Šta je HDMI, koja je razlika između različitih verzija i kako se koristi?

P: Šta je HDMI, koja je razlika između različitih verzija i kako se koristi?


HDMI (multimedijski interfejs visoke rezolucije) predstavlja interfejs za prenos nekompresovanih digitalnih audio i video formata. Omogućava vam da jednim kablom povežete bilo koji izvor digitalnih audio i video sadržaja, kao što je DVD plejer ili konzola sa bilo kojim digitalnim audio i video uređajem za reprodukciju/prikazivanje sadržaja, kao što je digitalni tv aparat (DTV).


HDMI podržava standardni, pojačani ili sadržaj visoke definicije, kao i višekanalski digitalni audio format i to putem samo jednog kabla. Omogućava prenos svih HDTV standarda i podržava 8-kanalni digitalni audio i poseduje propusnost koja ostavlja dovoljno prostora za ispunjavanje budućih standarda i zahteva. Sve HDMI konekcije bi trebalo da budu kompatibilne sa HDCP. Primer HDMI priključka je prikazan ispod.

 

                1 

 

Većina Samsung televizora proizvedenih 2007. i 2008. godine i svi televizori proizvedeni 2009. godine imaju HDMI priključak verziju 1.3. Većina televizora proizvedenih 2010., 2011. i 2012. godine poseduju HDMI priključak verziju 1.3, osim 3D televizora koji poseduju HDMI priključak verziju 1.4.


HDMI 1.4


HDMI 1.4 povećava maksimalnu rezoluciju na 4K × 2K (3840×2160p na 24 hz/25 Hz/30 hz i 4096×2160p na 24 hz, što je rezolucija koja se koristi u digitalnim bioskopima) i sadrži Audio Return Channel (ARC), 3D Over HDMI i proširenu podršku za boje.


HDMI 1.4 podržava više stereoskopskih 3D formata uključujući including field alternative (interlaced), frame packing (a full resolution top-bottom format), line alternative full, side-by-side half, side-by-side full, 2D + depth, and 2D + depth + graphics + graphics depth (WOWvx) with additional top/bottom formats added in version 1.4a. HDMI 1.4 requires that 3D displays support the frame packing 3D format at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24.

 
HDMI 1.3


HDMI 1.3 ima uvećan propusni opseg (do 340 mhz) i podržava rezolucije do 2560x1600 (WQXGA). Takođe obezbeđuje podršku za 30-bitni, 36-bitni i 48-bitni prikaz xvYCC boja (preko milijardu boja). (Ovo predstavlja uvećanje sa 24-bitnog prikaza sRGB ili YCbCr koji podržavaju prethodne verzije). Pored toga, pruža podršku za Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio – audio kodeke koji se koriste na HD DVD i Blue-ray diskovima.


HDMI 1.3 takođe poseduje funkciju kontrole nad korisničkim elektronskim uređajima (Consumer Electronic Control - CEC) kojom možete da kontrolišete grupe uređaja (na primer TV i DVD plejer) koji su povezani kablom HDMI 1.3 i to samo jednim daljinskim upravljačem.


Napomena: Samsung televizori koji sadrže HDMI 1.3 nemaju nužno podršku za sve ove poboljšane mogućnosti.


Povezivanje kombinovanog HDMI/DVI ulaznog priključka


Da biste koristili HDMI/DVI priključak za povezivanje uređaja koji poseduje DVI izlazni priključak, potreban vam je kabl koji na jednom kraju ima HDMI a na drugom DVI konektor. Takođe, za povezivanje zvuka (audio) potrebni su vam posebni audio kablovi.


Da biste koristili HDMI/DVI ulazni priključak za povezivanje uređaja koji poseduje HDMI izlazni priključak, potreban vam je kabl koji na oba kraja ima HDMI konektor.


Napomena: bilo koji uređaj koji povežete sa televizorom preko HDMI kabla mora da bude kompatibilan sa HDCP. Ukoliko nije, sadržaj se neće prikazivati ili će biti izobličen i uglavnom negledljiv.


Povezivanje zvuka preko HDMI konekcije


Ukoliko povežete svoj televizor na izvor video sadržaja (DVD plejer, kućni bioskop, konzola itd.) preko HDMI kabla, morate podesiti audio izlaz tog izvora (DVD plejer, konzola itd.) na PCM audio. Ukoliko je audio izlaz podešen na Bitstream zvuk se neće reprodukovati. Pregledajte korisničko uputstvo svog audio uređaja/izvora da biste saznali kako da postavite audio izlaz na PCM audio.

Ukoliko vaš televizor poseduje HDMI 1.3 ili 1.4 priključak, televizor neće reprodukovati zvuk ukoliko povežete DVD plejer ili drugi uređaj koji ima podršku samo za starije verzije HDMI-ja. Ukoliko se to dogodi, povežite HDMI kabl na HDMI IN 1 (HDMI ulaz 1) i povežite audio kablove sa izvora signala na DVI IN (HDMI 1) levi i desni audio priključak.


Gledanje HDMI izvora signala


Da biste gledali sadržaj preko uređaja povezanog na HDMI možete da pritisnete dugme SOURCE na svom daljinskom upravljaču dok se HDMI izvor ne pojavi ili da koristite daljinski upravljač da biste pritupili funkciji SOURCE na meniju koji se prikazuje na televizoru i tu izaberete odgovarajući HDMI priključak.


Napomena: u većini slučajeva uređaj povezan na HDMI mora biti uključen. Ukoliko je isključen, televizor ga neće prepoznati i nećete imati pristup uređaju.

 

 

Kliknite na dugme "POŠALJI" da biste poslali povratnu informaciju. Hvala Vam na učešću.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama