Izaberi svoju lokaciju i jezik.
Globalne vesti

Predstavljen Samsung Galaxy Z Fold2: spoj elegancije i autentičnih inovacija

02/09/2020

Kao treća generacija preklopnih Samsung pametnih telefona, Galaxy Z Fold2 kombinuje impresivan dizajn sa najnaprednijim tehnološkim rešenjima

Seul/Beograd, 01. septembar 2020. godine  Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. je danas zvanično predstavila Galaxy Z Fold2, treću generaciju svojih preklopnih pametnih telefona. Ovaj uređaj donosi potpuno novo korisničko iskustvo ljubiteljima najsavremenijih tehnoloških rešenja u kombinaciji sa elegantnim dizajnom. Uz veći spoljni i masivan glavni ekran, Galaxy Z Fold2 transformiše način na koji se doživljavaju i koriste pametni telefoni.

 

„Put ka novoj generaciji mobilnih telefona je uvek put originalnosti i inovacija“, izjavio je TM Roh, predsednik i direktor odeljenja za mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics. „Model Galaxy Z Fold2 je rezultat analize komentara naših korisnika, jer smo želeli da budemo sigurni da ćemo im ponuditi hardverska unapređenja i inovacije softvera koji su im zaista neophodni. Dodatno osnaženi partnerstvima sa kompanijama Google i Microsoft, nastavljamo da posvećeno radimo na transformaciji korisničkog iskustva.“

 

 

 

Novi, unapređeni dizajn         

                 

Galaxy Z Fold2 spaja hrabar, inovativan dizajn sa naprednim inženjerskim rešenjima.

 

-          Kompletan doživljaj prilikom gledanja video sadržaja[1] – Infinity-O spoljni ekran od 6.2 inča pruža neograničene mogućnosti korisnicima, tako da će biti moguće proveravati elektronsku poštu, pratiti uputstva ka odredištu, ili gledati omiljene video sadržaje bez potrebe da se uređaj otvara. Kada se otklopi, masivni glavni ekran od 7.6 inča, sa maksimalno smanjenim ivicama i prednjom kamerom bez isečka na displeju, korisnicima pruža vrhunske mogućnosti za gejming, sa stopom osvežavanja ekrana od 120Hz. Dodatno, zahvaljujući dinamičnim dual zvučnicima, Galaxy Z Fold2 dolazi sa najboljim audio performansama do sada, uz unapređene stereo efekte i još čistiji zvuk.

 

-          Usavršeni dizajn i tehnička rešenja  Galaxy Z Fold2 dolazi sa elegantnim dizajnom, istančanog stila. Glavni ekran je napravljen od Ultra Thin Glass stakla koje pruža premijum doživljaj. Hideaway Hinge šarka, koja se diskretno uklapa u kućište uređaja, glavni je element novog dizajna. Šarku odlikuje specijalni CAM mehanizam koji omogućava da uređaj stoji samostalno[2], dok je za sigurnost prilikom preklapanja zadužena revolucionarna slim cutting tehnologija. Galaxy Z Fold2 koristi i specijalnu tehnologiju čišćenja, koja odstranjuje čestice prašine iz prostora između kućišta i šarke. Budući da je ovo treća generacija preklopnih uređaja, ovaj sweeper mehanizam ostvaruje efikasnije rezultate, iako je prostor za njega dodatno smanjen u poređenju sa modelom Galaxy Z Flip.

 

 

 

Korisnik bira: praćenje sadržaja na spoljnom ili glavnom ekranu

 

Novi Galaxy Z Fold2 inovativnom preklopnom formom i sofisticiranim dizajnom maksimalno će unaprediti korisničko iskustvo. Ovaj uređaj podržava dva režima – Flex mode[3] za rad na podeljenom ekranu i App Continuity[4] za neometan nastavak rada u aplikaciji prilikom prelaska sa spoljnog na glavni ekran. Ova fleksibilnost omogućava korisnicima da kreiraju ili gledaju sadržaj na spoljnom ili glavnom displeju, u zavisnosti od svojih želja.

