Blagostanje

5 koraka za kupovinu djetetovog prvog telefona

Počevši od roditeljskog nadzora pa sve do utjecaja plavog svjetla na san, donosimo Vam nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri kupovini prvog telefona za djecu.

Kupovina prvog telefona za dijete predstavlja važnu prekretnicu. Telefon može biti važan ne samo u sigurnosne svrhe, već i za učenje odgovornosti. I dok su većini ljudi pri razmatranju kupovine najvažnije stavke izdržljivost i pristupačna cijena, ovdje Vam donosimo nekoliko jednako važnih faktora koje treba uzeti u obzir prije investiranja u prvi telefon za dijete.

AMOLED ekran
Ekran Galaxy S10 uređaja štiti od štetnog plavog svjetla bez ugrožavanja kvalitete.
1

Zaštitite dijete od plavog svjetla

Većina djetetovog razvoja događa se tokom spavanja, stoga zasigurno ne želite da išta poremeti njegov san. S obzirom da djeca neprekidno gledaju u ekran tokom igranja igrica, vjerojatno ste zabrinuti zbog utjecaja plavog svjetla na njihov san. S pravom. Može poremetiti biološki sat i otežati uspavljivanje te uzrokovati ozbiljnije probleme u budućnosti. Zašto onda riskirati? Osim postavljanja granica vezano uz upotrebu, pobrinite se da pronađete telefon koji štiti oči korisnika od potencijalno štetnih utjecaja.

2

Postavite digitalna pravila

Svatko tko djetetu kupi uređaj trebao bi aktivno koristiti funkciju roditeljskog nadzora. Na internetu postoje stvari s kojima jednostavno ne želite da se Vaše dijete susretne, počevši od igara koje izazivaju ovisnost pa sve do neprimjerenih društvenih aplikacija. Poštedite se muke i pronađite telefon koji Vam omogućava da postavite pravila. Aplikacija kao što je Samsungov Način rada za djecu omogućava Vam da postavite vremena upotrebe i prilagodite aplikacije koje stavljate na raspolaganje te Vam pruža izvješće o upotrebi kako biste saznali šta dijete zapravo radi na uređaju.

SAVJET
Brzim pretraživanjem na internetu možete saznati specifične stope apsorpcije za mobilne telefone raznih proizvođača.
3

Izvršite sigurnosnu provjeru

Prizor djece koja se ne mogu odlijepiti od svojih telefona svima nam je urezan u pamćenje. Vrlo visoko na ljestvici loših navika vezanih uz pametne telefone, nije ni čudo da je društvo u strahu od utjecaja sve te količine zračenja na naše tijelo i um. Ako ste zabrinuti, tokom potrage za prvim telefonom uvijek provjerite specifičnu stopu apsorpcije (SAR). To je mjerna jedinica za količinu radiofrekvencijske energije koju tijelo apsorbira pri upotrebi telefona. Iako se stručnjaci i znanstvenici još nisu sporazumjeli oko ozbiljnosti zračenja mobilnih telefona, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

4

Zaštitite njihov identitet

Djeca gube telefone i često ih ostavljaju bez nadzora—to je nepobitna činjenica. Stoga je normalno da smo zabrinuti kako bi njihovi lični podaci i računi mogli pasti u pogrešne ruke. Ali, šta kada bi njihove informacije bile sigurne u svakom trenutku? Odmaknite se od zastarjelog pristupa koji se zasniva na pisanim lozinkama i potražite uređaje koji pružaju uslugu upravljanja identitetom kao što je Samsung Pass. Kada su dostupni senzori otiska prsta i tehnologija prepoznavanja lica, telefon i svi računi na koje je korisnik prijavljen mogu se otključati samo biometrijskim podacima.

Inteligentni Wi-Fi
Wi-Fi 6 pomaže pri sprječavanju prevare i brže Vas povezuje s omiljenim sadržajem.
5

Uvijek se zapitajte „je li javna Wi-Fi mreža sigurna?”

Otvorene javne pristupne tačke mogu nuditi mnogo pogodnosti, ali pod cijenu čega? Definitivno ozbiljno porazgovarajte o digitalnoj sigurnosti, ali zapamtite da dijete koje prvi put koristi telefon možda neće znati kako se zaštititi na javnoj Wi-Fi mreži—naročito kada je zaokupljeno snimanjem slika i primanjem objava na društvenim mrežama. Budući da nećete biti uz dijete u svakom trenutku, zašto taj posao ne bi obavljao sam telefon? Potražite uređaj koji štiti od zlonamjernih softvera i prijetnji—platforma kao što je Samsung Knox pružit će Vam prijeko potreban unutarnji mir.

Spremni da okušate sreću?

Zaštitite podatke svoje djece i njihovo cjelokupno zdravlje pomoću snažnog telefona koji čuva njihova (i Vaša) leđa u svakom trenutku. Ovaj telefon kombinira se s vrlo sigurnim platformama kao što su Samsung Pass i Knox, stoga možete odahnuti jer su njihovi lični podaci i cjelokupna sigurnost uvijek u sigurnim rukama.

Pročitajte ove priče