Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een hypermoderne 3D-geluidservaring die, dankzij slimme techniek en veel goed gerichte luidsprekers, je als kijker middenin de actie zet. Ben je een filmfan dan mag een Dolby Atmos soundbar, als aanvulling op je TV, zeker niet ontbreken!

Iedereen is bekend met de term ‘surround’ waarbij het geluid van rondom jou lijkt te komen (horizontaal). Tegenwoordig zijn de meeste geluidssystemen in staat om  surround geluid weer te geven. Geluidssystemen met Dolby Atmos, zoals soundbars, gaan verder. Ze voegen aan surround geluid nog een extra dimensie toe. Ze voegen namelijk geluidseffecten toe die van boven lijken te komen (verticaal). Denk aan een helikopter die overvliegt of een fikse regenbui.

In moderne bioscoopzalen wordt dit gedaan aan de hand van enkele tientallen luidsprekers die aan het plafond zijn gemonteerd. Bij jou thuis is dat lastig en daarom kiest Samsung sinds zijn eerste generatie Dolby Atmos Soundbar ervoor om in de Cinematic Q-series Soundbars luidsprekers te monteren die naar boven zijn gericht. Deze luidsprekers stralen het geluid naar je plafond, die het vervolgens naar jou in de bank weerkaatst. Een techniek met verbluffend resultaat, waarmee je een thuisbioscoop creëert.

Hoe werkt een Dolby Atmos soundbar?

Steeds meer films en series worden uitgebracht met een Dolby Atmos ondersteuning. Daarnaast bieden streamingsdiensten zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV een aanzienlijke catalogus aan met Dolby Atmos geluid.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan het alom bekende Dolby Atmos logo. Ook in gaming vindt Dolby Atmos meer en meer zijn weg, en dat is logisch. In een shooter game wil je vijanden horen naderen, uit welke richting ook. Daarom zijn Dolby Atmos soundbars uitstekend voor gamen.

Zes punten waar je op moet letten bij aankoop van een Dolby Atmos soundbar.

1. Hoe meer kanalen, des te preciezer de geluidsweergave

Een betere geluidsweergave zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Het aantal kanalen van een Dolby Atmos soundbar wordt vaak in de specificaties aangeduid aan de hand van 3 cijfers, bijvoorbeeld 11.1.4Ch. De 11 staat voor het aantal horizontaal gerichte kanalen, de 1 duidt de aanwezigheid van een subwoofer aan en het laatste cijfer geeft aan hoeveel kanalen verticaal gericht zijn. In dit voorbeeld zijn er dus 4 verticale kanalen.

In principe geldt, hoe meer audiokanalen aanwezig, hoe preciezer het geluid kan worden weergegeven. Vaak wil meer audiokanalen zeggen dat er ook meer luidsprekers zijn geïntegreerd in de soundbar die door de juiste positionering en instelling, een bewegend object in de filmscene mooi kunnen weergeven.

Binnen de Cinematic Q-series line-up van Samsung spant de HW-Q990B de kroon. Met maar liefst 22(!) luidsprekers verdeeld over een 11.1.4Ch configuratie is hij in staat de fijnste 3D details zeer precies weer te geven. Hiermee creëer je een geweldige surround sound-ervaring en haal je de bioscoop écht in huis. De HW-Q990B maakt overigens ook gebruik van 2 losse achterspeakers die elk een kanaal voor horizontaal én verticaal geluid hebben ingebouwd. Deze achterluidsprekers worden achter of naast de bank geplaatst en dompelen je volledig onder in de actie. De achterspeakers kunnen ook vooraan bij de soundbar gezet worden. Zo geniet je ook van de speakers wanneer je geen ruimte hebt om deze achter je te plaatsen. Belangrijk is dat je hierbij de modus van de speakers aanpast naar “Front”.

2. Fysiek omhooggerichte luidsprekers voor betere weergave

Hoe komt het dat de speakerconfiguratie van een Dolby Atmos soundbar niet altijd wordt weergegeven aan de hand van 3 cijfers, maar soms 2?

Sommige fabrikanten brengen Dolby Atmos soundbars uit die geen gebruik maken van fysiek omhooggerichte luidsprekers die het geluid weerkaatsen op je plafond. Ze maken handig gebruik van slimme algoritmes waardoor de horizontaal gerichte luidsprekers ook in staat zijn verticale geluidseffecten weer te geven. Onze audio ingenieurs in het Samsung Audio Lab in Californië zijn echter van mening dat je de beste 3D-geluidsprestatie haalt door fysieke drivers of luidsprekers te integreren voor de verticale effecten. In de HW-Q700A en HW-Q800A doen we dit dankzij de integratie van Acoustic Beam technologie. In de HW-Q900A en HW-Q950A zijn het ingebouwde luidsprekers die naar boven zijn gericht, daarom ondersteunen deze Soundbars “Real/True Dolby Atmos”.

