Što učiniti ako se prikaz na zaslonu Vašega Galaxy telefona ne zakreće

Kada gledate videozapise ili održavate prezentacije sa svojim Galaxy telefonom, način rada zaslona možete promijeniti iz Pejzažnog načina rada u Portretni način rada ili obrnuto. Način rada zaslona možete zaključati na Portretni ili Pejzažni način rada ili postaviti da se prikaz na zaslonu zakreće automatski. Ako Vam se prikaz na zaslonu ne zakreće, provjerite svoje postavke Automatskog zakretanja slijedeći upute u nastavku.

Prije no što isprobate preporuke u nastavku, svakako provjerite jesu li softver i povezane aplikacije na Vašem uređaju ažurirane na najnoviju verziju. Za ažuriranje softvera svojeg mobilnog uređaja, slijedite ove korake: 

Korak 1. Idite u Postavke > Aktualizacija softvera.

Korak 2. Dodirnite opciju Preuzmi i instaliraj.

Korak 3. Slijedite upute na zaslonu.

Provjerite je li Automatsko zakretanje uključeno

Automatsko zakretanje početno je uključeno kada uključite svoj novi telefon, no moguće ga je onemogućiti u svakom trenutku te zaključati na Portretni ili Pejzažni način rada. Zaključavanje prikaza na zaslonu na Pejzažni način rada zapravo je isto što i isključivanje Automatskog zakretanja. Kada je Automatsko zakretanje onemogućeno, zaslon će se zaključati na Portretni ili Pejzažni način rada, bez obzira na to kako držite telefon. Slijedite korake u nastavku kako biste postavili zakretanje prikaza na zaslonu.

Korak 1. Povucite prstom prema dolje po zaslonu kako biste otvorili Brze funkcije.

Korak 2. Ako je Automatsko zakretanje u tom trenutku omogućeno, prikazuje se plava ikona Automatskog zakretanja. U obrnutom slučaju, ako je značajka Automatskog zakretanja u tom trenutku onemogućena, prikazuje se siva ikona Portretnog ili Pejzažnog načina rada.

Korak 3. Ako je prikaz na zaslonu zaključan na Portretni ili Pejzažni način rada, a potrebno Vam je promijeniti ga, dodirnite ikonu (bilo Portretni ili Pejzažni način rada) kako biste aktivirali Automatsko zakretanje. Ako je Automatsko zakretanje već aktivirano, ne morate odabrati ništa.

Korak Automatskog zakretanja

Nakon što ste omogućili Automatsko zakretanje, zatvorite Brze funkcije. Sljedeće, držite svoj uređaj u željenome položaju – bilo uspravno ili postrance.

Napomena: 

  • Ovisno o Vašim trenutačnim postavkama, među Brzim funkcijama možete vidjeti ikonu Portretnog, Pejzažnog načina rada ili ikonu Automatskog zakretanja. Kada su aktivne, ikone Portretnog i Pejzažnog načina rada sive su boje, dok je ikona Automatskog zakretanja plave boje kada je omogućena.
  • Portretni način rada aktivan je kada je telefon usmjeren uspravno, a Pejzažni način rada aktivan je kada je telefon usmjeren postrance.
  • Ako aplikacija koju upotrebljavate ne podržava neku od mogućih orijentacija prikaza, ona se za tu aplikaciju neće promijeniti kada pomaknete svoj telefon. Ne rade sve aplikacije i u Portretnom i u Pejzažnom načinu rada.

Ako je prikaz na zaslonu zaključan na Pejzažni način rada, tako će biti označena i ikona orijentacije zaslona. Ikona Automatskog zakretanja pojavit će se samo ako je značajka Automatskog zakretanja aktivirana. Ako uočite ikonu na kojoj piše Portretni ili Pejzažni, možete ju dodirnuti kako biste omogućili Automatsko zakretanje. Ili ju možete ostaviti onakvom kakva jest, ako želite zadržati trenutačnu orijentaciju prikaza na zaslonu svojega telefona.