 

-          Fleksibilan i produktivan uređaj – Uz Flex mode, stvaranje i uređivanje sadržaja u realnom vremenu je lakše nego ikada. Capture View Mode[5] omogućava korisnicima da pogledaju fotografiju ili video koji su upravo snimili, dok je moguće pogledati i pet poslednjih snimaka u donjoj polovini glavnog ekrana, ali i prikaz izgleda budućeg snimka na gornjem delu ovog ekrana. Uz režim Auto framing[6] Galaxy Z Fold2 snima hands-free video tako da akter sve vreme bude u fokusu, čak i ako se pomera. To omogućava veoma kvalitetne snimke plesnih pokreta ili treninga, bez potrebe da se uređaj drži u rukama.

 

-          Nove kreativne mogućnosti  Sada i fotograf i fotografisana osoba mogu da učestvuju u stvaranju snimka, čiji se preview vidi i na unutrašnjem i na spoljašnjem ekranu, zahvaljujući Dual Preview opciji. Dodatno, zahvaljujući fleksibilnosti modela Galaxy Z Fold2, sada su mogući kvalitetni selfie snimci zadnjom kamerom, pri čemu spoljni ekran služi kao prikaz buduće fotografije.

 

-          Flegšip funkcije kamere  Kamera Galaxy Z Fold2 nudi performanse flegšip telefona. Uz Pro Video mode[7], Single Take[8], Bright Night[9] i Night Mode, Galaxy Z Fold2 pomaže korisnicima da svaki trenutak zabeleže vrhunskim kvalitetom.

 

 

 

Maksimalno povećanje produktivnosti

 

Galaxy Z Fold2 omogućiće korisnicima vrhunsku produktivnost uz napredne multitasking mogućnosti i jednostavno korišćenje.

 

-          Unapređeni multitasking alati  Uz napredni Multi-Active Window[10] korisnici mogu lakše i fleksibilnije da kontrolišu raspored pokrenutih aplikacija na ekranu, dok je sada moguće i istovremeno otvaranje i pregledanje više dokumenata u istoj aplikaciji.[11]Unapređena Multi-Window Tray opcija omogućava otvaranje više aplikacija uz pomoć funkcija App Pair i Edge Panel, dok drag and drop[12] opcija služi za jednostavno prebacivanje sadržaja, poput teksta, slika ili dokumenata, iz jedne u drugu aplikaciju. Split Screen Capture služi da omogući korisnicima da screenshot iz jedne aplikacije sa lakoćom prebace u drugu.

 

-          Personalizovano korisničko iskustvo  U odeljku Podešavanja korisnici mogu da odaberu interfejs na glavnom ekranu u skladu sa svojim potrebama[13].

 

-          Optimizovani prikaz aplikacija  Korisnici sada mogu da optimizuju i unaprede i vizuelni segment omiljenih aplikacija, uključujući Gmail, YouTube i Spotify. Glavni ekran omogućava da se Office aplikacije iz Microsoft 365 paketa dožive kao na tabletu. Na primer, korisnik može da koristi Microsoft Outlook kao na tabletu, sa Inbox odeljkom na levoj strani i novim mejlovima na desnoj. Takođe, može kreirati dokumenta u Microsoft Word, Excel i Power Point programima, uz toolbar poput onoga na kompjuteru.

 

 

 

Galaxy uređaj sa prednostima partnerstava sa kompanijama Google i Microsoft

 

Kroz dugogodišnje partnerstvo sa kompanijom Google, Samsung je uspostavio ekosistem i za preklopne uređaje, dok će zahvaljujući partnerstvu sa kompanijom Microsoft, korisnici telefona Galaxy Z Fold2 biti maksimalno produktivni i efikasni.

 

Oslanjajući se na dugogodišnju tradiciju vrhunskog kvaliteta, Samsung iznova pomera granice inovativnosti i inženjeringa. Modelom Galaxy Z Fold2 korisnici dobijaju uređaj sa celodnevnom baterijom od 4,500mAh[14] u kombinaciji sa super brzim punjenjem[15] što znači da ne moraju da brinu o tome da li će se uređaj isprazniti. Ovaj model donosi i mogućnosti Samsung DeX bežičnog povezivanja[16] radi unapređene produktivnosti, dok UWB (Ultra Wide Band)[17] tehnologija integrisana u uređaj omogućava brzo deljenje datoteka, fotografija ili video snimaka uz Nearby Share[18].

