Savjeti

Kako se prilagoditi novom hibridnom
radnom svijetu – i sačuvati zdrav razum

Savjeti za uspostavljanje zdrave i ispunjavajuće ravnoteže između posla i privatnog života u predstojećoj godini tokom smjenjivanja između rada iz ureda i rada od kuće.

Iako će rad od kuće trajno opstati, 2022. se čini kao godina u kojoj ćemo se konačno vratiti u ured. Dakle, kako da nakon ponovnog povratka u urede zadržimo ravnotežu između posla i privatnog života, čuvajući pritom neke od udobnosti rada od kuće? I kako možemo maksimalno iskoristiti naše dane u uredu (ili možda čak uživati u njima)? Slijedi pet naših favorita za prilagođavanje na život u novoj stvarnosti hibridnog rada od kuće.

1

Sagledajte svoju odbojnost prema uredu iz drugog ugla

Naravno da ima negativnih aspekata povratka u ured, ali svi znamo da ni neprekidna zarobljenost u kući nije mačiji kašalj. Odvojite trenutak da razmislite i analizirate vlastite strahove vezane za povratak, a zatim ih pokušajte sagledati iz drugog ugla. Ako ste mrzili svoj put do posla prije pandemije, možete na to gledati kao “vrijeme za sebe”, namijenjeno gledanju propuštenih epizoda omiljenih serijala na svom Galaxy Z Fold3 5G. Sastanci uživo mogu poslužiti kao prilika da budete smjeliji po pitanju vašeg ličnog stila i isprobate neke nove odjevne kombinacije. Odlazak u ured možete čak posmatrati kao priliku da svaki dan na pauzi isprobate neki novi restoran. Tokom dvije godine ste prisvojili neke savjete za rad od kuće. Sada možete primijeniti iste strategije na uredski posao.

2

Odlazak u ured koristite kao priliku za druženje

Jedna od stvari u vezi ureda koja vam je sigurno nedostajala su vjerovatno vaše kolege/ice i spontane društvene interakcije koje su neizbježne kod svakodnevnih susreta sa ljudima. Dakle, povratak u ured gledajte kao priliku da nadoknadite izgubljeno vrijeme sa poznanicima. Tokom svakog boravka u uredu zakažite barem jedan sastanak uživo, bez bojazni da to bude u kafiću ili za ručkom. Primijenite naš prvi savjet i sastanite se u onom novom restoranu koji ste planirali isprobati.

3

Otplovite u mislima uz muziku ili tišinu

Možda će vas, nakon mnogobrojnih relativno tihih mjeseci u kućnom uredu, ometati užurbanost rada u okruženju drugih ljudi. Poslužite se zato tehnologijom i investirajte u par slušalica za poništavanje buke poput Galaxy Buds2. Čak i ako ne volite slušati muziku ili podcaste za vrijeme rada, možete uključivanjem Active Noise Cancelling funkcije učiniti da čak i najživahnije radno mjesto izgleda relativno mirno.

4

Steknite naviku sastanaka “s nogu”

Bez obzira gdje radili, nemojte steći naviku da cijeli dan sjedite za radnim stolom. Prekomjerno sjedenje u konačnici može dovesti do raznih zdravstvenih poteškoća fizičke i mentalne prirode. Odlučite se umjesto toga da se malo prošepurite i vaše manje zahtjevne sastanke preko konferencijskog poziva održite tokom šetnje parkom, naručite kafu u obližnjem kafiću ili napravite krug po naselju. Sve ovo možete kombinovati sa savjetom broj 2 te pozvati kolegu/icu sa posla da vam se pridruži. Bez obzira na to kako prisustvovali vašim sastancima “s nogu”, ne zaboravite koristiti vaš Galaxy Watch4 da vodi računa o pređenom broju koraka.

5

Uredite treći radni prostor

Raditi hibridno ne znači da birate samo između vašeg doma i vašeg ureda. Da biste zaista bili uspješni kao hibridni radnik, možete – i trebate – se osjećati komforno u svakom radnom prostoru. Zato pronađite mjesto poput sunčanog kafića, parka s Wi-Fi-jem, osjenčeno dvorište ili bilo koje drugo mjesto po vašoj želji i provedite tu par radnih sati. Možete odabrati potpuno drugi pravac i biti korak ispred drugih tako što ćete postati istraživač metaverzuma. Veliki broj kompanija naporno radi na tome da ured u metaverzumu bude sljedeći veliki korak naprijed. Isprobajte zato neki njihov proizvod ili čak održite sastanak na nekom okupljalištu za 3D avatare, primjerice Zepeto, kako bi se pripremili za budućnost obavljanja posla, a da vam je pritom sve novo i zabavno.

Spremni ste unaprijediti svoj hibridni poslovni život?

Evo alata kojima ćete to uraditi kako treba.

Pročitajte zatim ove priče