Pejzažni portretni način rada

① Pejzažni način rada  ② Portretni način rada

Ako ne možete pronaći ikonu orijentacije prikaza na zaslonu, moguće je da ste ju slučajno uklonili iz Brzih funkcija. Za dodavanje ikone orijentacije prikaza na zaslonu među Brze funkcije, slijedite korake u nastavku.

Gumb Automatskog zakretanja korak 1 Gumb Automatskog zakretanja korak 1

Korak 1. Dodirnite izbornik Više mogućnosti (tri okomite točkice) u Brzim funkcijama.

Gumb Automatskog zakretanja korak 2 Gumb Automatskog zakretanja korak 2

Korak 2. Dodirnite opciju Uredi gumbe.

Gumb Automatskog zakretanja korak 3 Gumb Automatskog zakretanja korak 3

Korak 3. Dodirnite i držite pritisnutom ikonu Automatskog zakretanja te ju zatim povucite na željeno mjesto među Brzim funkcijama.

Gumb Automatskog zakretanja korak 4 Gumb Automatskog zakretanja korak 4

Korak 4. Dodirnite Gotovo. Sada će Vam ikona Automatskog zakretanja biti lako dostupna te ćete u skladu s tim moći prilagoditi postavke zakretanja prikaza na Vašem zaslonu.

Čak i u slučaju da je Automatsko zakretanje omogućeno, možete privremeno zaključati orijentaciju prikaza na zaslonu i onemogućiti zakretanje. To može biti korisno ako želite zakrenuti prikaz na telefonu bez mijenjanja orijentacije prikaza na zaslonu kada pregledavate PDF ili neki drugi dokument.

Da biste na neko vrijeme zaključali orijentaciju prikaza na zaslonu telefona, držite svoj prst na zaslonu dok zakrećete svoj telefon. Sve dok držite prst na mjestu, zaslon ostaje u istom položaju bez mijenjanja orijentacije prikaza na zaslonu. Kada podignete prst, orijentacija zaslona ponovno će se zakrenuti u položaj koji odgovara postavkama orijentacije prikaza na Vašem uređaju.

Privremeno zaključavanje automatskog zakretanja

Ako se prikaz na zaslonu ne zakreće čak i kada je Automatsko zakretanje omogućeno, isključite telefon te ga ponovno uključite. Ponovnim pokretanjem telefona možda ćete jednostavno riješiti problem. Slijedite korake u nastavku kako biste ponovno pokrenuli telefon i pokušali još jednom.

Korak 1. Povucite prstom prema dolje po zaslonu kako biste otvorili Brze funkcije.

Korak 2. Dodirnite ikonu Napajanje, a zatim dodirnite Ponovno pokretanje.

Ponovno pokrenite svoj telefon

Ako Automatsko zakretanje i dalje ne radi ni nakon ponovnog pokretanja, pokušajte ponovno u Sigurnom načinu rada. Ako u Sigurnom načinu rada nema problema, problem na Vašem telefonu možda uzrokuje neka aplikacija treće strane. Kako biste utvrdili koja je aplikacija uzrok problema, možete pokušati deinstalirati aplikacije onim redoslijedom kojim ste ih posljednji put instalirali. Slijedite korake u nastavku za ulazak u Siguran način rada.

Korak 1. Otvorite Brze postavke. Dodirnite ikonu Napajanje pri vrhu zaslona.

Korak 2. Dodirnite i držite pritisnutom opciju Isključivanje dok se ne prikaže ikona Siguran način rada.

Korak 3. Dodirnite opciju Siguran način rada. Ako ste uspješno ušli u Siguran način rada, pri dnu zaslona vidjet ćete prikazan tekst Siguran način rada.

Pokrenite svoj telefon u Sigurnu načinu rada

Napomena: Snimke zaslona i izbornici uređaja mogu se razlikovati ovisno o modelu uređaja i verziji softvera.

Kako koristiti aplikaciju Samsung Members

Ako imate poteškoća sa svojim Samsung mobilnim, tablet, ili nosivim uređajima, možete nam poslati pitanje u aplikaciji Samsung Members. Saznajte više o slanju izvješća o pogreški.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama