativni HW-Q950A soundbar, koji ima dva stražnja surround kanala. Vrhunski soundbar pruža izvanredno iskustvo zvuka ispunjavajući prethodno tihe trenutke snažnim, živopisnim zvukom.

Kako funkcionira soundbar?

Najčešće zvuk koji emituju zvučnici udara o prepreke poput zidova ili zavjesa prije nego što dođe do ušiju slušatelja. To odgovara na pitanje zašto se isti zvuk može različito čuti, ovisno o dimenzijama i prostornom rasporedu gdje se koriste uređaji.

Samsung HW-Q950A soundbar uparen s modelima televizora iz 2021. godine, poput novih Samsung Neo QLED televizora, pomoću karakteristike SpaceFit Sound+ analizira dimenzije prostora te korisniku pruža zapanjujući zvuk i iskustvo. SpaceFit Sound+ primjenjuje SpaceFit Sound tehnologiju koja pruža optimizirani zvuk i tehnologiju Auto EQ. Zajedno, SpaceFit Sound i Auto EQ karakteristike pomoću ugrađenih mikrofona temeljito istražuju prostor, a zatim nakon obrade podataka putem soundbar zvučnika pružaju prilagođeni, odnosno optimizirani doživljaj zvuka.

Zaboravite na neujednačen zvuk

Uz SpaceFit Sound i Auto EQ tu je i inovativna Samsung Q-Simphony karakteristika koja dodatno obrađuje i poboljšava zvuk koji generiraju televizor i soundbar te time garantira optimalnu kvalitetu zvuka. Q-Simphony značajka stetoskopskim zvučnim efektom ujedno rješava i problem neujednačenog zvuka između televizora i soundbara. Riječ je o zvučnicima koji se stavljaju oko televizora i pored soundbara te reproduciraju zvuk koji u odnosu na zvuk isključivo iz soundbara pruža puno bogatiji i realističniji zvuk.

Kristalno jasan dijalog

U cilju stvaranja novog nivoa akustike i zvuka potrebno je prilagoditi mnoštvo prikladnih značajki. Značajka Active Voice Amplifier (AVA) kristalizira dijalog tokom gledanja omiljenih emisija te pruža gledateljima jasan zvuk razgovora bez obzira na pozadinske zvukove. Ugrađeni mikrofon u soundbaru automatski mjeri nivo buke i pojačava glasove ako se šum nastavi duže od tri sekunde ili pređe određeni prag.

Pružite sebi i svojim najdražima vrhunski doživljaj omiljenih serija i filmova s moćnim Samsung Soundbarovima. Više informacija možete potražiti na: https://www.samsung.com/ba/audio-devices/q-series-soundbar/. Samsung do 11. jula ima akciju za velike 75’’ i 85’’ ekrane do 11. jula 2021., gdje uz kupovinu Neo QLED, QLED ili Crystal UHD modela od 75 ili više inča na poklon dobijate soundbar. Za više informacija o Samsung Neo QLED televizorima posjetite https://www.samsung.com/ba/tvs/qled-tv/highlights/.