Blagostanje

Kako izmijeniti loše
navike vezane za pametni telefon

6 načina za postizanje uravnoteženog odnosa s Vašim pametnim telefonom.

„Telefon, ključevi, novčanik.” Tako razmišljamo svaki put kada izlazimo. Oslanjamo se na naše pametne telefone za gotovo sve, ali koliko je zdrav naš odnos s njima? Kako sve više ljudi odlaže svoje telefone za privremenu „digitalnu detoksikaciju”, treba vidjeti postoji li bolji način pronalaženja ravnoteže s Vašim pametnim telefonom kada ga ponovno uzmete u ruke.

1

Pratite korištenje telefona

Kao i kod svake promjene načina života, ključno je odvojiti trenutak da razmislite o tome koliko vremena zapravo trošite na naviku koju preispitujete. Aplikacije poput Thrivea mogu vam pomoći da shvatite koliko vremena provodite na telefonu i kako ga trošite, tako da možete shvatiti kada i gdje želite smanjiti. Zapamtite, opipljivi ciljevi su ključni za dugoročne promjene i ne možete postaviti ciljeve ne znajući gdje početi.

Upoznajte svoj SAR
Zabrinuti zbog mobitela i zračenja? Galaxy Note10 ima nisku specifičnu stopu apsorpcije (SAR), što znači da emitira najmanje zračenja u usporedbi s drugim telefonima.*
2

Ritam i odgoda

„Plava svjetlost” izraz je za svjetlo koje emitiraju digitalni ekrani i ne slaže se dobro s Vašim cirkadijalnim ritmovima. Previše plave svjetlosti može spriječiti Vaše tijelo da proizvodi melatonin.

3

Odbacite digitalno i probajte analogno s vremena na vrijeme

Jednostavan način da se prestanete oslanjati na svoj mobitel jest da se prebacite na druge stvari koje mogu obaviti isti posao na različite načine.

Slikaj slike sa S Pen olovkom
Koristite Galaxy S Pen olovku za kontrolu zatvarača na fotoaparatu i smanjite pritisak na ruku.
4

Vježbajte sigurne selfieje

Dok pokušavate napraviti taj savršeni selfie, pobrinite se da se zaštitite od tehnički izazvanih ozljeda kao što je selfie lakat (da, to stvarno postoji). High-tech rođak teniskog lakta, selfie lakat je upala od lakta do zapešća uzrokovana često savijenim rukama. S vremena na vrijeme obavezno odmorite ruku ako osjećate bilo kakvu nelagodu ili isprobajte druge načine snimanja selfieja, kao što je S Pen olovka.

5

Nazovite prijatelja, Vaš najbolji oslonac

Iako naizgled drevni način održavanja kontakta, jednostavan telefonski poziv često je brži i efikasniji. Ne samo da ćete preskočiti odlomke tipkanja, već ćete izbjeći i neizbježne tekstove objašnjenja. Razgovaranje na telefon također pomaže izbjeći još jednu tehničku ozljedu, smartfonski palac, bol u palcu od pisanja poruka koja se može pojaviti i u zglobu.

6

Savršeno izvan dometa

Svi smo krivi što posežemo za svojim telefonom bez razmišljanja. Neki psiholozi smatraju kako nas potreba da provjerimo naše telefone sprečava da imamo smislene trenutke s ljudima oko nas. Jednostavno rješenje može biti držanje pametnog telefona izvan dohvata ruke, kao na primjer na drugoj strani kancelarije ili u drugoj sobi. Možda zvuči jednostavno, ali postoji istina u onome „daleko od očiju, daleko od srca.”

S vremena na vrijeme odložite telefon

... ali kada budete spremni ponovno ga uzeti, budite uravnoteženi s nekim pametnim mobilnim alatima.

Pročitajte ove priče

Izvor: "Ovo su mobilni telefoni koji najmanje i najviše zrače" https://www.newsweek.com/these-are-cell-phones-emit-most-and-least-radiation-1095530