Jak synchronizować Galerię z chmurą za pomocą konta Google
Synchronizacja Galerii Samsung z Google w chmurze to dwukierunkowa usługa synchronizacji wspólnie oferowana przez Galerię Samsung i Zdjęcia Google. Po połączeniu konta Google zdjęcia i filmy dodane, edytowane lub usunięte w aplikacji Galeria są synchronizowane ze Zdjęciami Google oraz z aplikacjami Galeria na wszystkich urządzeniach połączonych z tym samym kontem, co pozwala zachować te same zdjęcia i filmy na wielu urządzeniach. Wszystkie zsynchronizowane multimedia są przechowywane w przestrzeni dyskowej konta Google i można je wyświetlać bezpośrednio w Zdjęciach Google.
Uwaga:
- Ta funkcja jest dostępna w One UI 9.0 lub nowszej wersji, a obsługa wcześniejszych wersji będzie stopniowo wprowadzana. Dostępność może się różnić w zależności od urządzenia, kraju, operatora lub wersji oprogramowania.
- Zgodnie z warunkami korzystania z usług Google ta usługa nie jest dostępna w niektórych krajach.
Połącz swoje konto Google
Możesz rozpocząć łączenie kont bezpośrednio w ustawieniach aplikacji Gallery lub za pośrednictwem karty z poradą, która może pojawić się w aplikacji.
* Jeśli nie zalogowano się jeszcze na konto Samsung, postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby się zalogować i przyznać niezbędne uprawnienia. Po zalogowaniu ponownie dotknij Synchronizuj zdjęcia i wideo, aby zakończyć łączenie konta Google.
Po skonfigurowaniu domyślnie będzie przesyłany tylko album Aparat. Możesz zmienić albumy do przesłania, przechodząc do Galeria > Menu > Ustawienia > Synchronizuj zdjęcia i wideo > Albumy do synchronizacji i wybierając żądane albumy.
Uwaga: Ścieżki mogą się różnić w zależności od urządzenia i wersji aplikacji.
Sprawdź połączenie
Po zakończeniu łączenia przycisk synchronizacji pojawi się i zostanie włączony w menu Synchronizuj zdjęcia i wideo w ustawieniach aplikacji Galeria.
Dodatkowo można sprawdzić, czy połączenie zostało ukończone, korzystając z poniższej ścieżki:
Uwaga:
- W przypadku korzystania z wielu urządzeń zdjęcia i filmy w aplikacji Galeria są synchronizowane między urządzeniami Samsung zalogowanymi na to samo konto Samsung, przy czym konto to jest połączone z tym samym kontem Google na każdym urządzeniu.
- Jeśli urządzenie nie jest połączone z siecią, synchronizacja Galerii nie będzie odzwierciedlać zmian w chmurze. Jeśli zsynchronizowane zdjęcia zostaną edytowane, usunięte lub dodane podczas braku połączenia, zostaną automatycznie zsynchronizowane z chmurą po ponownym połączeniu z siecią.
- Gdy synchronizacja jest wyłączona, wcześniej zsynchronizowane zdjęcia i filmy pozostają bezpieczne w pamięci konta Google. Jednak elementy dostępne tylko w chmurze nie będą już wyświetlane w aplikacji Galeria (są ukryte, a nie usunięte). Tworzenie, edytowanie lub usuwanie elementów nie będzie aktualizowane w pamięci konta Google, gdy synchronizacja jest wyłączona.
Odłącz swoje konto Google
Jeśli chcesz użyć innego konta, musisz odłączyć istniejące połączone konto Google przed połączeniem z innym.
Uwaga:
- Odłączenie konta oznacza, że zdjęcia i filmy przechowywane w chmurze (bez lokalnych oryginałów) nie będą już widoczne w aplikacji Galeria Samsung.
- Istniejące zdjęcia i filmy nadal można oglądać w aplikacji lub witrynie Zdjęcia Google, a ponowne połączenie konta umożliwi ponowne wyświetlanie tych samych treści w aplikacji Galeria.
Limity rozmiaru i formatu plików: Można przesyłać zdjęcia o rozmiarze do 200 MB i filmy o rozmiarze do 20 GB. Obsługiwane formaty zdjęć obejmują AVIF, BMP, GIF, HEIC, ICO, JPG, PNG, TIFF, WEBP oraz wybrane pliki RAW. Obsługiwane formaty filmów obejmują 3GP, 3G2, ASF, AVI, DIVX, M2T, M2TS, M4V, MKV, MMV, MOD, MOV, MP4, MPG, MTS, TOD i WMV.
Uwaga: Formaty i rozmiary plików mogą ulec zmianie zgodnie z zasadami przesyłania plików Google.
Karty SD: Funkcja synchronizacji nie jest dostępna dla kart SD, ponieważ są one pamięcią zewnętrzną. Aby zsynchronizować zdjęcia i filmy zapisane na karcie SD, przenieś je do pamięci wewnętrznej i wybierz je w sekcji Albumy do synchronizacji.
