What is 4K TV?

Što je 4K TV?

O čemu je riječ s 4K?
Nastavite čitati i doznajte.
Na TV uređaju velikog zaslona postavljenom na betonski zid prikazuje se scena prirode u 4K rezoluciji dok je sunce obasjava s lijeve strane.

Što znači 4K?

4K TV jest TV uređaj s 4K rezolucijom. To znači da zaslon takvog TV a u sebi sadrži 3840 vodoravnih piksela ili tačaka i 2160 okomitih piksela, što ukupno donosi 8,3 miliona piksela. U specifikacijama proizvoda za TV uređaje, rezolucije su uobičajeno prikazane kao „3840 x 2160“ kad se radi o 4K TV uređajima.

Rezolucija je pojam koji Vam govori koliko su zapravo te sitne tačkice, odnosno pikseli gusto poredani jedan do drugog na zaslonu. Pojedinačni su pikseli raspoređeni zajedno kako bi stvorili sliku koju vidite na zaslonu. Dakle, što je veći broj piksela na zaslonu, to mu je i rezolucija veća. Slovo „K“ u izrazu 4K znači kilo (1000), što predstavlja televizor s vodoravnom rezolucijom od otprilike 4000 piksela.

TV uređaj velikog zaslona upotrebljava se kako bi se prikazalo što je to 4K rezolucija u smislu ukupnog broja piksela, što iznosi 3840 piksela vodoravno pomnoženo s 2160 piksela okomito, koji ukupno sačinjavaju piksele 4K rezolucije.

Koliko je dobra takva kvaliteta?

4K televizori imaju četiri puta više piksela od tradicionalnih televizora Full HD (1920 x 1080). Čak i na TV zaslonima iste veličine, 4K kvaliteta TV slike donosi življi prikaz s više detalja zahvaljujući većoj gustoći piksela. Ova je razlika posebno uočljiva na velikim TV zaslonima. Na primjer, usporedite li kvalitetu tradicionalnog 65“ Full HD TV a s onom 65“ 4K UHD TV a, primijetit ćete razliku u pikselima koji sačinjavaju zaslon. Kod televizora visoke rezolucije pikseli su manji nego kod televizora niže rezolucije, ali iste veličine, tako da možete uživati u najstvarnijem iskustvu bez ograničenja u smislu udaljenosti gledanja te gledati TV izbliza, a da ne uočite pojedinačne piksele.

Za usporedbu 4K naspram 1080p-rezolucija, na zaslonu se usporedno pojavljuje slika dviju nogometnih lopti. Lijeva je lopta pikselizirana slika u FHD-u, niskoj definiciji. Desna je lopta jasno definirana slika u visokoj definiciji 4K rezolucije.

Koji je 4K sadržaj dostupan?

Kada su 4K televizori prvi put predstavljeni, nije bilo puno dostupnog 4K sadržaja. Zbog toga su neki kupci oklijevali što se tiče kupnje takvih televizora. Sada je dostupno toliko puno 4K sadržaja da ovo više nije problem.

Trenutačno je 4K sadržaj dostupan u više oblika, od 4K emitiranja, 4K usluve streaminga, 4K Blu-Ray diskova pa sve do videosadržaja koji stvaraju sami korisnici, snimljeno 4K kamerama ili 4K kamera pametnih telefona. Diljem svijeta postoji približno 80 TV kanala koji se emitiraju u 4K rezoluciji (prema Wikipediji), a usluge videa na zahtjev kao što su Netflix, Amazone Prime, Vudu i Rakuten također nude široku paletu 4K sadržaja poput filmova i TV serija. Osim toga, ako imate uređaj koji može reproducirati 4K Blu-Ray na web stranici Amazon.com možete jednostavno kupiti i uživati u 4K videozapisima.

U posljednje vrijeme mnogi ljudi uživaju snimajući videozapise koristeći se 4K kamerama ili pametnim telefonima s ugrađenim 4K kamerama te dijele sadržaj s drugim korisnicima pomoću platformi za dijeljenje videozapisa kao što su YouTube ili Vimeo. I zato slobodno krenite u istraživanje svega što Vas zanima.

Rudarenje teksta koje pokazuje različite 4K sadržaje poput Netflixa 4K, Youtubea 4K, 4K Blu-raya, preuzimanja 4K filmova, Amazon Prime Videa 4K itd., koji su svi dostupni na 4K TV uređajima i pomoću 4K usluga prijenosa uživo.

Uživajte u cjelokupnom svojem
sadržaju u gotovo 4K-kvaliteti

Bilo bi sjajno kad bi sav snimljeni sadržaj bio sniman u 4K kvaliteti, ali na tržištu još uvijek postoji mnoštvo sadržaja niže rezolucije, pogotovo u uporedbi s količinom dostupnog 4K sadržaja. No, zahvaljujući tehnologiji upscalinga to nas ne treba brinuti.

Pa, što je to 4K upscaling i što ta tehnologija može učiniti za Vas?

Kad na 4K televizoru gledate sadržaj niže, FHD- kvalitete, upscaling je tehnologija koja povećava rezoluciju tog videozapisa, mijenja mu format i optimizira ga kako bi zauzeo cijelu površinu zaslonskog panela 4K televizora. Drugim riječima, ovdje se ne radi samo o pukom rastezanju slike – već o njezinoj nadogradnji za prikaz na 4K zaslonu. Upscaling-tehnologija automatski analizira rezoluciju kako bi smanjila šum, unaprijedila detalje i pružila optimalan odnos boje i kontrasta tako da ovakav sadržaj možete gledati u kvaliteti koja je gotovo jednaka 4K-u. A s obzirom na to da svaki proizvođač pitanje upscalinga rješava na drugačiji način, pobrinite se da odaberete onog koji ga rješava na najbolji mogući način.

The city night view displayed on the TV screen is divided with 4K resolution and Full HD resolution picture quality. The 4K-like picture quality on the right side brings a more realistic image than the other side showing Full HD picture quality.
A video is showing what is 4K Upscaling. On the left side, a Full HD image of City has low definition. The right side displays Upscaling Processing and the entire image is then becoming clear in 4K-like picture quality after the 4K Upscaling process.

Što je 4K? Što je UHD?

Jednostavnim rječnikom rečeno, UHD znači Ultra High Definition (ultravisoka definicija), a 4K rezolucija jedna je vrsta UHD-rezolucije.

Različiti proizvođači služe se različitim izrazima kako bi opisali istu stvar, kao npr. Ultra HD, 4K TV, Ultra High Definition TV i 4K UHD TV. Tokom vremena TV industrija osmislila je izraz „4K“, koji su smatrali jednostavnijim i intuitivnijim za kupce te su ga počeli upotrebljavati sve češće. Danas većina proizvođača i zastupnika upotrebljava pojam 4K TV ili 4K UHD TV. Nedavno se na tržištu počeo pojavljivati još jedan tip UHD-televizora: 8K TV.

Uđite u 4K svijet

Televizori visoke rezolucije nešto su što svakako treba uzeti u obzir prilikom kupovine proizvoda s dugim vijekom trajanja kao što su televizori. Ako se već odlučujete na kupovinu novog TV uređaja, učinite si uslugu i odaberite 4K TV

Na 4K TV u prikazan je vodoravan niz ispremiješanih plavih, žutih, narančastih i crvenih svjetala na crnoj podlozi, koji izgleda jasno u visokoj rezoluciji.

Pročitajte i otkrijte više