FOTOGRAFIJA

Proslavite prirodu
kroz svjetlosno slikanje

Koristeći duge ekspozicije i fotografije sa svjetlosnim
tragovima, svjetiljku možete
pretvoriti u kist.

Čovjek pri izlasku sunca pravi svjetlosnu sliku feniksa koji se diže u vazduhu. Master it. Creator classes. Čovjek pri izlasku sunca pravi svjetlosnu sliku feniksa koji se diže u vazduhu. Master it. Creator classes.

Kredo svakog ekologa je „ne ostavljaj trag iza sebe“. Zato je slikanje svjetlom tako odličan način da se izrazite umjetnički u prirodi. Slikanje svjetlom daje vam savršen izgovor da istražite prekrasne biome oko sebe, a pritom ne ostavljate veći otisak na okoliš nego je pametni telefon koji je već u vašem džepu. Možete naslikati svjetlosne tragove poput grafita na samoj Majci Zemlji bez ostavljanja trajnog traga za sobom.

Kako bismo nas naučili kako napraviti svjetlosne slike, udružili smo se sa profesionalnim fotografom tragovima svjetlosti Darrenom Pearsonom (@dariustwin). Inspirisan plažama, šumama, ravnicama i pustinjama svoje rodne California-e, Pearson je iskoristio prednost funkcije Noćne fotografije svog Samsung Galaxy S22 Ultra uređaja da stvori fotografije životinja od svjetlosnih tragova koje predstavljaju elemente prirode: feniks za vatru, orka za okean, gepard za vjetar i jelen za šumu.

Odrekni se trošenja
Ima li boljeg načina za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša od recikliranja starog uređaja?

Svako može slikati svjetlom

Slikanje svjetlom staro je koliko i fotografija. Pearson je dobio inspiraciju da počne slikati svjetlom nakon što je vidio fotografiju Pabla Picassa iz 1949. kako slika kentaura svjetlom. „Sve što vam je potrebno da napravite svjetlosnu sliku je kamera postavljena na stativ u mraku, a zatim da pomjerite svjetlo ispred sočiva dok je okidač otvoren“, objašnjava Pearson. Nosite tamnu odjeću dok snimate i praktično ćete nestati sa posljednjeg snimka duge ekspozicije.

Da biste napravili svjetlosnu sliku, potreban vam je fotoaparat ili pametni telefon koji vam omogućava da ručno promijenite brzinu okidača fotoaparata, fokus i ISO (ili osjetljivost na svjetlo). Možete čak i reciklirati staru baterijsku lampu pametnog telefona da bi funkcionisala kao vaš „kist“, iako sam Pearson preferira višebojne LED diode. „Najvažnije je da vaši svjetlosni alati budu uređaji koje vam je ugodno koristiti“, kaže on.

Planirajte svoj crtež

Budući da slikanje svjetlom treba biti urađeno za manje od 30 sekundi, ključno je pojednostaviti svoj dizajn što je više moguće. Vježbajte svoje zamahe kako biste razvili mišićnu memoriju te tako besprijekorno reprodukovali pokrete kada dođe vrijeme za slikanje. Za to je Pearson vježbao u aplikaciji Bilješke koristeći svoju S Pen olovku.

Kada je dizajn finaliziran, vrijeme je da pronađete odgovarajuću pozadinu. Najbolja okruženja za svjetlosne slike su udaljenija okruženja bez previše ambijentalnog svjetla. Vrijeme je također važno uzeti u obzir. Izbjegavajte snimanje po lošim vremenskim uslovima ili pod jakim vjetrom, jer naleti vjetra mogu pomjeriti stativ i pokvariti snimak.

4

Sve je u postavkama

„Ne možete imati sjajnu fotografiju bez sjajne ideje, a isto tako, ne možete imati sjajnu fotografiju bez pravih postavki ekspozicije“, kaže Pearson. Dakle, kada dobijete svoju ideju, pozadinu i svoj pametni telefon na stativu, vrijeme je da otvorite aplikaciju Kamera i pređete na Profesionalni način rada.

Ovisno o tome koliko je ambijentalnog svjetla u vašem okruženju, Pearson preporučuje da ručno postavite ISO između 400 i 800 za vaše prvo slikanje svjetlom. Sada ručno postavite fokus: Pearson kaže da je 0,8 obično dobra postavka. Ali najvažnija postavka je brzina, koja određuje koliko dugo okidač ostaje otvoren. Zabilježite koliko vam je vremena potrebno da skicirate svoj dizajn, a zatim postavite vrijednost Brzine što je bliže tom broju sekundi.

Pravilo tri K

Nakon što ste podesili ispravne postavke, vrijeme je da snimite svoju sliku. Osim ako nemate pomoćnika, bit ćete ispred kamere tokom snimanja slike, pa postavite Tajmer kamere ili koristite S Pen olovku vašeg Galaxy S22 Ultra da daljinski pokrenete snimak. Zatim sprovedite svoj dizajn sa izvorom svjetla usmjerenim prema kameri.

Moglo bi biti potrebno nekoliko pokušaja da se ispravi, ali kada to spustite, svjetlosno slikanje zahtijeva vrlo malo naknadne obrade da bi se dobili impresivni rezultati. Eksperimentirajte, kaže Pearson, i zapamtite tri K – Koncept, Kompozicija i Kamerne postavke. Na kraju ćete dobiti svjetlosnu sliku koja je umjetničko djelo.

Počnite slikati fotonima

Sve što trebate je prava kamera i jako svjetlo.

Darren Pearson Darren Pearson

PREDSTAVLJAMO

Darren Pearson

Fotograf svjetlosnim tragovima

Samsung Galaxy icon Samsung Galaxy icon

PODIJELITE I OTKRIJTE

Vi ste na potezu

Pratite @SamsungwithGalaxy na Instagramu kako biste pronašli inspiraciju u našoj zajednici kreatora, a zatim podijelite svoje fotografije sa #withGalaxy

Pročitajte zatim ove priče