 

 

 

Galaxy Z Premier servis

 

Uz Galaxy Z Fold2 korisnici imaju pristup Galaxy Z Premier uslugama: posebnom korisničkom servisu za ova uređaj[19], putem koga sada mogu još lakše da zakažu savetovanje, povežu se sa stručnjacima jedan na jedan ili saznaju kako da iskoriste pun potencijal svog Galaxy Z Fold2 uređaja. Korisnicima će uz kupovinu biti obezbeđena i posebna jednokratna Samsung Care+ zaštita za slučajna oštećenja uređaja, koja će važiti godinu dana od dana kupovine. [20] Takođe, Galaxy Z Fold2 korisnici će imati najkvalitetnije mobilno iskustvo zahvaljujući tri generacije zagarantovanih ažuriranja Android operativnog sistema.[21]

 

Dostupnost

 

Novi Galaxy Z Fold2 biće dostupan od 18. septembra u mistično crnoj i mistično bronzanoj boji, na oko 40 tržišta sveta, uključujući i Srbiju. Na domaćem tržištu će se prodavati po ceni od 244,990 RSD, dok će korisnici imati i mogućnost naručivanja u pretprodaji, od 01. septembra putem sajta https://www.samsung.com/

rs/offer/trade-in-fold2. Oni koji tokom porudžbine ostave napomenu da će prilikom kupovine dostaviti svoj stari mobilni telefon, dobiće popust na kupovinu modela Galaxy Z Fold2 u iznosu od 17.000 RSD.

Više informacija o Samsung Galaxy Z Fold2 telefonu dostupno je na https://www.samsung.com

/rs/smartphones/galaxy-z-fold2/.

Galaxy Z Fold2 specifikacije proizvoda

Displej

Glavni ekran*

- 7.6'' QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Displej (22.5:18) Infinity Flex Displej (2208 x 1768), 373ppi

Spoljni ekran**

 - 6.2'' HD+ Super AMOLED Displej (25:9), 2260 x 816, 386ppi

*Glavni ekran: Ekran meren dijagonalno kao pun četvorougao, bez uračunavanja zaobljenih uglova. Sama površina ekrana je nešto manja zbog zaobljenih uglova.
**Spoljni ekran: Ekran meren dijagonalno kao pun četvorougao bez uračunavanja zaobljenih uglova. Sama površina ekrana je nešto manja zbog zaobljenih uglova.

Dimenzije i težina

Sklopljen: 68.0 x 159.2 x 16.8mm (šarka) ~ 13.8mm (debljina savijenog uređaja), 282g
Otklopljen: 128.2 x 159.2 x 6.9mm (okvir) ~ 6.0mm (ekran), 282g

Kamera

Kamera na prednjem ekranu

10MP Selfi kamera: F2.2, Pixel veličina: 1.22μm, FOV: 80˚

Prednja kamera

10MP Selfi kamera: F2.2, Pixel veličina: 1.22μm, FOV: 80˚

Trostruka zadnja kamera

12MP ultra široka kamera: F2.2 ,Pixel veličina: 1.12μm, FOV: 123˚

12MP širokougaona kamera: Super Speed Dual Pixel AF, OIS, F1.8, Pixel veličina 1.8μm, FOV: 83˚
12MP telefoto kamera: PDAF, F2.4, OIS, Pixel veličina: 1.0μm, FOV: 45˚
Dual OIS, 0.5x out and 2x in optički zoom, do 10x digitalni zoom, HDR10+ snimanje, Tracking AF

AP

7㎚ 64-bit Octa-Core procesor (3.09㎓ + 2.40㎓ + 1.80㎓)

Memorija

12GB RAM sa 256GB prostora za skladištenje (UFS3.1)**

** Dostupna količina prostora za skladištenje zavisi od unapred instaliranog softvera.

Baterija

4500mAh (tipična) dual baterija*

*Tipična vrednost je testirana u laboratorijskim uslovima trećeg lica i predstavlja procenjenu prosečnu vrednost, uzimajući u obzir devijacije kapaciteta među uzorcima baterija testiranih po IEC 61960 standardu. Ocenjeni (minimalni) kapacitet iznosi 4365mAh. Stvarna izdržljivost baterije može varirati u zavisnosti od jačine mreže, obrazaca upotrebe i drugih faktora.

Punjenje

Brzo punjenje kompatibilno sa kablovskim i bežičnim režimom rada*
Wireless PowerShare**

*Kablovsko punjenje kompatibilno sa QC2.0 i AFC, bežično punjenje kompatibilno sa WPC i PMA
**Wireless PowerShare je dostupan na Samsung telefonima i telefonima drugih brendova sa WPC Qi bežičnim punjenjem kao što su Galaxy Z Fold2, Galaxy Note20, Galaxy Note20 Ultra, Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Galaxy Z Flip, Galaxy Note10, Note10+, Galaxy S10e, S10, S10+ S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE, Note5 i nosive uređaje poput Galaxy Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch i Galaxy Buds. Možda neće funkcionisati uz određene uređaje drugih brendova. Može uticati na primanje poziva u zavisnosti od mrežnog okruženja.

