Hur skyddar du din Galaxy-telefon från att installera smishing-, pharming- och spion-appar

Alla Galaxy-appar skannas innan de laddas ner, så därifrån är det osannolikt att din telefon påverkas av något virus. Däremot kan smygande reklammeddelanden eller e-postmeddelanden försöka ladda ner en skadlig programvara eller skadlig kod på din telefon. Det finns flera saker du kan göra för att skydda din Galaxy-telefon från den här typen av smishing, mobile pharming, spion-appar och virus. Se guiden nedan för mer information.

Innan du börjar, se till att din mobilenhet och dess appar har de senaste uppdateringarna. För att uppdatera, följ dessa steg:

Steg 1. Gå till Inställningar > Programvaruuppdatering.

Steg 2. Tryck på Hämta och installera.

Steg 3. Följ anvisningarna på skärmen.

Försiktighetsåtgärder för att förhindra smishing

Smishing är en elektronisk metod för ekonomiskt bedrägeri som innebär att ett textmeddelande med en webbplatsadress skickas till användaren. När användaren går in på webbplatsen installeras en skadlig programvara som stjäl användarens personuppgifter. Användarna kan bland annat, drabbas av mikrobetalningar. För att förhindra detta bör du följa försiktighetsåtgärderna nedan.

Förhindra skadlig programvara.
  • Var försiktig med webbplatslänkar i textmeddelanden från okända källor. (Om ett textmeddelande från någon du känner innehåller en webbplatslänk, kontrollera den också innan du använder den.
  • Installera två eller flera antivirusprogram på enheten, uppdatera till den senaste versionen och håll övervakning i realtid.
  • Ansök om spärrning och begränsningar för mikrobetalningar.
  • Stärk enhetens säkerhetsinställningar genom att förhindra installation av program från okända källor.

Försiktighetsåtgärder för att förhindra pharming

Pharming är en elektronisk metod för finansiell bedrägeri. En falsk internetbanks-app installeras på en enhet som är infekterad med en skadlig app för att få användarna att ange sin finansiella information och på så sätt stjäla den. Följ försiktighetsåtgärderna nedan för att förhindra övergrepp orsakade av pharming.

• Var försiktig med webbplatslänkar i textmeddelanden från okända källor. Även om det är ett textmeddelande från någon du känner, om det innehåller en länk till en webbplats, kontrollera den innan du går in på den.
  • OTP (engångslösenord), säkerhetstoken (kopieringsskydd för lösenord) ökar enhetens säkerhet. Använd även elektroniska tjänster för att förhindra finansiellbedrägeri.
  • Installera gärna två eller flera antivirusprogram på enheten, uppdatera till den senaste versionen och upprätthåll övervakning i realtid.
  • Ange aldrig ditt fullständiga säkerhetskortsnummer i din bank-app.
  • Lagra inte foton av säkerhetskortet i enheten.
  • När du misstänker pharming ska du omedelbart begära att betalningen avbryts via polisen eller din bank.

Försiktighetsåtgärder för att förhindra spion-appar

En spion-app är en smartphoneapplikation som kan samla in telefonsamtal, textmeddelanden och platsinformation från produktanvändare i realtid. Den kan även avlyssna genom röstinspelning, radera data och till och med begränsa åtkomsten. För att förhindra skador orsakade av spion-appar bör du följa försiktighetsåtgärderna nedan.

• Var försiktig med webbplatslänkar i textmeddelanden från okända källor. Om ett textmeddelande skickas av någon du känner och innehåller en webbplatslänk, kontrollera det också innan du går in på det.
  • Installera gärna två eller flera antivirusprogram på enheten, uppdatera till den senaste versionen och upprätthåll övervakning i realtid.
  • Använd och ändra regelbundet inställningar för säkerhetslås som mönster, lösenord och fingeravtryck.
  • Tillåt inte användare att godtyckligt ändra registerinställningar eller programvara för operativsystemet.
  • Förhindra automatisk installation av skadliga spion-program genom att ställa in enheten så att den inte installerar program från okända källor.

Försiktighetsåtgärder för att förhindra virus

För att förhindra skador orsakade av virusinfektion, följ säkerhetsföreskrifterna nedan. Om du inte följer dem, kan det leda till att produktgarantin upphör att gälla.

• Undvik att ladda ner misstänkta program.
  • Undvik att besöka opålitliga webbplatser.
  • Radera meddelanden och post från okända eller misstänkta avsändare.
  • Använd funktionen för inställning av lösenord och byt lösenord regelbundet.
  • Om problemen kvarstår ska du kontrollera att inget skadligt virus har installerats på enheten.
  • Kontrollera att nedladdade filer inte innehåller virus innan du använder dem.
  • Installera ett antivirusprogram på din dator och sök regelbundet efter virus.
  • Ändra inte godtyckligt produktplattformens struktur.
  • Uppdatera alltid operativsystemet och antivirusprogrammet till den senaste versionen.

Note: Device screenshots and menu may vary depending on the device model and software version.

Hur du använder Samsung Members-appen

Om du upplever svårigheter med din Samsung mobil, surfplatta, eller andra bärbara mobila apparater, kan du ställa din fråga på Samsung Members-appen. Läs mer om hur man skickar en felrapport.