Kako smanjiti prividnu temperaturu kada koristite klima uređaj

Ako imate osjećate da vaša sobna temperatura raste i zrak postaje topliji iako klima uređaj radi pri niskim stupnjevima, to znači da možda imate problem s 'osjetilnom temperaturom'. U nastavku saznajte što je osjetilna temperatura i što možete učiniti da je izbjegnete.

Utjecaj temperature zraka, relativne vlažnosti i brzine vjetra

Kada se zrak zagrije, može apsorbirati više vlage. Na dan kada je stvarna temperatura u vašoj prostoriji 25°C, uz relativnu vlažnost zraka od 60%, osjetilna temperatura koju naše tijelo doživljava bit će 30°C, što je znatno više. Što se vlažnost i temperatura više rastu, to je veća razlika između temperature na termometru i topline koju osjećate. Razlog za to je razine vlage u zraku u kombinaciji s visokim temperaturama. 

Zaključak jest da problem s toplinom koju osjećate nije uzrokovan samo temperaturom, već i prekomjernom vlagom.

Možemo smanjiti temperaturu uz smanjenje relativne vlažnosti pomoću klima uređaja. Kada postavite željenu temperaturu, uskoro ćete uživati u puno hladnijem okruženju. Ali vašem klima uređaju će možda trebati neko vrijeme da ukloni vlagu iz zraka. Osim toga, postoje neke stvari koje trebate provjeriti na svom klima uređaju kako biste bili sigurni da radi ispravno. Pogledajte glavne kontrolne liste u nastavku. 

samsung klima uređaj

Napomena: 

 • U slučaju problema s niskom snagom klima uređaja, prvo preporučamo samoprovjeru.
 • Ako se problemi nastave i nakon provjere glavnih zahtjeva, obratite se najbližem Samsung servisnom centru.

Kontrolne liste za smanjenje osjetilne temperature

Stvorite protok zraka i redovito provjetravajte. Tako ćete povećati cirkulaciju zraka i spriječiti nakupljanje vlage u vašem prostoru. Osim toga, treba provjeriti napajanje i osigurati da uređaj nije u niskonaponskom okruženju.

kontrolna lista za smanjenje osjetilne temperature klima uređaja

Kada se klima uređaji često koriste, osobito ljeti, uređaj može sam zaključiti da se zbog problema s napajanjem nalazi u niskonaponskom okruženju.

U slučaju problema s napajanjem, klima uređaj snižava radnu frekvenciju, čime se povećava temperatura izlaznog zraka. Zbog toga ćete misliti da je prostorija sve toplija.

Provjerite je li napajanje stabilno. Trebali biste provjeriti ima li ili je bilo fluktuacija napona. Po potrebi možete ugraditi stabilizatore kako biste osigurali stabilno napajanje.

Niskonaponski uvjeti

 • U slučaju čestih nestanka struje
 • Ako je vanjsko napajanje klima uređaja prekinuto
 • U slučaju korištenja klima uređaja bez instaliranja stabilizatora (ako stabilizator nije spojen, učinak hlađenja će se smanjiti u uvjetima niskog napona.)

Napomena: Stabilizator napona može zaštititi klima uređaj od fluktuacija napona.

Povećana potrošnja energije može uzrokovati preopterećenje električne mreže, što dovodi do češćeg nestanka struje. Napajanje klima uređaja će biti prekinuto zbog nestanka struje. Kada se napajanje i funkcija klima uređaja vrati, automatski će raditi na prethodnim postavkama.

 • Ako se napajanje prekine zbog nestanka struje tijekom korištenja klima uređaja, kompresor će raditi još otprilike 3 minute nakon nestanka struje. 
 • U ovoj situaciji, prvo će unutarnja jedinica raditi 3 minute, a nakon toga će kompresor raditi 3 minute i izlazit će rashladni zrak.
 • Nakon što se napajanje vrati, uređaj će automatski raditi.
situacija prekida napajanja klima uređaja

Napomena: U slučaju nestanka struje, preporuča se isključiti elektroniku iz utičnica kako biste se pripremili za bilo kakav udar tijekom povrata napajanja.