3. Een subwoofer maakt het plaatje compleet

Een subwoofer zal het Dolby Atmos 3D-geluid ondersteuning geven met zijn diepe bassen. Het maakt simpelweg het plaatje compleet! Daarom vind je in het aanbod Dolby Atmos soundbars van Samsung altijd een stevige draadloze subwoofer die inbegrepen is. De subwoofer dient voorzien te worden van stroom, maar verbindt zich draadloos met de soundbar. Je kan hem dus gerust op een afstand, en uit het zict, van de soundbar installeren.

4. Met HDMI eARC zit je altijd goed

HDMI ARC staat voor Audio Return Channel en zorgt ervoor dat het geluid, voortgebracht door je TV, wordt gestuurd naar je aangesloten soundbar. Het is belangrijk dat je hiervoor de HDMI kabel aansluit op de aanwezige HDMI ARC poort van zowel de TV als de Soundbar. Één of meerdere HDMI poorten op je TV heeft meestal een duidelijke vermelding van 'ARC'.

De ‘e’ in eARC staat voor ‘enhanced’ en is de nieuwste generatie van ARC. De eARC is in staat grote bitstream audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X door te geven naar de soundbar. Ook hier is het belangrijk dat zowel de TV als de Soundbar beschikken over een HDMI eARC poort. De Cinematic Q-series Soundbar van Samsung hebben een eARC aansluiting vanaf de HW-Q600B en hoger. Is je TV iets ouder en beschikt hij niet over een HDMI eARC poort dan zal hij geen volwaardig Dolby Atmos geluid kunnen weergeven op je soundbar. Je zal dan slechts een gecomprimeerde weergave van Dolby Atmos krijgen op je soundbar. Niet getreurd, ook hier zijn oplossingen te bedenken. Deze lees je onder punt 5.

5. HDMI input even belangrijk als HDMI output

Is je TV iets ouder, dan beschikt hij misschien niet over een HDMI eARC aansluiting. Wil je dan toch genieten van een echte Dolby Atmos geluidservaring, dan is de aanwezigheid van een HDMI input op de soundbar dé oplossing. Met behulp van de HDMI input op je soundbar kan je namelijk de bron (een Blu-ray speler, een spelconsole, en decoder) met een HDMI kabel rechtstreeks aansluiten op de soundbar en vervolgens een HDMI kabel verbinden tussen de HDMI ARC poort van de TV en de soundbar. De soundbar krijgt het Dolby Atmos geluid puur en zuiver binnen om af te spelen en is in staat om de beeldgegevens door te zetten naar de TV. Om deze reden hebben alle Samsung Cinematic Q-Series soundbars minstens 1 HDMI input.

De topmodellen HW-Q930B en HW-Q990B beschikken zelfs over 2 HDMI inputs en zijn daarom in staat jou de 3D geluidservaring te geven die je wenst.

6. Het oog wil ook wat

Juist omdat Dolby Atmos soundbars zoveel luidsprekers huisvesten zijn het niet de kleinste soundbars op de markt. Dat is een logisch gevolg, maar belangrijk is wel dat de soundbar niet gedeeltelijk voor het beeldscherm van je TV komt te liggen als deze op een meubel staan. Zelfs na het toevoegen van omhoog gerichte speakers slaagt Samsung er in om Dolby Atmos soundbars relatief compact te houden. Deze soundbars zijn niet hoger dan 7cm en zullen daarom niet voor het beeldscherm komen te liggen. De modieuze Ultra Slim Soundbar doet dit nog beter met een hoogte en diepte van nog geen 4cm, zonder een compromis te moeten sluiten op geluidsweergave.

De topmodellen van onze Q-series soundbar, HW-Q930B en HW-Q990B, hebben respectievelijk 17 en 22 ingebouwde luidsprekers en een hoogte van 6 en 7cm. Hangt jouw TV strak aan de muur? Dan kan je de soundbar aan de muur bevestigen dankzij de meegeleverde muurbeugels. Dit maakt jouw home audio set compleet.

Combineer je een 2022 Samsung TV met een 2022 Cinematic Q-series Soundbar, dan zit je helemaal goed. De TV en Soundbar werken namelijk in perfecte harmonie samen, dankzij Q-Symphony. De speakers van jouw TV worden niet uitgeschakeld, maar werken op een slimme manier samen met het geluid van de Soundbar. Creëer je eigen thuisbioscoop en vind de perfecte match voor elke Samsung (Neo)QLED of OLED TV.

Ontdek hier onze Dolby Atmos soundbars

HW Q990B HW Q990B

Cinematic Q-series soundbar HW-Q990B

HW Q930B HW Q930B

Cinematic Q-series soundbar HW-Q930B

HW-Q800B HW-Q800B

Cinematic Q-series soundbar HW-Q800B

HW-Q700B HW-Q700B

Cinematic Q-series soundbar HW-Q700B

HW-Q600B HW-Q600B

Cinematic Q-series soundbar HW-Q600B

S800B S800B

Ultra Slim Soundbar HW-S800B

S801B S801B

Ultra Slim Soundbar HW-S801B