Best TV for gaming

Najbolji TV uređaj za igranje videoigara

Videoigre nalikuju stvarnosti više no ikad prije. Nastavite čitati i doznajte kako Vaš izbor televizora može dodatno poboljšati doživljaj igranja videoigara.
Gaming TV uređaj prikazuje plavi i crveni bolid Formule 1 dok se međusobno utrkuju u videoigri

Kad budete spremni za kupovinu novog televizora za igranje videoigara, ovo su neke stvari koje trebate razmotriti:

Sad igra počinje vrlo brzo, zato brzo zgrabite sve što Vam treba.

Popis za kupnju, na kojem su kućice već označene, pokazuje 5 stvari koje treba razmotriti prilikom kupnje TV uređaja za igranje videoigara. Na popisu se nalaze praktično povezivanje, optimizirana slika i zvuk, nisko ulazno kašnjenje, način rada za igre i veliki zaslon.

Praktično povezivanje

Kad se igrate na igraćim konzolama kao što su Xbox One, PS4 i Nintendo Switch, prvo što trebate razmotriti jest koliko je praktično samo postavljanje okružja za igranje. Ne bi li bilo sjajno kad bi Vaš TV uređaj automatski mogao prepoznati igraću konzolu čim je s njim povežete? Ono što je još bolje jest to da televizor prikaže koja je vrsta igraće konzole povezana te se prebacuje na taj ulaz svaki put kad uključite konzolu. Ne propustite funkciju automatskog prepoznavanja.

Televizor s funkcijom automatskog prepoznavanja povezan je s igraćom konzolom pomoću HDMIkabela te se uključivanjem konzole uključuje i televizor u načinu rada za igre.
Pomoću HDMI-kabela igraća konzola povezana je s TV uređajem koji posjeduje značajke automatskog prepoznavanja te zatim biva uključena. Tad se, nakon uključivanja igraće konzole, TV uređaj automatski prebacuje u način rada za igre.

Optimizirana slika i zvuk

Nikad nije jednostavno vidjeti neprijatelje skrivene u mraku. Međutim, uz tehnologiju kao što je dinamičko ujednačavanje nijansi crne boje, to nije nikakav problem. Dinamičko ujednačavanje crne boje radi na principu analiziranja tamnih scena u igri i prepoznavanja objekata koji se nalaze u njima. Tehnologija zatim optimizira razine prikaza crne boje. što pomaže da bolje vidite stvari koje prije nisu bile toliko vidljive. Osim toga, HDR-tehnologija, koja čini da sve na zaslonu izgleda stvarnije, kao i optimizirane postavke zvuka značajke su koje svakako morate imati. A uz zvuk prilagođen bilo kojoj vrsti igre koju poželite igrati možete biti sigurni da ćete potpuno uživati u svim svojim igrama.

Dvije identične slike scene iz igre pokazuju razliku koju donosi značajka dinamičkog ujednačavanja nijansi crne boje za najbolju kvalitetu slike na gaming TV uređajima. Slika s isključenim ujednačavanjem crne boje jest tamna i neprijatelja je teško vidjeti, no ona s uključenim ujednačavanjem prikaza crne boje jasna je.

Nisko ulazno kašnjenje

Nemojte treptati! Kad igrate sportske simulacije, akcijske ili FPS-igre (pucačina u prvom licu), kašnjenje od jedne sekunde odlučuje pobjednika. To je razlog zašto je vrijeme odaziva TV zaslona tako važna stavka i zašto je nisko ulazno kašnjenje obavezan sastojak svakog gaming-maratona. Prilikom mjerenja brzine ulazno kašnjenje – tj. vrijeme zastoja između pritiska gumba na kontroleru i reakcije u igri – mjeri se u ms (milisekundama). Što je ulazno kašnjenje niže, to će vrijeme reakcije biti brže. Dakle TV uređaj na kojem obrada prikaza teče uglađeno i bez kidanja slike (FreeSync) uz održavanje niske razine ulaznog kašnjenja svakako predstavlja bolji izbor.

The same game scene shows different input lag. The game scene with low input lag on the right side brings fast response time compared with the scene with high input lag on the left side.
Two same game scenes displaying baseball game show comparison by a difference of response time. The batter of the left side miss the ball due to High Input Lag, but the right side shows the batter hitting the ball due to Low Input Lag TV.

Način rada za igre

Kako bi gejmerima pomogli da istog trena počnu igrati, gaming TV uređaji nude karakteristiku nazvanu Način rada za igre, koja postavke slike i zvuka automatski postavlja na optimalne razine, istovremeno održavajući razinu ulaznog kašnjenja niskom. Ne zaboravite, poboljšanje kvalitete slike ne bi trebalo doći do povećanja ulaznog kašnjenja jer će istinski dobro ugođen Način rada za igre poboljšati kvalitetu slike bez utjecaja na ulazno kašnjenje.

Na gaming TV uređaju prikazuje se scena iz igre utrke automobila u Načinu rada za igre, što scenu iz igre čini stvarnijom i živopisnijom.
Videozapis prikazuje kako se scena igre mijenja pod utjecajem Načina rada za igre. Kad je Način rada za igre isključen, scena igre utrke automobila izgleda tamno. Zatim se uključuje Način rada za igre, čime ista scena igre poboljšanjem kvalitete slike postaje dinamičnija.

Veliki zaslon

Često se kaže da prilikom kupnje TV uređaja, veće ujedno znači i bolje – a to isto vrijedi i prilikom odabira najbolje veličine zaslona gaming TV uređaja. Ovo posebno vrijedi kad se utrkujete protiv prijatelja u igri s više igrača ili kad s obitelji u svojem domu organizirate natjecanje u plesu. Veći zaslon svaku igru čini još zabavnijom i uzbudljivijom.

With a big screen TV which is the best size tv for gaming, a group of friends is having fun while playing a game on a game console.

Pa što još čekate? Odaberite najbolji gaming TV uređaj za sebe. Vaša misija počinje ovdje.

Pročitajte i otkrijte više