Savjeti

5 funkcija dostupnosti za koje niste
znali da su vam nadohvat ruke

Čak i ako nemate aktivni invaliditet, ove sjajne One UI 4 funkcije¹ mogu pomoći da iz svog telefona izvučete maksimum.​

U 21. vijeku uz pomoć tehnologije smo bliži jedni drugima. Zato su funkcije dostupnosti toliko važne. One su alat broj jedan koji svima omogućava korištenje naših telefona, bez obzira na njihov trajni, privremeni ili trenutni invaliditet.

Dostupnost nije samo cool jer je prava stvar za učiniti. Postavke dostupnosti su također mjesto gdje ćete pronaći neke od najinovativnijih funkcija vašeg Galaxy pametnog telefona. One ne samo da će vam pomoći pri korištenju vašeg telefona ako se nosite sa invalidnošću, već će učiniti vaš Galaxy S21 Ultra 5G uređaj moćnijim i zabavnijim za korištenje bez obzira na to ko ste.

Poboljšanja vidljivosti

Vidljivost je spektar. Ono što je čitljivo za jednu osobu često je nečitko za drugu. Osim toga, naša vlastita sposobnost da vidimo šta je na ekranu našeg pametnog telefona može varirati tokom dana. Ali bez obzira na vaše mogućnosti, postavke poboljšanja vidljivosti One UI-a su tu za vas. Ako vam je teško čitati na svom telefonu, možete uključiti fontove, tastature i teme visokog kontrasta. Isto tako, ako imate poteškoća pri čitanju na svom telefonu u mraku, možete dodatno zatamniti svoj ekran. A ako imate djelomično sljepilo za boje, možete čak prilagoditi boje vašeg ekrana ili ih potpuno izokrenuti, sve shodno vašim potrebama.

Prilagodite svoja dugmad

Brza promjena vaših funkcija dostupnosti sa One UI-om je lakša nego ikad. Uključite dugme za Dostupnost i pruža vam se izbor između novog plutajućeg dugmeta ili fiksiranog dugmeta za navigaciju koji će vam omogućiti aktivaciju vaših funkcija dostupnosti, bez obzira koju aplikaciju koristite. Jednim dodirom možete uključiti funkcije dostupnosti kao što je TalkBack (koji naglas čita sadržaj vašeg ekrana) ili Uvećavanje (koje povećava sadržaj vašeg ekrana radi bolje preglednosti). Više volite da dugmad budu čvrsta i da klikću? U tom slučaju možete koristiti Napredne postavke da programirate svoje Galaxy pametne telefone da pokreću funkcije dostupnosti pritiskom na dugmad za podešavanje zvuka.

Live Transcribe

Čak i ako samo pokušavamo čuti prijatelja u glasnom restoranu, svima bi nam s vremena na vrijeme dobro došli titlovi. To je ono što Live Transcribe čini nevjerovatnim. Samo ga uključite u okviru Poboljšanja sluha u postavkama dostupnosti na vašem Galaxy pametnom telefonu, a zvuci oko vas će poput onih na videozapisima biti titlovani na vašem ekranu. Čak će i vaš telefon vibrirati na pomen vašeg imena. Uparite tu funkcionalnost sa Galaxy Z Flip3 5G uređajem, pozicioniranim tako da ga samo vi možete vidjeti, i više nikada se nećete pogubiti, ako vam misli odlutaju tokom timskog sastanka.

Zvučna obavještenja

Da li ste ikada željno čekali paket, samo da biste propustili zvuk dostavljača koji zvoni na vratima? Ili ste iscrpljeni novi roditelj, nervozan da ne bi slučajno prespavao bebin plač? Pogledajte One UI-ova Zvučna obavještenja pod postavkama dostupnosti za Poboljšanja sluha ili uključite zvučna obavještenja u vašoj Live Transcribe aplikaciji. Vaš Galaxy vas može upozoriti treptećim svjetlom ili vibracijom ako čuje nešto što ne želite propustiti, bilo da je to pištanje vaše mikrovalne ili protupožarni alarm. To je očito korisna funkcionalnost ako imate oštećenje sluha, ali čak i vam je sluh neoštećen, zvučna obavještenja ulijevaju sigurnost da nećete slučajno propustiti nešto važno u svijetu punom zvukova.

Bixby Vision² kao vaše oči

Da li ste ikada željeli vidjeti svijet očima kompjutera? Uključite Bixby Vision i Galaxyjev moćni virtuelni asistent i implementirana umjetna inteligencija će koristiti vašu kameru kao svoje oči. Ako niste osoba sa posebnim potrebama, može vam dati bilješke o degustaciji boce vina koju pijete.³ (Kada vam je umjetna inteligencija zadnji put služila kao sommelier?) U slučaju da ste slabovidni, Bixby Vision će vršiti naraciju svijeta oko vas opisivanjem zalaska sunca, prepoznati da li držite limun ili limetu, prepoznati boju haljine koju nosite ili čak čitati znakove oko vas.

Spremni ste podići vaš Galaxy na novi nivo?

Evo još nekih sjajnih funkcija dostupnosti koje ćete pronaći u One UI.

  • ¹Raspored ažuriranja za One UI 4 može se razlikovati u zavisnosti od uređaja, države ili operatera. Raspored nadogradnje One UI-a možete pronaći u Obavještenjima u okviru aplikacije Samsung Members. Aplikacija Samsung Members dostupna je u Galaxy Store-u. Potrebna je prijava na Samsung račun i mrežna veza (Wi-Fi ili mobilni podaci).
  • ²Trenutno dostupno na uređajima Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S20 FE/Note20/Note20 Ultra/Note10/Note10+/Note10 Lite/Note9/S9/S9+/Note8/Z Fold3/Z Fold2/Fold/Z Flip 3/Z Flip/S20/S20+/S20 Ultra/S10/S10+/S10e/S10 Lite/S8/S8+/S8 Active/S8 Lite/Note FE/A71/A42/A41/A31/M51/M31S/M31/M21S/M21/F41/Tab S6 Lite/Tab Active 3/Tab A 2018/A90/A80/A71/A70s/A70/A60/A51/A50s/A50/A9 Star/A8s/A8 2018/A8+ 2018/A7 2018/A6/A6+/C8/J7+/J7 Top/Tab S7/Tab S7+/Tab S6/Tab Active Pro/Tab S5e/Tab S4/Tab A2/XCover Pro. Potrebna je prijava na Samsung račun i mrežna veza (Wi-Fi ili mobilni podaci).
  • ³Potrebna je prijava na Samsung račun i mrežna veza (Wi-Fi ili mobilni podaci).
  • ⁴Od novembra 2021. dostupno samo na engleskom, francuskom, italijanskom, njemačkom i španskom jeziku.

Pročitajte zatim ove priče