Vad gör jag om min GPS inte fungerar som den ska på en mobil Android-enhet?

Mobila Android-enheter har en GPS-antenn så att du kan övervaka din platsinformation i realtid när du vill. Det kan dock hända att din mobila enhet uppvisar problem som att den anger föregående plats istället för aktuell, eller att den tar 2-3 minuter längre för att inhämta din plats. Se nedan hur du kan hjälpa din mobila enhets GPS att visa rätt information.

Innan du provar de rekommenderade lösningarna nedan ska du kontrollera att din enhets programvara och de relaterade apparna är uppdaterade till den senaste versionen. Uppdatera din mobila enhets programvara i följande ordning.

Steg 1. Gå till Inställningar > Programvaruuppdatering

Steg 2. Tryck på Hämta och installera

Steg 3. Följ instruktionerna på skärmen.

Hur man uppdaterar Google Network Location Provider (NLP)

Android-enheters platsinformation kontrolleras i allmänhet genom GPS-signal, och Google Network Location Provider(NLP) används för att förbättra platsinformationen inomhus om ingen GPS-signal känns av. Den platsinformation som känns av via Google NLP kan skilja sig från den faktiska aktuella platsen, om Google-serverns WiFi-information eller Cellinfo för leverantörens basstation inte är exakt och uppvisar fel.  Till exempel kan en felaktig plats delas till en Andriod-enhet när WiFi eller Cellinformation ändras, eftersom det tar tid att uppdatera den faktiska aktuella platsinformationen i Googles server. Detta utgör inte en felfunktion för enheten, och är heller inget problem hos den mobila nätverksleverantören.

Även om GPS fungerar inuti en byggnad eller ett hus, fungerar den bäst utomhus med fri sikt mot himlen så att signaler kan tas emot och kommunicera med satelliter. Börja därför med att justera inställningarna på din enhet innan du kontrollerar din plats med en GPS-app utomhus, genom att förbättra noggrannheten enligt nedanstående.

Hur man ställer in Google Location Accuracy

Steg 1. Gå till Inställningar > tryck på Plats.

Steg 2. Tryck Google Location Accuracy och ställ till on.

Google location accuracy

Ställa in Wi-Fi-skanning och Bluetooth-skanning för att förbättra noggrannheten

• Wi-Fi-skanning: Låt apparna använda WiFi för en noggrannare avkänning av platsinformationen, även då WiFi är frånkopplat.
  • Bluetooth-skanning: Låt apparna använda Bluetooth för en noggrannare avkänning av platsinformationen, även då WiFi är frånkopplat.
Hur man förbättrar GPS:ens noggrannhet

Gå utomhus och aktivera GPS på nytt

Om du befinner dig inomhus ska du gå utomhus för att starta om GPS:en. Att undvika hinder såsom väggar eller dåliga väderförhållande kan göra det lättare att ta emot GPS-signaler.

• Återaktivera din GPS genom att först slå av och sedan slå till ikonen Plats i Snabbpanelen. Gå sedan till appen Kartor för att kontrollera om aktuell plats är korrekt.

Hur justerar jag inställningarna för platsbehörighet?

Kontroll 1. Från Android 10 kräver appar som använder GPS-information tillstånd, i enlighet med Googles policy. När du använder en app som kräver tillstånd visas en avisering om att ändra inställningarna för platsbehörighet, men det är lätt hänt att kunden glömmer bort detta efter att behörigheten har ändrats. Om du inte kan hitta din plats i en specifik app, kontrollera appens behörighetsinställningar.

Steg 1. Gå till Inställningar > Plats > Appbehörighet

Steg 2. Välj en App (Navigatör, Kartor, etc.) > tryck på Tillåt alltid

Hur justerar jag appens behörighetsinställningar?

Kontroll 2. Om appen (navigatör, karta, etc) inte är den senaste versionen, vänligen uppdatera och kontrollera på nytt.

Kontroll 3. Försök med andra navigations-/kartappar än den du använder. Om de fungerar felfritt kan det föreligga ett problem med den aktuella appen. Vänligen kontakta apputvecklaren.

Notera:

• Använda GPS vid roaming utomlands: Om du stänger av data roaming när du befinner dig utomlands kan det vara svårt att använda GPS, och därmed kan det ta längre tid att hitta platsinformationen när du använder navigationstjänster i stadsområden. I sådana situationer kan det hjälpa att koppla upp till WiFi för att ge bättre platsinformation genom att ta emot extra satellitdata. Det måste inte vara konstant uppkopplat.
  • Enhetens skärmbilder och meny kan variera beroende på din trådlösa tjänsteleverantör, enhetsmodell och programvaruversion.

Om din Samsung-mobil, -surfplatta eller -tillbehör uppvisar ett ovanligt beteende, kan du ställa dina frågor till oss i Samsung Members-appen.

Detta gör att vi kan titta närmare på vad det är som pågår. Alla data är anonymiserade och lagras endast under den tid utredningen pågår. Läs mer om hur du skickar en felrapport i ”Hur du använder Samsung Members-appen”.