Blagostanje

Kako sagorjeti kalorije
bez puno truda

Vježbe za mršavljenje kojima ćete se uistinu radovati.

Bez obzira imate li kratki rok, putujete ili imate problema s razdvajanjem od kauča - shvaćamo. Ponekad je pomicanje granica na traci za trčanje posljednja stvar koju imate volje učiniti, čak i ako imate vremena za vježbanje kod kuće.
Dobra je vijest da vjerovatno još uvijek sagorijevate dosadne kalorije, a da toga niste ni svjesni. Ali kako?

Odgovor je termogeneza aktivnosti bez vježbanja (ili NEAT), energija
izgaramo od obavljanja naizgled trivijalnih zadataka izvan spavanja, jedenja ili tradicionalnog vježbanja. Ove aktivnosti omogućuju Vašem tijelu da iskoristi blagodati kvalitetne vježbe, a da se zapravo ne vježba. Jednostavnim kretanjem možete ubrzati Vaš metabolizam i potencijalno sagorjeti oko 350 kalorija dnevno (što znači otprilike 4-13 kilograma godišnje!). Evo nekoliko kreativnih načina kako integrirati više NEAT vježbi u svoju svakodnevnu rutinu.

Udahnite u trbuh

Dišite duboko. Ne, još dublje. Aktiviranjem trbušnih mišića i disanjem iz dijafragme, a ne iz prsa, usvojit ćete naviku sporijeg načina disanja. Ovaj poboljšani način disanja ne samo da ublažava stres, nego također potiče gubitak masti suzbijanjem masnog hormona stresa kortizola. Uz to, imat ćete više snage za svakodnevne zadatke, što Vam omogućava sagorijevanje više kalorija. Isprobajte ovu jednostavnu 4-7-8 vježbu dubokog disanja: Polako udišite kroz nos, brojeći do 4. Zaustavite dah na vrhu kada nabrojite do 7. Zatim lagano otvorite usta i izdahnite do 8.

Novi Galaxy Watch
Izračunajte broj sagorjelih kalorija u stvarnom vremenu.

Kupujte i šetajte

Ponekad se isplati postupiti na stari način i kupovati u trgovini (savjet: uštedite internetska kupovina za krađe). Iako vam se možda baš ne znoji u nabavci namirnica za pripremanje obroka ili u potrazi za trapericama, kupovina je uglavnom vježba hodanja (ili kardio). Ovisno o vašoj težini, putu kojim se krećete i vašoj brzini - možete očekivati da ćete tokom jednog sata izgubiti između 148 i 558 kalorija. Kako biste povećali sagorijevanje, spremite kolica i koristite košaricu koja može imati ulogu opterećenja za vašu „vježbu”. Savjet stručnjaka: Stavite nosivi uređaj poput Galaxy Watch Active2 prije Vašeg odlaska u kupovinu kako biste vidjeli broj koraka i sagorijevanje kalorija.

Očistite kako mislite

Čišćenje ne mora biti dosadno - dakle, trošite ozbiljne kalorije u tom procesu. Trebate dubinsko čišćenje? Isprobajte popodnevnu snažnu kombinaciju brisanja prašine, poda i pranja prozora. Iako možda ne zvuči previše uvjerljivo, ali zapravo sagorijevate više kalorija nego što biste potrošili za sat trčanja ili kickboxinga (više od 650 kalorija!). Bonus bodovi sagorijevanja: Bluetooth slušalice poput Galaxy Buds omogućuju Vam da jednostavno uživate u svojim omiljenim melodijama, bez upotrebe ruku, dok preuređujete svoju sobu.

Prepustite svoje mjesto

Osim što je uljudna gesta za suputnike, jednostavan prelazak sa sjedenja na stajanje tokom Vašeg putovanja može vam pomoći da sagorite 20 do 50 kalorija više na sat (da ne spominjemo, doprinose boljem zdravlju i dobrobiti). Iako Vam se u početku taj broj ne čini velik, razmislite koliko svog dana, svaki dan, potrošite na javni prevoz. Vjerujte nam, to se zbraja. Dodatak: Vježbajte Vaše trbušne mišiće i izazovite svoju ravnotežu mjereći koliko dugo možete stajati bez da se držite (ali zapamtite, sigurnost je na prvom mjestu!).

Jeste li spremni poboljšati svoj metabolizam?

Nosivi uređaji poput Galaxy Buds i Galaxy Watch Active2 mogu Vam pomoći da pojačate sagorijevanje i pratite svoj napredak, čak i u danima kada ne možete ići u teretanu.

Pročitajte ove priče