5 fotografie tips voor ‘gelikte’ smartphone foto’s

Door Samsung België 07.03.2016

5 fotografie tips voor ‘gelikte’ smartphone foto’s

Staar je vaak gapend naar een natuurfoto op het bureaublad van je computer? Droom je weg bij posters van witte stranden of serene bossen? Grote kans dat je het werk van Peter Lik dan ook kan waarderen. En voor wie denkt dat fotograferen alleen voor getalenteerde beeldenmakers weggelegd is, heeft het mis. Want met deze fotografie tips van Lik ligt goed fotograferen binnen handbereik.

De Australische fotograaf maakt de mooiste natuurfoto's op de meest afgelegen plekken. Dure, professionele apparatuur of een foto opleiding nodig? Nee hoor, met zijn Samsung Galaxy S6 edge + laat Lik zien dat je met een telefoon ook prachtige plaatjes schiet. Hoe? Discover voelde 'm aan de tand.

Peter Lik Galaxy S6 edge mountains

Fotografie tip 1: Wees niet bang om je telefoon te gebruiken om te fotograferen

Je hebt niet altijd zin om al je zware fotoapparatuur mee te sleuren, laat staan om deze op te zetten als die dubbele regenboog onverwacht tevoorschijn komt. Voorkom een hernia en laat die dertig kilo lekker thuis. Wees niet bang om te fotograferen met je smartphone om al die magische momenten vast te leggen. Scheelt je ook nog eens heel veel tijd met het rommelen aan instellingen, flitsers en statieven.

Fotografie tip 2: Fotograferen in HDR: doe het zoveel mogelijk

Vooral voor het fotograferen van landschappen en luchtfotografie is HDR een uitkomst. HDR staat voor High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik) en is ideaal voor situaties waarin er veel felle of donkere contrasten zijn, bijvoorbeeld het tegenlicht van de zon. De foto komt door het gebruik van deze optie dichter bij het beeld dat je met het blote oog ziet. HDR voegt de beelden van drie foto's (onderbelicht, origineel en overbelicht) samen. Let op: je hebt een vaste hand nodig en als het te donker is krijg je al snel veel ruis.

Fotografie tip 3: Gebruik de foto op je telefoon als feedback

Mocht je toch aan de slag willen met een spiegelreflex, dan is het test schieten van foto's met je telefoon de ideale manier om het perfecte shot te vinden. Welke angle of frame werkt het best? Als je deze hebt gevonden, ga je pas aan de slag met het zwaardere materiaal. Op deze manier hoef je tijdens het fotograferen niet steeds je statief te verplaatsen.

image2

Fotografie tip 4: Fotograferen is spelen met de instellingen

Je kan met de gebruiksvriendelijke instellingen van smartphones, zoals de Pro mode van Samsung Galaxy S6 edge + , foto's schieten die op reguliere fototoestellen moeilijk te maken zijn. Denk aan het eerder genoemde HDR, maar ook de panoramafoto: waar je vroeger vijftien foto's nodig had, hoef je er nu nog maar één te maken. Of speel eens met de ISO, de lichtgevoeligheid van de sensor. Zodra er veel licht is, maak je scherpe foto's met een lage ISO en zodra het donker is doe je er goed aan deze waarde omhoog te gooien.

Fotografie tip 5: Sharing is caring

Een foto op een telefoon staat binnen luttele seconden online, er lijken geen grenzen. Dit is wat gecompliceerder met een foto van een normale camera, aangezien je deze vaak eerst naar een computer moet overzetten en dan nog moet bewerken en uploaden. Wie heeft daar nu altijd zin in of tijd voor?

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8