Jak przywrócić ustawienia fabryczne na urządzeniu Samsung Galaxy

Data ostatniej aktualizacji : 03.09.2026

Przywrócenie ustawień fabrycznych telefonu przywraca jego domyślne ustawienia fabryczne i usuwa wszystkie dane osobowe zapisane na urządzeniu. Przed rozpoczęciem wykonaj kopię zapasową wszystkich ważnych danych, w tym zdjęć, filmów i dokumentów.

Ekran telefonu Samsung Galaxy z ikoną resetowania u góry.

Uwaga: Nazwy menu, ustawienia i układy ekranów mogą się różnić w zależności od modelu i wersji oprogramowania.

Przywrócenie danych fabrycznych przywraca telefon do ustawień fabrycznych i usuwa wszystkie dane osobiste. Wykonaj poniższe kroki, aby przywrócić dane fabryczne.

Uwaga: Jeśli na urządzeniu zalogowano konto Samsung, aby ukończyć proces resetowania, należy wprowadzić hasło do konta Samsung.

Menu Ustawienia z wyróżnioną opcją Zarządzanie ogólne. Menu Ustawienia z wyróżnioną opcją Zarządzanie ogólne.

Krok 1. Otwórz Ustawienia > Wybierz Zarządzanie ogólne.

Menu Zarządzanie ogólne z podświetloną opcją Resetowanie. Menu Zarządzanie ogólne z podświetloną opcją Resetowanie.

Krok 2. Dotknij Resetowanie.

Ekran Resetowanie z wyróżnioną opcją Resetowanie danych fabrycznych. Ekran Resetowanie z wyróżnioną opcją Resetowanie danych fabrycznych.

Krok 3. Dotknij Resetowanie danych fabrycznych.

Ekran Resetowanie danych fabrycznych z wyróżnionym przyciskiem Resetuj. Ekran Resetowanie danych fabrycznych z wyróżnionym przyciskiem Resetuj.

Krok 4. Dotknij Resetuj.

Ekran Resetowanie z wyróżnionym przyciskiem Usuń wszystko. Ekran Resetowanie z wyróżnionym przyciskiem Usuń wszystko.

Krok 5. Dotknij Usuń wszystko.

Ekran konta Samsung z kilkoma hasłami w polu wprowadzania. Ekran konta Samsung z kilkoma hasłami w polu wprowadzania.

Krok 6. Wprowadź hasło do konta Samsung, aby dokończyć resetowanie.

Czym jest Google FRP?

Ochrona przed przywróceniem ustawień fabrycznych Google (FRP) to funkcja zabezpieczająca zaprojektowana w celu ochrony urządzenia w przypadku jego zgubienia lub kradzieży.

Gdy konto Google zostało zarejestrowane na urządzeniu, po przywróceniu ustawień fabrycznych funkcja FRP może wymagać weryfikacji konta, zanim urządzenie będzie można ponownie użyć.

Ta funkcja jest dostępna na urządzeniach z systemem Android 5.1 (Lollipop) i nowszymi w ramach zasad bezpieczeństwa Google.

Kiedy aktywowana jest funkcja FRP?

FRP jest uruchamiane, gdy urządzenie zostanie zresetowane przy użyciu metod innych niż opcja Przywracanie danych fabrycznych w Ustawieniach.

Po ponownym uruchomieniu urządzenia może być konieczne zweryfikowanie konta Google, które było wcześniej zarejestrowane na urządzeniu, zanim będzie można kontynuować konfigurację.

Na urządzeniach z systemem Android 9 i nowszymi wersjami możesz również potwierdzić własność za pomocą wcześniej skonfigurowanej metody blokady ekranu, takiej jak wzór, kod PIN lub hasło.

Uwaga: Jeśli nie pamiętasz hasła do konta Google lub nie możesz ukończyć weryfikacji konta Google po zresetowaniu, odwiedź centrum serwisowe Samsung, aby uzyskać pomoc.

Dziękujemy za twoją opinię