What is HDR TV?

Što je HDR TV?

Jeste li primijetili da današnji TV sadržaj izgleda nešto drugačije u odnosu na to kakvog ste ga vidjeli u prošlosti? Nastavite čitati kako biste doznali više o HDR-tehnologiji.
Uz HDR TV uređaj prikazan je svaki detalj na TV zaslonu s HDR-slikama prikazom scene na obali oceana na kojoj sunce izlazi na obzoru gledano iz unutrašnjosti spilje prema izlazu.

Šta znači HDR?

HDR znači visoki dinamički raspon (High Dynamic Range) i odnosi se na način prikaza detalja u sadržaju kako u svijetlim i u vrlo tamnim scenama. Ova tehnologija nudi prirodniju i stvarniju izlaznu sliku čak i uz prošireni raspon kontrasta. Na primjer, u sceni vrlo mračne spilje HDR-televizori prikazuju izgled i boju zidova spilje kao i njezinu teksturu. A u sceni s jahtom na oceanu jasno je vidljiv sjaj pojedinačnih zraka sunca bez obzira na pozadinu jako osvijetljenu suncem. Ovaj članak sad verovatno čitate sa ekrana svog računara ili mobilnog telefona te u slučaju da Vaš uređaj ne podržava HDR, upravo propuštate potpuni doživljaj i razumijevanje onoga što HDR-tehnologija stvarno može pružiti. I zato, učinite si uslugu i posjetite svoju najbližu prodavnicu potrošačke elektronike i sami se uvjerite u kvalitetu HDR-televizora jer uvjerit ćete se tek kad sami vidite.

Televizor označen kraticom „HDR“ prikazuje sliku zalaska sunca na plaži s uključenim visokim dinamičkim rasponom.
Televizor označen kraticom „HDR“ prikazuje sliku zalaska sunca na plaži s uključenim visokim dinamičkim rasponom.
A video of the ocean shore at sunset starts in Standard Dynamic Range, SDR, which is limited to see the detail and color in scenes. Then the video runs how High Dynamic Range, HDR, shows the same scene brightly and vividly colored.

Vrste HDR-a

Postoje različite vrste HDR-standarda, no najčešće se upotrebljava “HDR10“-standard. Nedavno je predstavljena nova tehnologija koju zovemo HDR10+, a razlika između nje i HDR10-tehnologije sastoji se u tome upotrebljavaju li se dinamički* ili statički metapodaci. Dinamički HDR jest tehnologija primjene metapodataka na svaku scenu, što donosi bolju optimizaciju kvalitete slike u usporedbi s onom kod tehnologije statičkog HDR-a.

* Izraz metapodaci odnosi se na dodatne informacije o slici sadržane u prikazanom sadržaju. To uključuje informacije o boji i svjetlini koje se upotrebljavaju u postupku HDR-masteringa slike.
Fotografije pokazuju razlike između tehnologije HDR10+ i tehnologije HDR10. Fotografije s tehnologijom HDR10+ pokazuju “jaču zasićenost boja“ i “ujednačenu svjetlinu“, ali ostale slike s HDR10-tehnologijom pokazuju “neznatnu podzasićenost“ i “neujednačenu svjetlinu“.

Uživajte u HDR-sadržaju

Stvaratelji sadržaja danas imaju više slobode no ikad u stvaranju vrhunskog sadržaja u kvaliteti 4K+ uz HDR. Uz toliko mnoštvo uređaja koji stvarateljima sadržaja pružaju mogućnost da se izraze onako kako oni žele općenito nam postaje dostupno sve više sadržaja. Isto tako, uz brojne vrste usluga kao što su prijenosi, IPTV i usluge pomoću STB-uređaja koje su nam na raspolaganju kako bismo mogli uživati u svoj toj sili novog sadržaja, jedino što nam preostaje jest kupiti HDR-televizor koji će nam sav taj sadržaj prikazati u punom sjaju.

Mnoštvo HDR-sadržaja razvrstanog po različitim vrstama kao što su filmovi, usluge prijenosa, diskovi Blu-ray, emitiranja i slike dostupno je na Samsung HDR-televizorima.

Prilikom odabira HDR-televizora upamtite ove 4 stvari

Kako biste doživjeli najbolje HDR-iskustvo, trebali biste razmotriti sljedeće:
Koliko je dobro moguće prikazati svijetle sadržaje, a koliko dobro tamne i koliko je precizno moguće prikazati različite boje.
Ovo su ključni faktori koji određuju razinu kvalitete TV uređaja s HDR-tehnologijom.

*Lokalno zatamnjenje jest tehnologija koja lokalno upravlja pozadinskim osvjetljenjem smještenim u stražnjim dijelovima zaslona kako bi proizvela stvarno crnu boju.
Popis za kupnju najboljeg HDR TV uređaja pokazuje 4 stvari, HDR10+ (dinamički metapodaci), svjetlinu uz HDR od 1000 nita ili više, lokalno zatamnjenje i 100-postotni volumen boje.

Pročitajte i otkrijte više