Kako pronaći broj modela telefona, serijski broj ili IMEI broj

Svi mobilni uređaji imaju jedinstveni identitet koji se sastoji od IMEI broja, serijskog broja i broja modela. Zavisno od modela vašeg uređaja, postoji nekoliko različitih načina da saznate ove informacije.

Prije nego što isprobate preporuke u nastavku, provjerite jesu li softver vašeg uređaja i povezane aplikacije ažurirani na najnoviju verziju. Za ažuriranje softvera mobilnog uređaja slijedite ove korake:

Korak 1. Idite na Postavke > Ažuriranje softvera.

Korak 2. Dodirnite Preuzmi i instaliraj.

Korak 3. Pratite uputstva na ekranu.

Šta je broj modela, serijski broj i IMEI

Serijski broj je jedinstveni broj koji je dodijelio proizvođač (kao što je Samsung) kako bi pomogao u identifikaciji pojedinačnog uređaja, poput telefona, tableta, TV-a i tako dalje. Na primjer, serijski broj vašeg telefona biće drugačiji od svih drugih serijskih brojeva telefona koje je Samsung napravio. Serijski broj olakšava proizvođačima da organizuju i prate svoje proizvode.

S druge strane, IMEI ili MEID se koriste samo za telefone ili druge komunikacione uređaje. Zavisno od operatera, vaš uređaj će imati ili IMEI ili MEID broj. Ova dva broja se razlikuju od serijskih brojeva. Koriste se na međunarodnom ili globalnom nivou, a ne samo od strane proizvođača. Obje vrste brojeva mogu pomoći mrežnim provajderima da pronađu uređaj koji je ukraden ili izgubljen.

Broj modela je specifičan broj koji se odnosi na niz proizvoda (tj. Galaxy Note20, Galaxy Z Fold2, itd.). Broj će se razlikovati zavisno od godine kada je proizvod pušten, njegove boje, operatera i nekih drugih faktora. Svaki model koji spada u tu kategoriju (ista boja, itd.) će imati isti broj modela.

Korak 1. Idite na Postavke, a zatim dodirnite O telefonu.

Korak 2. Pojedinosti o vašem broju telefona, IMEI broju, broju modela i serijskom broju će biti prikazane na ekranu.

Preko postavki pronađite broj

Zabilješka:

  • Za starije verzije uređaj, možda ćete morati da dodirnete Status da vidite ove informacije.

Zavisno od vašeg uređaja, IMEI, serijski broj i broj modela mogu biti odštampani na poleđini ili ispod baterije koja može da se vadi. Za uređaje sa baterijom koja može da se vadi, IMEI broj će biti na različitim mjestima u zavisnosti od modela. Obično se nalazi ispod baterije, odštampan na telefonu pri dnu uređaja.

Korak 1. Pogledajte zadnju stranu svog uređaja.

Pogledajte zadnju stranu svog uređaja

Korak 2. IMEI, serijski broj i broj modela su odštampani na poleđini uređaja.

Zabilješka:

  • Većina modernih uređaja nema bateriju koja se može izvaditi. Ako vaš uređaj nema bateriju koja se može vaditi, nemojte pokušavati da je izvadite jer to može oštetiti uređaj i poništiti garanciju.

Korak 1. Otvorite aplikaciju Telefon.

Korak 2. Pozovite *#06# na tastaturi.

Korak 3. Pojedinosti o IMEI i serijskom broju vašeg uređaja će se automatski pojaviti na ekranu.

IMEI i serijski broj

Zabilješka: Dostupne postavke i ekrani mogu se razlikovati u zavisnosti od provajdera bežičnih usluga, verzije softvera i uređaja.

Kako koristiti aplikaciju Samsung Members

Ako imate poteškoća sa svojim Samsung mobilnim, tabletom ili nosivim uređajima, možete nam poslati pitanje putem aplikacije Samsung Members. Saznajte više o slanju izvještaja o grešci.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama