Savjeti

Digitalni detoks: Kako podignuti
digitalnu sigurnost

Minimizirajte svoj digitalni otisak i maksimizirajte svoju mobilnu sigurnost.

Velike povrede podataka, greške vezane za privatnost i „iscurene“ lozinke. Panika. Digitalna sigurnost obično je jedna od onih stvari na koje zaboravimo sve dok ne vidimo grozne naslove u novinama (ili, ne daj Bože, iz prve ruke iskusimo napad). Ne brinite se, ne morate živjeti život tako da izbjegavate registraciju preko e-pošte ili pokrivate kameru svojeg telefona – osim ako je to Vaš stil. Slijede neke smjernice s pomoću kojih možete zadržati privatnost na internetu zahvaljujući sigurnim navikama pri surfanju.

Sakrijte svoje tragove

Jeste li ikad pronašli čizme za ne povjerovati na internetu te ih odlučili ponovo pogledati u neko realnije doba (primjerice, nakon plaće), samo da bi Vas upravo te čizme dočekale na početnoj stranici društvenih medija? Neka Vas ova skrivena – ali genijalna – marketinška fora podsjeća na to da ono što tražite na internetu nije baš tajno. Osim redovitog čišćenja historije pretraživanja u Vašem pregledniku, kolačića (podataka kojima se mrežne stranice koriste za praćenje) i privremeno spremljenih datoteka (cache), zašto se ne koristiti preglednikom u anonimnom načinu rada? Ova mogućnost koja osigurava privatno surfanje resetira sve kolačiće na kraju svakoga korištenja, što znači da čim zatvorite prozor, svi Vaši osobni podatci i prethodne pretrage se brišu. U više navrata ovo može biti korisno, primjerice ako se želite prijaviti i provjeriti svoju e-poštu na javnom računaru, ili izbjeći to da se određene čizme opet pronađu u Vašoj korpi za kupovinu.

SAVJET
Iako je anonimno pretraživanje interneta sigurnije, neće Vas zaštiti od zlonamjernih programa. Pobrinite se za to da je Vaš operativni sistem ažuriran te da Vam je antivirusni program aktivan.

Tražite znakove

Većinom će Vaš servis e-pošte biti dovoljno pametan da filtrira sumnjivu e-poštu (uključujući phishing) iz Vašeg sandučića – ali ima ih dosta koji se uspiju probiti. Prije nego što kliknete na link ili otvorite priloge, pažljivo pročitajte cijelu poruku e-pošte. Potražite pokušaje pošiljatelja da Vas prevari tako da posjetite određenu stranicu ili pružite privatne informacije/novac – pod prijetnjom da će Vam se nešto dogoditi ako to ne učinite. Čak i ako adresa e-pošte pošiljatelja djeluje legitimno i izgleda kao da dolazi od određenog društvenog medija, kompanije ili institucije kojima se redovito koristite, bolje je direktno posjetiti mrežnu stranicu ili poslati novu poruku na potvrđenu adresu e-pošte kako biste se raspitali. To uključuje i osobe koje se nalaze na popisu vjerodostojnih pošiljatelja. Moguće je da je netko hakirao račun Vašeg prijatelja, a Vi to i ne znate. Stoga se podsjetite nekih uobičajenih načina za phishing i znakova opasnosti te prijavite sve sumnjive poruke nadležnim tijelima.

Prije nego što kliknete na link ili otvorite priloge, pažljivo pročitajte cijelu poruku e-pošte.

Budite detektiv i istražite... sebe

Nekad morate sami igrati ulogu hakera. Redovito pretraživanje vlastitog imena na Googleu dat će vam dobar pregled Vašeg digitalnog otiska (u načelu svih javnih informacija koje utječu na Vašu reputaciju na internetu). Nije bitno koliko ste ugledni u stvarnom životu, možda pronađete neke stvari u rezultatima pretraživanja koje bi mogle dati drukčiju sliku ili otkriti više toga nego što biste željeli. Bilo da je riječ o adresi Vašeg doma, procjeni Vaših primanja ili popisu pročitanih članaka (joj), obratite se administratoru stranice da obriše sve privatne informacije koje želite obrisati. Također možete pronaći kompaniju koja pruža uslugu ovakvog mrežnog čišćenja i uštedeti vrijeme za Vaš duševni mir.

Obrišite dokaze

Na isti način na koji biste se koristili rezačem papira da uništite pravu poštu prije bacanja, isto vrijedi za Vaše digitalne datoteke. Nažalost, sve „obrisane“ datoteke relativno se lako mogu vratiti. Aplikacije za mobilnu sigurnost mogu osigurati to da nitko ne može povratiti datoteke koje ste obrisali. A što se tiče e-pošte, možete odabrati „smeće“ ili „trajno brisanje“ u Vašem servisu e-pošte pa birajte pametno.

Galaxy S10
Prijavite se ili provjerite s pomoću karakteristika za mobilnu sigurnost poput ultrazvučnog skenera otisaka prstiju.

Za sigurnost poput sefa

Svi imamo tajne. Možete biti sigurni da su Vaše tajne sigurne na uređajima Galaxy S10 i S10+. S pomoću ultrazvučnog skenera otisaka prstiju – koji je sparen s platformom za zaštitu podataka poput Knoxa, kao dodatna mjera sigurnosti – samo prstom možete dotaknuti i otključati osjetljive teme, nije potrebno pamćenje lozinke.

Pročitajte ove priče