Vodič za kupovinu TV-a

Šta je 8K TV?

Želite znati više o novom TV uređaju
koji ima najnovija dostignuća u TV
industriji? Ovdje dobijte sve informacije o svom 8K TV-u.

Šta znači 8K?

8K TV je televizor koji ima ekran sa 7680 horizontalnih i 4320 vertikalnih piksela što ukupno iznosi oko 33 miliona piksela. "K" u 8K označava Kilo (1000), što znači televizor koji je postigao horizontalnu rezoluciju od oko 8000 piksela.

8K TV je televizor najviše rezolucije koji je nedavno objavljen među UHD (ultra high definition) televizorima. Sa četiri puta više piksela od 4K TV-a—druga vrsta UHD rezolucije—8K televizori pokazuju oštriji i detaljniji kvalitet slike. To je zato što su na 8K televizorima pikseli toliko mali da se ne mogu razlikovati čak ni izbliza, što vrlo detaljne slike pretvara u stvarnost.

Vidite razliku u kvalitetu slike

Dakle, koliko su dobri 8K televizori u poređenju sa tradicionalnim televizorima? Uporedimo ih sa Full HD televizorima i 4K UHD televizorima da saznamo.

Rezolucija 8K televizora je 4 puta veća od rezolucije 4K UHD televizora i 16 puta veća od Full HD televizora. Veća rezolucija znači da ima više piksela koji čine ekran. Drugim riječima, na televizorima iste veličine, pikseli su gušće zbijeni unutar istog područja što omogućava mnogo sofisticiraniju i realističniju reprezentaciju slike. Ovo pruža neodoljiv osjećaj uranjanja kada gledate TV.

Termin koji se koristi za opisivanje broja piksela u datoj oblasti naziva se PPI (Piksela po inču), a prirodno veći PPI broj znači veću gustinu piksela. Tipično, PPI bi trebao biti najmanje 50 ili više da biste uživali u raznim vrstama video sadržaja. Uz to, na 75" 8K TV-u PPI je 117, dok je na 4K TV-u i FHD TV-u 59 PPI, odnosno 29 PPI.

Iste slike pasa s različitim kvalitetom slike pokazuju poređenje između 4K definicije i 8K visoke rezolucije. Slika koja ima 8K High Definition na desnoj strani prikazuje jasniju sliku od one 4K Definition na lijevoj strani. Iste slike pasa s različitim kvalitetom slike pokazuju poređenje između 4K definicije i 8K visoke rezolucije. Slika koja ima 8K High Definition na desnoj strani prikazuje jasniju sliku od one 4K Definition na lijevoj strani.

Pretvorite ono što volite u 8K uz AI Upscaling

Svi 8K televizori imaju tehnologiju upscaling, međutim svaki proizvođač televizora implementira vlastitu specifičnu tehnologiju kako bi proizveo kvalitetne slike poput 8K.

U 2019, Samsung 8K TV je predstavljen sa sopstvenom specijalizovanom tehnologijom 8K AI Upscaling. Tehnologija AI Upscaling koristi metodu koja prikuplja i uči širok spektar karakteristika sadržaja po tipu, a zatim ih pohranjuje u bazu podataka. Kasnije koristi tu bazu podataka za ponovno obradu sličnih tipova slika, čineći mnogo sofisticiraniji proces povećanja. S obzirom da je povećanje veličine tako važno i da su dostupni različiti izbori, svakako usporedite i odaberite najbolji.

8K televizori, najnovija TV tehnologija

8K televizori su sveobuhvatan rezultat najsavremenije tehnologije displeja, tehnologije slike vrhunskog kvaliteta i najbolje tehnologije poluprovodnika. Kao rezultat toga, Samsung kao i drugi veliki proizvođači televizora sada primjenjuju 8K rezoluciju na svoje vrhunske modele televizora. Ako želite da kupite najbolji televizor koji je trenutno dostupan, 8K TV je pravi izbor.