Hur gör jag en fabriksåterställning på min mobila enhet?

En fabriksåterställning, ibland kallad en hård återställning eller en huvudåterställning, tar bort all personlig information, ändringar och data från din enhet och återställer den till samma inställningar och data som den hade när den lämnade fabriken. Det finns tre huvudsakliga sätt att utföra en fabriksåterställning: via inställningsmenyn, med knapparna på din enhet eller genom att använda tjänsten Hitta min mobil.

För att utföra en fabriksåterställning måste du ange lösenordet för ditt Samsung-konto. Om du har glömt detta lösenord måste du återställa lösenordet innan du fortsätter.

Det rekommenderas att du ansluter din enhet till en Wi-Fi-anslutning innan du utför en fabriksåterställning.

Obs: De flesta Android-enheter är säkrade med fabriksåterställningsskydd. Det här är en funktion designad av Google för att förhindra att din telefon återställs utan din tillåtelse. Om du tänker ge din enhet till någon annan när den har återställts, se till att du tar bort ditt Google-konto från enheten först. Följ stegen under Google Device Protection för mer information.

En mjuk återställning utförs genom att en enhet slås på och av igen. Detta kommer att stänga alla öppna applikationer och rensa RAM-minnet på enheten. Långsiktiga hårddiskdata påverkas inte.

En hård återställning utförs genom att helt återställa en enhet till dess fabriksinställningar. Genom att utföra denna typ av återställning raderas all data på enheten permanent.

Obs: Alla appar kan laddas ner igen efter att du har loggat in på ditt Google-konto igen.

En fabriksåterställning tar permanent bort följande från din telefon:

• Alla personuppgifter
  • Anpassade inställningar
  • Appar som laddas ner från Play Store
  • Meddelanden
  • Kontakter
  • Foton

Därför rekommenderar vi att du säkerhetskopierar data innan du utför en fabriksåterställning. Det finns olika metoder tillgängliga för att säkerhetskopiera din enhet.

De flesta Android-enheter skyddas av Googles funktion för Factory Reset Protection (FRP). Om din enhet har återställts med knappar kommer du att bli ombedd att ange ditt Google-lösenord innan du får åtkomst. Den här funktionen är utformad som ett skydd för att förhindra oönskade personer från att använda din enhet om de lyckades återställa den utan din tillåtelse, till exempel om den försvann eller blev stulen.

Om du vill ta bort FRP måste du följa instruktionerna nedan för att ta bort ditt Google-konto från din enhet innan du återställer.

Om du vill ta bort FRP men du är utestängd från din enhet kan du ta med din enhet, tillsammans med inköpsbevis, till ett auktoriserat Samsung Service Center.

Obs: Stegen som beskrivs i detta exempel bör följas om din enhet kör Android Nougat eller högre. Om din enhet kör en äldre version av Android kan du behöva navigera med någon av följande sökvägar:

• Appar > Inställningar > Moln och konton > Konton
  • Appar > Inställningar > Konton > Google
1 Öppna Inställningar och tryck sedan på Konton och säkerhetskopiering.
Tryck Konton och säkerhetskopiering.
2 Tryck på Hantera konton.
Tryck Hantera konton
3 Tryck på ditt Google-konto. Om ditt Google-konto redan visas trycker du på ikonen Fler alternativ (tre punkter).
Tryck på ditt Google-konto.
4 Tryck på Ta bort konto och bekräfta sedan genom att trycka på Ta bort konto.
Ta bort ditt Google-konto.
5 Följ alla instruktioner som visas på skärmen för att slutföra borttagningen av ditt Google-konto.

Placeringen av fabriksåterställningsalternativet i dina inställningar kommer att skilja sig kraftigt beroende på enhetens modell och operativsystem. Om du är osäker på vilket operativsystem din enhet använder, ta reda på hur du kontrollerar vilket operativsystem du använder i våra vanliga frågor om operativsystem.

Obs: Stegen som beskrivs i exemplen bör följas om din enhet kör Android Nougat eller högre. Om din enhet kör en äldre version av Android kan du behöva navigera med någon av följande sökvägar:

• Appar > Inställningar > Säkerhetskopiera och återställ > Fabriksåterställning
  • Appar > Inställningar > Sekretess > Fabriksåterställning
  • Appar > Inställningar > Om telefonen > Avancerat > Återställ > Fabriksåterställning > Återställ
1 Svep uppåt för att komma åt dina appar och tryck sedan på Inställningar.
Inställningar ikon.
2 Tryck på Allmän hantering.
Allmän hantering meny vald.
3 Tryck på Återställ.
Återställ vald i Inställningar.
4 Tryck på Återställning till fabriksdata.
Återställning av fabriksdata vald
5 Tryck på Återställ.
Återställ vald för att genomgå återställning av fabriksdata

Hitta min mobil låter dig lokalisera, låsa och/eller torka din enhet på distans bland andra funktioner.

Så här återställer du enhetens standardinställningar med Hitta min mobil:

• Din enhet måste vara ansluten till ett Wi-Fi- eller mobilnätverk.
  • Din enhet måste vara inloggad på ditt Samsung-konto.
  • Inställningar för fjärrkontroll och fjärrupplåsning måste vara aktiverade.

Läs mer om hur du använder Hitta min Mobil.

Om du är utelåst från din enhet kan du göra en fabriksåterställning med hjälp av knapparna på din enhet.

