What is 8K TV?

Što je 8K TV?

Želite li znati više o novom televizoru koji utjelovljuje najnovija otkrića u TV industriji? Ovdje saznajte sve informacije o 8K TV uređajima koje Vas zanimaju.
Na 8K TV uređaju izbliza je prikazana rozo-žuta tratinčica na čijim je laticama leptir s plavim točkama. Cvijet i leptirovi dijelovi protežu se i izvan zaslona kako bi se prikazalo i ono što se ne može vidjeti na televizoru.

Šta znači 8K?

8K TV jest televizor sa zaslonom koji sadrži 7680 vodoravnih i 4320 okomitih piksela, što ukupno čini otprilike 33 miliona piksela. Slovo „K“ u izrazu 8K znači kilo (1000), što predstavlja televizor s vodoravnom rezolucijom od otprilike 8000 piksela.

8K TV jest televizor najviše rezolucije koji je nedavno postao članom UHD-obitelji (ultravisoka definicija) TV uređaja. Uz četiri puta više piksela nego kod 4K TV uređaja – još jedna vrsta UHD-rezolucije – 8K televizori prikazuju oštriju i detaljniju kvalitetu slike. To je zato što su pikseli na 8K televizorima toliko mali da ih nije moguće primijetiti čak ni izbliza, zbog čega slike s visokom razinom detalja sad postaju stvarnost.

8K rezo lucija satkana od 7680 x 4320 piksela razlikuje se 16 puta od FHD-rezolucije sačinjene od 1920 x 1080 piksela. Također, 4K rezolucija sačinjena od 3840 x 2160 piksela te FHD- i 8K rezo lucija prikazane su međusobno se razlikujući 4 puta.

Primijetite razliku u kvaliteti slike

Pa koliko su 8K televizori dobri u usporedbi s tradicionalnima? Uporedimo ih s Full HD- i 4 K UHD-televizorima i saznajmo.

Rezolucija 8K televizora 4 je puta viša od one na 4K UHD-televizorima i 16 puta viša od one na Full HD-televizorima. Viša rezolucija znači da postoji više piksela koji sačinjavaju zaslon. Drugim riječima, na televizorima iste veličine, pikseli su unutar istog područja poredani gušće, čime se omogućuje mnogo sofisticiraniji i stvarniji prikaz slike. To Vam, dok gledate televiziju, pruža onaj preplavljujući osjećaj uživljenosti kao da ste tamo.

Pojam koji se upotrebljava za opisivanje broja piksela na nekom području zove se PPI (piksela po inču), a, naravno, viši PPI-broj znači i veću gustoću piksela. Uobičajena PPI-gustoća trebala bi iznositi najmanje 50 ili više kako biste mogli uživati u različitim vrstama videosadržaja. Imajući u vidu tu činjenicu, na 75“ 8K TV uređaju PPI-vrijednost iznosi 117, dok na 4K i FHD TV uređaju ona iznosi 59 odnosno 29 PPI-ja.

Slike na kojima je prikazan isti pas razlikuju se kvalitetom i pokazuju usporedbu između 4K definicije i 8K visoke definicije. Slika u 8K visokoj definiciji na desnoj strani jasnija je od one u 4K definiciji na lijevoj strani.
U videozapisu na zaslonu podijeljenom na dva jednaka dijela prikazan je zlatni retriver na kojem je vidljiva razlika u kvaliteti slike između 4K i 8K definicije. Usporedimo li 4K i 8K rezolucije, TV zaslon 8K rezolucije na slici prikazuje više detalja.

Uz AI Upscaling tehnologiju sve što volite pretvorite u 8K

Svi 8K-televizori opremljeni su upscaling-tehnologijom, međutim, svaki proizvođač TV-uređaja primjenjuje vlastitu tehnologiju za stvaranje prikaza slike koja je poput 8K-kvalitete.

2019. godine predstavili smo Samsung 8K TV uređaj koji je donio vlastitu specijaliziranu 8K UI upscaling-tehnologiju. UI upscaling-tehnologija upotrebljava metodu prikupljanja i usvajanja najrazličitijih svojstava sadržaja razvrstanih prema vrsti sadržaja te ih potom pohranjuje u bazu podataka. Poslije tu bazu podataka upotrebljava za ponovnu obradu sličnih tipova slike, što omogućuje mnogo sofisticiraniji postupak upscalinga. Uz toliku važnost upscaling-tehnologije i toliko mnoštvo različitih mogućnosti izbora svakako ih usporedite i odaberite najbolje.

UI 8K-čip za upscaling-tehnologiju upotrebljava se za mijenjanje prikaza nižih rezolucija poput SD-a, HD-a, i FHD-a u prikaz visoke rezolucije koji je gotovo poput kvalitete 8K.

8K televizori, jedni od najboljih dostupnih na tržištu

8K televizori sveobuhvatan su ishod najsuvremenijih dostignuća u području tehnologije zaslonskih panela, vrhunskih tehnologija prikaza slike i onog najboljeg iz područja tehnologije poluvodiča. Rezultat je tog da Samsung i drugi proizvođači TV uređaja na vrhunskim modelima svojih televizora sad primjenjuju 8K rezo luciju. Želite li kupiti najbolji trenutačno dostupan TV uređaj, Vaš bi izbor trebao biti 8K televizor.

Na 8K TV uređaju visoke definicije izbliza je prikazana glava sokola s crnim i bijelim perjem.

Pročitajte i otkrijte više