Så här ställer du in och använder upplåsning med fingeravtryck på Galaxy S22-serien

Fingeravtrycksläsaren på din Galaxy-telefon låter dig låsa upp din telefon på ett enkelt och bekvämt sätt, och ser till att din personliga information alltid är i trygga händer. Om du har problem med fingeravtryckssensorn finns det några saker du kan prova.

Innan du testar rekommendationerna nedan, se till att enhetens programvara och relaterade appar är uppdaterade till den senaste versionen. För att uppdatera din mobila enhets programvara, följ de här stegen:

Steg 1. Gå till Inställningar > Programuppdatering.

Steg 2. Klicka på Ladda ner och installera.

Steg 3. Följ instruktionerna på skärmen.

Fingeravtrycksläsning som säkerhetsmetod på din telefon

Fingeravtrycksigenkänning använder sig av de unika detaljerna i dina fingeravtryck för att göra din enhet säkrare. Att använda ett fingeravtryck för att låsa upp telefonen går snabbare och är lättare än att använda en PIN-kod eller ett lösenord. För att fingeravtrycksläsningen ska kunna fungera måste ditt fingeravtryck först registreras och lagras i din enhet.

fingeravtrycksigenkänning på telefon

Obs: Använd inte fingeravtrycksläsning under vattnet. Även om enheten är IP68-klassad, blockeras funktionen fingeravtrycksigenkänning när telefonen befinner sig i vatten.

fingeravtrycksigenkänning registrering steg 1 fingeravtrycksigenkänning registrering steg 1

Steg 1. Gå in i Inställningar och tryck på Biometrik och säkerhet.

fingeravtrycksigenkänning registrering steg 2 fingeravtrycksigenkänning registrering steg 2

Steg 2. Välj Fingeravtryck.

fingeravtrycksigenkänning registrering steg 3 fingeravtrycksigenkänning registrering steg 3

Steg 3. Läs instruktionerna på skärmen och tryck på Fortsätt.

fingeravtrycksigenkänning registrering steg 4 fingeravtrycksigenkänning registrering steg 4

Steg 4. Ange en säker metod för skärmlås.

fingeravtrycksigenkänning registrering steg 5 fingeravtrycksigenkänning registrering steg 5

Steg 5. Lägg ditt finger mot fingeravtryckssensorn.

När enheten har upptäckt ditt finger lyfter du upp det och placerar det på fingeravtryckssensorn igen. Upprepa tills dess att fingeravtrycket är fullständigt registrerat.

Tips för bättre fingeravtrycksigenkänning
När du skannar ditt fingeravtryck på enheten, tänk på att följande omständigheter kan påverka funktionen:

• Enheten kanske inte känner igen fingeravtryck som ändrats på grund av rynkor eller ärr.
  • Enheten kan ha svårt att känna igen avtryck från små eller tunna fingrar.
  • Igenkänningen kan förbättras om du registrerar fingeravtrycken på de fingrar som du oftast använder på enheten.
  • Din enhet har en inbyggd sensor för fingeravtrycksigenkänning längst ner i mitten på skärmen. Kontrollera att skärmen, eller skärmskyddet, vid fingeravtrycksläsarens sensor inte är repigt eller har skador från föremål som mynt, nycklar, pennor eller smycken.
  • Se till att dina fingrar är rena och torra, och kontrollera att fingeravtrycksläsarens sensor, som sitter i mitten längst ner på skärmen, också är ren och torr.
  • Om du böjer fingrarna eller bara använder fingertopparna, kan enheten ha svårt att känna igen dina fingeravtryck. Tryck ditt finger mot skärmen så att din fingertopp sprider ut sig över hela det angivna området på sensorn.

Lås upp skärmen med dina fingeravtryck
Du kan låsa upp skärmen med ditt fingeravtryck istället för att använda ett mönster, en PIN-kod eller ett lösenord.

Steg 1. På skärmen Inställningar, tryck Biometrik och säkerhet > Fingeravtryck.

Steg 2. Lås upp skärmen med din nuvarande metod.

Steg 3. Tryck på Upplås. med fingeravtryck för att aktivera funktionen. På låsskärmen lägger du sedan ditt finger mot sensorn på fingeravtrycksläsaren och skannar in ditt fingeravtryck.

aktivera upplåsning med fingeravtryck

Visa fingeravtrycksikonen
Du kan ställa in enheten så att den antingen visar eller döljer fingeravtrycksikonen när du trycker på den avstängda skärmen.

Steg 1. Under Inställningar, tryck Biometrik och säkerhet > Fingeravtryck.

Steg 2. Lås upp skärmen med din nuvarande metod.

Steg 3. Tryck Visa ikon när skärmen är av och välj ett alternativ.

Visa ikon under Always On Display

Radera registrerade fingeravtryck
Du kan radera fingeravtryck som du har registrerat.

Steg 1. Under Inställningar, tryck Biometrik och säkerhet > Fingeravtryck.

Steg 2. Lås upp skärmen med din nuvarande metod.

Steg 3. Välj ett fingeravtryck och tryck på Ta bort.

ta bort fingeravtrycksigenkänning

Om du har valt biometrisk identifiering som t.ex. fingeravtryck eller ansiktsigenkänning som upplåsningsmetod, kommer din telefon ändå att be dig ange PIN-kod, mönster eller lösenord i vissa fall, i enlighet med Android OS policy.

• Om du har använt och låst upp enheten med hjälp av biometrik, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, de senaste 24 timmarna.
  • Om det har gått mer än 4 timmar sedan du senast låste upp din telefon med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.
  • Om det går mer än 72 timmar sedan du låste upp din enhet med PIN-kod, mönster eller lösenord när du har valt fingeravtrycksigenkänning som metod för skärmlås.

Detta är för att öka din enhets säkerhet. När du startar om din enhet, eller om du inte har använt den på över 24 timmar, måste du låsa upp den med PIN-kod, mönster eller lösenord.

För att minska ljudet som ibland kan uppstå när skärmen slås på eller stängs av, finns det en 0.3 sekunders fördröjning innan modulen med fingeravtrycksläsaren startas. Om du försöker läsa in ditt fingeravtryck direkt när du slår på eller stänger av skärmen, kan det därför hända att din enhet inte känner igen ditt fingeravtryck. Prova bara igen så kommer det att fungera.

För att undvika att ditt fingeravtryck skannas av misstag bör du stänga av funktionen Fingeravtryck alltid på. Om den här funktionen är aktiverad, kommer telefonen att försöka skanna av ditt fingeravtryck så länge du håller i den. Det här kan göra att telefonen vibrerar eller låser upp sig. Om du inte vill använda funktionen Fingeravtryck alltid på, kan du stänga av den genom att följa dessa steg.

Steg 1. Gå in i Inställningar och tryck på Biometrik och säkerhet.

Steg 2. Tryck Fingeravtryck.

Steg 3. Slå av knappen bredvid Fingeravtryck alltid på.

Obs:

• Skärmdump från enheter och meny kan variera beroende på enhetsmodell och programvaruversion.
  • Om din telefon får nytt glas eller om du sätter på ett nytt skärmskydd, är det möjligt att du måste registrera ditt fingeravtryck på nytt. När du registrerar eller skannar ditt fingeravtryck, använd den mittersta och mest upphöjda delen av fingeravtrycket eller den del som är mest böjd.
  • Om det finns mönster, upphöjningar, prickar etc. på skärmskyddet eller på skyddsfilmens yta, eller om du använder en produkt från tredje part som inte har certifierad kompatibilitet, kan det hända att fingeravtrycksigenkänningen inte fungerar som den ska. Innan du använder ett nytt skärmskydd, kontrollera alltid att skyddet är kompatibelt med telefonen och att fingeravtrycksigenkänningen fungerar korrekt.
  • Det certifierade skärmskyddet finns tillgängligt i Samsung-butiker online och offline. Läs mer om Hur du applicerar ett skärmskydd.

Så här använder du Samsung Members app

Om du har några problem med din Samsung-mobil, surfplatta eller annan bärbar enhet, kan du skicka en fråga till oss genom Samsung Members-appen. Lär dig mer om att rapportera ett fel.