Obs: de flesta Android-enheter har säkerhetsåtgärder på plats för att förhindra att de återställs till fabriksinställningarna om de blir stulna. En av dessa säkerhetsåtgärder kallas Google Device Protection. Detta betyder att om du har ett Google-konto på din telefon, när din telefon återställs med knapparna kommer den att fråga dig om din Google-kontoinformation. Se till att du känner till e-postadressen och lösenordet innan du återställer. Dessa uppgifter kommer att vara samma lösenord och e-postadress som du använder för Play Butik. Om du är utestängd och du inte kommer ihåg dina Google-kontouppgifter har du ett par alternativ:

1. Om du känner till din e-postadress men inte vet lösenordet använder du Googles kontoåterställningsverktyg för att återskapa eller återställa det. Använd sedan ditt nya lösenord för att låsa upp din Galaxy-enhet. Du kan behöva vänta 24 timmar (eller längre) för att det nya lösenordet ska bli aktivt.

2. Om du inte kommer ihåg någon av dina Google-kontouppgifter kan du skicka din enhet, tillsammans med köpebevis, till ett auktoriserat Samsung Service Center.

1 Stäng av enheten. Om din enhet är låst kommer du att bli ombedd att ange din PIN-kod, lösenord eller mönster för att stänga av enheten. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod, lösenord eller mönster, stängs din enhet av när batteriet tar slut.
2 Öppna återställningsmenyn med knapparna på din enhet. Knappkombinationen som krävs för att öppna återställningsmenyn varierar beroende på din enhet.

Obs: Med vissa enheter som använder Android 11 måste du ansluta din enhet via USB eller ansluta USB-hörlurar för att slutföra detta steg. Om du ansluter till en dator, se till att enheten känns igen av datorn innan du fortsätter.

Om enheten inte har en hemknapp eller en separat strömknappen (till exempel fotnot 10, Note20, S20, S21, Vik, Z Flip) genom att trycka på Volym upp och Sido-knappen samtidigt tills enheten vibrerar och Samsung-logotypen visas. Du kan sedan släppa knapparna.

Fabriksåterställning på Galaxy Note10.

Om din enhet inte har en fysisk hemknapp men har en separat strömknapp (till exempel S8, S9, S10), tryck på Volym uppBixby och Power-knapparna samtidigt tills enheten vibrerar och Samsung-logotypen visas. Du kan sedan släppa alla knappar.

Fabriksåterställning på Galaxy S10.

Om enheten har en fysisk hemknappen (t ex S6 eller S7), tryck och håll Volym upp, Hem och Ström-knapparna samtidigt. När du känner att enheten vibrerar släpper du strömknappen. Din enhet kommer att vibrera igen och en meny visas. När du ser detta släpper du de återstående knapparna.

Fabriksåterställning på Galaxy S6 eller S7.

Obs: På vissa enheter öppnas återställningsmenyn med Volym ned-knappen (istället för Volym upp) och sidoknappen. Följ stegen ovan men använd Volym ned-knappen.

3 När återställningsmenyn har öppnat på enheten använder du Volym upp och Volym ned för att välja radera alla användardata eller Rensa data/fabriksåterställning och tryck sedan på strömknappen för att välja.
4 Använd knapparna Volym upp och Volym ner för att välja Ja – radera all användardata eller Återställ fabriksdata. Tryck på strömknappen för att välja.
5 Din enhet kommer att bearbeta fabriksåterställningen. När du är klar kommer du att se Datarensning klar längst ned på skärmen. Tryck på strömknappen för att välja Starta om enheten.

Obs: det kan ta några minuter för din enhet att återställas. Vänta medan den startar om. Den slås på automatiskt när den är redo att ställas in. När den slås på kommer du att bli ombedd att gå igenom stegen för att ställa in enheten som om det vore första gången den användes.

6 När din enhet har startat om kan du bli ombedd att ange ditt Google-lösenord. Ange dina uppgifter för att komma åt din enhet.

Om du kan använda skärmen på din surfplatta bör du följa stegen för återställning via inställningsmenyn. Stegen är desamma för både smartphones och surfplattor. Om du är utelåst från din enhet kan du göra en fabriksåterställning med hjälp av knapparna på din enhet.

1 Stäng av enheten. Om din enhet är låst kommer du att bli ombedd att ange din PIN-kod, lösenord eller mönster för att stänga av enheten. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod, lösenord eller mönster, stängs din enhet av när batteriet tar slut.
2 Tryck och håll Volym upp-knappen, Ström-knappen och Home-knappen samtidigt.

Obs: Om din enhet inte har en hemknapp, håll ner Volym upp- och Ström-knapparna istället.

På sidan av surfplattan hittar du Volym-upp och Ström- knappen.
3 När skärmmenyn visas släpper du knapparna.
Släpp knapparna när skärmmenyn syns.
4 Tryck på Volym ned-knappen tills Rensa data/fabriksåterställning är markerad.
För att rensa fabriksdata håller du Volym-ner knappen nedtryckt.
5 Tryck på Ström-knappen för att välja.
Välj med Ström-knappen.
6 Tryck på Volym ned-knappen tills Ja är markerat.
För ja, tryck på Volym-ner knappen.
7 Tryck på ström-knappen för att välja
Tryck på Ström-knappen för att välja.