Bezpieczny folder: Jeśli przeniesiesz zdjęcia i filmy znajdujące się na bieżącym urządzeniu i zsynchronizowane z chmurą do Bezpiecznego folderu, pliki lokalne zostaną przeniesione do Bezpiecznego folderu, a zsynchronizowane oryginały pozostaną w miejscu na dane konta Google i będą nadal wyświetlane w aplikacji Galeria.
I odwrotnie, zdjęć i filmów znajdujących się wyłącznie w chmurze, których oryginalne pliki nie są dostępne na bieżącym urządzeniu, nie można przenieść bezpośrednio do Bezpiecznego folderu. W takim przypadku przed przeniesieniem należy pobrać oryginalne pliki na urządzenie.
Usuń lub przywróć elementy
Usunięcie zsynchronizowanego zdjęcia w Galerii lub Zdjęciach Google powoduje usunięcie go z obu miejsc i przeniesienie go do Kosz na 30 dni.
Uwaga: Usunięcie elementów w Galerii Kosz trwale usuwa oryginalne pliki z pamięci konta Google.
Zarządzanie pamięcią masową i jej rozbudowa
Możesz korzystać z synchronizacji z Galerią Samsung wraz z 15 GB bezpłatnej przestrzeni dyskowej w chmurze, która jest dostępna z każdym kontem Google, bez subskrybowania płatnego planu przestrzeni dyskowej Google. Jeśli potrzebujesz dodatkowej przestrzeni dyskowej, możesz subskrybować plan Google One. Obecni subskrybenci Google One mogą zalogować się na swoje konto Google i nadal korzystać z obecnego planu.
Aby zwolnić miejsce w pamięci Google Account, użyj funkcji zarządzania pamięcią Google One, aby usunąć niepotrzebne pliki. Pamiętaj jednak, że usunięcie zsynchronizowanych zdjęć w aplikacji Google Photos spowoduje również ich usunięcie z urządzenia Samsung i aplikacji Gallery.
Uwaga: Obniżenie pakietu miejsca na dane Google One lub anulowanie go nie spowoduje natychmiastowego usunięcia wcześniej zapisanych danych. Niektóre usługi Google mogą jednak być ograniczone (np. wysyłanie i odbieranie e-maili w Gmailu), a jeśli dane pozostaną bez nadzoru przez ponad 2 lata, mogą zostać usunięte.
Synchronizacja Galerii Samsung z Google w chmurze to usługa odrębna od tworzenia kopii zapasowych w Zdjęciach Google i nie musisz instalować aplikacji Zdjęcia Google, aby korzystać z synchronizacji Galerii.
Jeśli używasz tego samego konta Google w obu usługach, synchronizacja aplikacji Galeria Samsung i tworzenie kopii zapasowych w Zdjęciach Google korzystają z tej samej przestrzeni dyskowej konta Google.
Jeśli zdjęcia i filmy są już archiwizowane w Zdjęciach Google, wcześniej zarchiwizowane zdjęcia i filmy w Zdjęciach Google pozostaną bez zmian, a po integracji zdjęcia i filmy w Galerii będą automatycznie synchronizowane ze Zdjęciami Google.
Zdjęcia przesłane już za pomocą funkcji kopii zapasowej nie będą wyświetlane jako duplikaty. Nawet jeśli korzystasz jednocześnie z kopii zapasowej Zdjęć Google i synchronizacji Galerii, identyczne zdjęcia nie zostaną przesłane dwukrotnie.
Jeśli jednak podczas korzystania z obu funkcji używano jakości oszczędzającej miejsce w Zdjęciach Google, zdjęcia zapisane w pamięci Google za pośrednictwem synchronizacji z Galerią nadal będą zapisywane w oryginalnej jakości.
Uwaga: W aplikacji Samsung Gallery będą wyświetlane tylko zdjęcia i filmy zsynchronizowane za pośrednictwem Galerii po włączeniu usługi synchronizacji. Zdjęcia i filmy zapisane wcześniej w pamięci konta Google pozostaną w pamięci, ale nie będą automatycznie wyświetlane w aplikacji Samsung Gallery.
Warunki i zasady
Synchronizacja galerii wymaga wcześniejszego połączenia z kontem Google. Zdjęcia i filmy synchronizowane za pośrednictwem usługi są zapisywane w przestrzeni dyskowej konta Google i chronione zgodnie ze środkami ochrony prywatności i bezpieczeństwa stosowanymi w przestrzeni dyskowej konta Google. Zasady mają zastosowanie do poszczególnych kategorii w następujący sposób:
Elementy, do których mają zastosowanie zasady aplikacji Galeria Samsung:
- Dane wyświetlane w aplikacji Galeria
- Funkcja synchronizująca dane z aplikacji Galeria z pamięcią Google
Elementy, do których mają zastosowanie Warunki i zasady Google:
- Zarządzanie zapisanymi danymi i ich usuwanie
- Obsługa danych nieużywanych przez długi czas
- Dane przechowywane w pamięci konta Google
- Zakup płatnej przestrzeni dyskowej
Dziękujemy za twoją opinię
Prosimy o odpowiedzi na wszystkie pytania.