Moj Samsung pametni telefon ne prepoznaje otiske prstiju. Kako da to popravim?

Na performanse funkcije prepoznavanja otiska prsta na vašem telefonu mogu uticati različiti faktori. Ako imate problema, provjerite u kakvom je stanju štitnik za ekran vašeg telefona, da li se telefon bežično puni ili ne, i uvjerite se da vam je prst čist prije nego što ga stavite na skener otiska prsta. 

Zabilješka:

  • Ako se koristi filter plavog svjetla, on se može isključiti u određenim situacijama koje zahtijevaju prepoznavanje otiska prsta. Filter to radi kako bi poboljšao stopu prepoznavanja otiska prsta.
  • Dostupne postavke i ekrani mogu se razlikovati u zavisnosti od provajdera bežičnih usluga, verzije softvera ili uređaja.

Senzor otiska prsta vašeg telefona možda neće pravilno prepoznati otiske prstiju zbog različitih faktora koji se tiču otiska prsta ili okoline. Pokušajte ponovo nakon što provjerite da vaši prsti nisu previše suhi, previše mokri ili da prst nije u potpunosti postavljen preko područja senzora. 

otisci suhih prstiju su teško prepoznatljivi otisci suhih prstiju su teško prepoznatljivi

Otiske prstiju je teže prepoznati kada su previše previše suhi. Pokušajte ponovo nakon što navlažite ruke losionom ili malo jače pritisnite senzor.

Senzor otiska prsta duže vrijeme Senzor otiska prsta duže vrijeme

Prebrzo skidanje prsta sa senzora može biti razlog zašto se otisci vaših prstiju ne prepoznaju. Pokušajte ponovo tako što ćete staviti prst na senzor i zadržati ga duže vrijeme.

postavite prst cijeli senzor otiska prsta postavite prst cijeli senzor otiska prsta

Nepravilno postavljanje prsta preko senzora je još jedan mogući razlog zašto se vaši otisci prstiju ne prepoznaju. Pokušajte ponovo tako što ćete staviti prst preko cijelog senzora otiska prsta.

podaci o otisku prsta ugao promjene podaci o otisku prsta ugao promjene

Ako vaš otisak prsta ne odgovara podacima o otisku prsta na vašem uređaju, pokušajte ponovo promjenom ugla prsta ili dodavanjem novog otiska prsta.

Zabilješka:

  • Preporučujemo da otisak prsta registrujete u položaju koji je udoban za vaš prst kako biste bili sigurni da je otisak prsta koji se očitava identičan onom koji je registrovan na uređaju. Kada ponovo registrujete otisak prsta, počnite od sredine senzora i pomjerite se prema vrhu i dnu, lijevo i desno.

SAVJETI

Dodavanje novih otisaka prstiju

Kao preventivnu mjeru, takođe preporučujemo registraciju više otisaka prstiju na uređaju u slučaju da se vaš otisak prsta ošteti zbog ozljede prsta ili na neki drugi način. Možete dodati do četiri različita otiska prsta. Da biste to učinili, idite na "Postavke", zatim "Biometrijski podaci i sigurnost", a zatim "Otisci prstiju". Unesite svoje sigurnosne akreditive za zaključavanje ekrana. Odaberite “Dodaj otisak prsta”. Koristite upite na ekranu da dodate otisak prsta, a zatim dodirnite "Gotovo".

Dodajte više otisaka prstiju Dodajte više otisaka prstiju

SAVJETI

Postavljanje alternativnih sigurnosnih metoda unaprijed

U slučaju kvara senzora otiska prsta, umjesto da nastavite s vraćanjem na fabričke postavke, preporučujemo da unaprijed postavite alternativne sigurnosne metode, kao što je PIN broj, lozinka ili šablon.
Da biste to učinili, idite na "Postavke", zatim "Biometrijski podaci i sigurnost", a zatim odaberite jednu od mogućih opcija, uključujući šablon, PIN, prepoznavanje lica, itd., kako biste postavili dodatne načine za otključavanje telefona.

Alternativne sigurnosne metode unaprijed Alternativne sigurnosne metode unaprijed

Uvjerite se da zaštitnik ekrana ili ekran osjetljiv na dodir na području senzora otiska prsta nisu ogrebani ili oštećeni.

štitnik ekrana utiče na performanse prepoznavanja otiska prsta štitnik ekrana utiče na performanse prepoznavanja otiska prsta

Ako je štitnik ekrana zamazan prljavštinom ili drugim stranim materijama, ogreban ili na neki drugi način oštećen, to može uticati na performanse prepoznavanja otiska prsta na telefonu.

neovlaštena zaštita ekrana utiče na performanse neovlaštena zaštita ekrana utiče na performanse

Ako koristite štitnik ekrana trećih lica koji nije odobren od strane kompanije Samsung, njegov specifični šablon (tačka, mreža, itd.), debljina ili materijal mogu uticati na performanse prepoznavanja otiska prsta.

Zabilješka:

  • Ako je štitnik ekrana prljav ili izgreban, zamijenite ga novim. Takođe preporučujemo da nakon zamjene zaštitne folije ponovo registrujete otisak prsta radi boljeg prepoznavanja.
  • Uvjerite se da su vaši prsti kao i područje senzora otiska prsta koji se nalazi u donjem središnjem dijelu ekrana, čisti i suhi.
  • Ako koristite štitnik ekrana koji je debeo, stakleni ili silikonski, ili sa šablonom, možda nećete moći pravilno da registrujete ili skenirate otiske prstiju.
  • Samsung ne može garantovati kompatibilnost sa proizvodima trećih lica, jer debljina i struktura zaštitnih folija ili štitnika ekrana mogu uticati na performanse senzora otiska prsta.
  • Senzori mogu biti različito postavljeni u zavisnosti od uređaja. Gore opisani potencijalni problemi odnose se samo na senzore ugrađene u ekran.

Prilikom bežičnog punjenja, emitirani električni talasi mogu uticati na performanse prepoznavanja otiska prsta vašeg uređaja.

Bežično punjenja uticaj na performanse prepoznavanja otiska prsta Bežično punjenja uticaj na performanse prepoznavanja otiska prsta

Performanse prepoznavanja otiska prsta mogu se smanjiti kada se vaš uređaj puni bežično.

Pokušajte ponovo kada se ne puni bežično Pokušajte ponovo kada se ne puni bežično

Uvjerite se da se vaš uređaj ne puni bežično i pokušajte ponovo.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama

Code to Open Chat Window