OS

Android 10

Mreža

[LTE]*: unapređena 4X4 MIMO, 7CA, LAA, LTE Cat.20
- Do 2Gbps Download / do 200Mbps Upload

*Brzina može varirati u zavisnosti od tržišta i operatora.

Konektivnost

[Wi-Fi] 802.11 a/b/g/n/ac/ax HE80 MIMO, 1024QAM

[Bluetooth]* Bluetooth® v 5.0 (LE up to 2Mbps), USB tip-C, NFC, Lokacija (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou)

[Ultra Wide Band]
 *Galileo i BeiDou dostupnost može varirati u zavisnosti od države.

SIM kartica

Jedan eSIM i jedan Nano SIM
*SIM kartica se prodaje odvojeno. Dostupnost može varirati u zavisnosti od tržišta i operatora.
*eSIM zahteva bežični servis koji dozvoljava korisnicima da aktiviraju mobilni telefon bez korišćenja nano SIM kartice. eSim dostupnost može varirati u zavisnosti od verzije softvera, tržišta i operatora. Proveriti sa operatorom da li njegova mreža podržava eSIM.

Plaćanje (Samsung Pay)

Kreditne i debitne kartice: podržava MST i/ili NFC
Članske kartice, poklon kartice, tranzitne kartice, Reward point servisi
*Dostupno u određenim državama, može varirati u odnosu na tržište, operatora i provajdera.

Senzori

Senzor za otisak prsta (sa strane), akcelerometar, barometar, žiroskop, geomagnetski senzor, Hall senzor, senzor blizine, svetlosni senzor

Autentifikacija

Vrsta zaključavanja: oblik, PIN, šifra
Biometričko zaključavanje: Senzor za otisak prsta*, prepoznavanje lica**
*Galaxy Z Fold2 ima senzor za otisak prsta sa strane

Audio

Stereo zvučnici

Okružujući zvuk Dolby Atmos tehnologije (Dolby Digital, uključujući Dolby Digital Plus)
UHQ 32-bit &DSD64/128 podrška*, PCM: do 32 bits, DSD: DSD64/128
Audio plejbek formati: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, APE, DSF, DFF

*DSD64 i DSD128 plejbek mogu biti ograničeni u zavisnosti od formata datoteke.

Video

Video plejbek formati: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM
TV konekcija: bežična, Smart View (prikazivanje slike na televiziji u rezoluciji od 1080p uz 30fps) / Kablovska konekcija: podržava DisplayPort preko USB tip-C kabla. Podržava video konekciju putem HDMI adaptera (DisplayPort 4K UHD rezolucija uz 60 fps).

Bezbednost

Knox zaštita: monitoring i zaštita u realnom vremenu.
Virus, malware prevencija. (McAfee)
Bezbedni folder: bezbedan deo na uređaju za čuvanje aplikacija, fotografija i video materijala osiguran otiskom prsta.
*Prevencija virusa i dostupnost rešenja može zavisiti od tržišta.

Boje

 [Glavne boje]
mistično crna, mistično bronzana

Sadržaj pakovanja

Galaxy Z Fold2, Data kabl, Travel Adapter, Ejection Pin, Quick Start Guide,

Slušalice (USB Type-C) AKG, Galaxy Z Premier Service brošura, Brand Story brošura
*Određene komponente, uključujući slušalice mogu da ne budu dostupne u zavisnosti od kupljenog modela, tržišta ili regiona. Boja pakovanja može varirati u zavisnosti od boje uređaja.

*Sve navedene specifikacije i opisi mogu se razlikovati od stvarnih. Samsung zadržava pravo da, bez ograničenja, menja sadržaj ove tablice, uključujući funkcije, specifikacije, GUI, fotografije, video snimke, benefite, dizajn, cenu, komponente, performanse, dostupnost, mogućnosti i sve ostale informacije o proizvodu, bez prethodnog obaveštenja.

 

 

 

[1] Displej je meren dijagonalno, prostor za gledanje je nešto manji zbog zaobljenih uglova i rupe za kameru.

 

[2] Galaxy Z Fold2 može sam da stoji pod uglom od 75 do 115 stepeni; širi raspon može biti dostupan korisnicima u zavisnosti od okruženja.

 

[3] Flex mode podržava Samsung aplikacije (Camera, Video call, Gallery, Video player, Clock, Calendar, Calculator), kao i druge aplikacije, kao što su YouTube, Google Duo i nove aplikacije koje će tek biti objavljene.

 

[4] App Continuity funkcioniše uz odabrane aplikacije; broj kompatibilnih aplikacija se može povećavati zahvaljujući programerima trećih strana.

 

[5] Capture View Mode je dostupan kada je ekran telefona skroz otvoren. Da bi se ovaj režim koristio, korisnik treba da pritisne „Capture View Mode“, u gornjem desnom delu interfejsa kamere.

 

[6] Kada kamera detektuje više od tri osobe, automatski„odzumira” kadar. Dostupne su prednja (široka) i zadnja (Ultra-široka) kamera. Daljina na kojoj može da prati kretanje je 1.5-2.5 metra. Ovaj algoritam za mašinsko učenje detektuje ljudsko lice i telo, kako bi pratio kretanje subjekta.

 

[7] Galaxy Z Fold2 ne podržava 8K video rezoluciju (4K je maksimalna rezolucija).

 

[8] Single Take snima fotografije i kratke video snimke u trajanju do 15 sekundi.

 

[9] Samo za širokougaonu zadnju kameru.

 

[10] Korisnici mogu da koriste Multi-Active prozor na spoljnom ekranu sa dva horizontalno podeljena prozora. Multi Active prozor funkcioniše uz određene aplikacije čiji broj raste zahvaljujući programerima trećih strana.

 

[11] Trenutno dostupno uz aplikacije Samsung Notes, Internet, Myfiles i Microsoft Office 365 aplikacije, za različite komande.

 

[12] Drag and drop opcija funkcioniše uz određene Samsung aplikacije uključujući Gallery, Internet, Message, Myfiles, Samsung Notes i druge kao što su  Office aplikacije iz Microsoft 365 paketa, Microsoft OneDrive, Microsoft Outlook, Gmail, Chrome, Google Maps.

 

[13] Dostupno na 11 Samsung aplikacija, uključujući Message, Contacts, Phone, Myfiles, Internet, Calendar, Clock, Video call, Reminder, Calculator, AR zone, zatim Google aplikacijama – YouTube, Gmail, Google Maps i Microsoft aplikacijama, uključujući Microsoft Outlook, i drugim aplikacijama trećih strana, kao što je Spotify.

 

[14] Nezavisno procenjeno prema profilu prosečnog korisnika od strane Strategy Analytics u periodu od 25.07.2020. do 04.08.2020.u Velikoj Britaniji na SM-F916 verziji i standardnim podešavanjima, uz korišćenje 5G Sub6 mreže (nije testirano na 5G mm talasnoj mreži). Trajanje baterije može varirati u zavisnosti od mrežnog okruženja, navika korisnika, učestalosti poziva i drugih faktora.

 

[15] Kada se koriste punjač i kabl koji se dobijaju uz uređaj.

 

[16] Samsung DeX bežična konekcija je dostupna samo na pametnim televizorima koji podržavaju Phone Screen strimovanje sadržaja. (Za optimalno iskustvo koristiti Samsung pametne televizore lansirane 2019. godine ili kasnije)

 

[17] Dostupnost UWB funkcije može varirati u zavisnosti od tržišta i propisa.

 

[18] Nearby Share može varirati u zavisnosti od tržišta i operatora

 

[19] Dostupnost ovog servisa zavisi od tržišta. Sve informacije o ovom servisu su dostupne na sajtu Samsung.com.

 

[20] Samsung Care+ servis zahteva registraciju u roku od 30 dana od dana kupovine. Naknada se primenjuje jednokratno u slučaju popravke modela Galaxy Z Fold2. Zaštita i dostupnost mogu varirati u zavisnosti od tržišta. Sve informacije o ovom servisu su dostupne na sajtu Samsung.com. 

 

[21]Dostupnost ažuriranja Android operativnog sistema može varirati u zavisnosti od uređaja i tržišta. Raspored ažuriranja može zavisiti od nekoliko faktora, uključujući kompleksnost ažuriranja, modela i dostupnosti na tržištu.