Ako je temperatura prostorije visoka a temperatura izlaznog zraka klima uređaja se razlikuje za manje od 10 stupnjeva, možda ćete imati osjećaj da je snaga klima uređaja mala. 

Ako nema problema s radom uređaja, prvo provjerite postavljeni način rada. Ako uređaj radi u načinu rada slabog vjetra, snaga hlađenja će biti oslabljena. 

provjerite način rada daljinskog upravljača

Brzi vodič za uporabu

 • Postavite nižu temperaturu.
 • Postavite način rada Turbo (maksimalno vrijeme rada 30 minuta)
 • Promijenite jačinu puhanja (jako)

Saznajte više o rukovanju daljinskim upravljačem klima uređaja u poglavlju uputa 'Kako koristiti daljinski upravljač klima uređaja?'.

Napomena: Ako je daljinski upravljač postavljen na pogrešan na pogrešan način rada, kao što su sušenje, ventilator ili je postavljen na visoku temperaturu u načinu hlađenja, klima uređaj možda neće raditi dobro.

Kada klima uređaj radi stalno, filtri klima uređaja se začepljuju brže nego inače. Štoviše, ventilator na vanjskoj jedinici može puno brže nakupiti nečistoće.

Ako filtar nije očišćen više od mjesec dana, može doći do začepljenja filtra zbog nedostatka cirkulacije zraka. Visoka razina prašine u filtru može smanjiti puhanje ili uzrokovati nenormalnu buku. To može utjecati na snagu hlađenja klima uređaja i može učiniti da temperaturu osjećamo kao topliju.

5rovjeriti čišćenje filtra

Preporučeni ciklus čišćenja filtra

 • Za ugodan svjež, čist zrak preporuča se čišćenje filtra klima uređaja i gornjeg poklopca svaka 2 tjedna. 
 • Očistite filtar kada se na zaslonu unutarnje jedinice pojavi kod CF. Nakon čišćenja i ponovne ugradnje filtra, resetirajte podsjetnik za čišćenje filtra. 
 • Ako se koristi u okruženju koje je podložno prekomjernoj izloženosti prašini, može doći do začepljenja filtra prašinom prije nego se na unutarnjoj jedinici pojavi kod CF.

 

Saznajte više o rukovanju daljinskim upravljačem klima uređaja u poglavlju uputa 'Kako koristiti daljinski upravljač klima uređaja?’.

Odabir prave veličine

Važno je odabrati klima uređaj koji odgovara vašem prostoru. Odabir prave veličine ključan je za maksimiziranje performansi i minimiziranje troškova rada. Imajte na umu, kada je veličina prostora veća od kapaciteta klima uređaja, klima uređaju treba više vremena da smanji temperaturu u prostoru. 

Uvijek zapamtite da veće nije uvijek bolje, a manje nije uvijek ekonomičnije.

U slučaju da je klima uređaj prevelik za prostoriju

Klima uređaj može raditi česte kratke cikluse kako bi postigao ciljanu temperaturu. To znači da je prostorija prevruća ili prehladna.

 • Jedinica ne odvlažuje zrak dovoljno (tako da je osjećaj u prostoriji manje ugodan)
 • Povećava se potrošnja energije
 • Troškovi rada rastu

U slučaju da je klima uređaj premali za prostoriju

Klima uređaj će možda morati češće raditi s maksimalnom snagom. To znači da klima uređaj previše isušuje zrak.

Ako zbog grešaka u instalaciji nema dovoljno rashladnog plina ili plin curi, učinak hlađenja će se polako smanjiti, a na kraju će se pojaviti poruka o pogrešci C422.

Ako se prikazuje poruka C422, obratite se najbližem Samsung servisnom centru za daljnju podršku.

Napomena: Slike sadržaja služe kao referenca i mogu se razlikovati ovisno o modelu koji imate.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama