What is QLED TV?

Što je
QLED TV?

Jeste li se ikad pitali što je to QLED TV i
kako radi? Razjasnit ćemo Vam u nastavku.
Na QLED TV uređaju prikazana je višebojna spiralna školjka u kvaliteti visoke rezolucije.

Što je QLED TV i Quantum Dot tehnologija?

QLED TV je televizor koji se temelji na Quantum Dot tehnologiji i upravo je to ono po čemu se QLED televizori razlikuju od onih konvencionalnih.

A što je Quantum Dot?

Quantum Dot iznimno su tanki poluvodički materijali nanometarskog reda veličine. Ove točke stvaraju svjetlost različitih boja ovisno o veličini čestice – što je čestica svjetlosti veća, to je boja bliža crvenoj, a što je čestica manja, to je boja bliža plavoj. Sposobne su odašiljati precizno obojenu svjetlost jer se veličine čestica prilagođavaju pri kvantnoj brzini, što za posljedicu ima precizno i učinkovito odašiljanje svjetlosti. Veća učinkovitost svjetljivosti donosi goleme promjene u cjelokupnoj kvaliteti slike.

Uvećani prikaz kvantnih točaka na kojem su njihove veličine prikazane na svakoj ljestvici boja kao 1,0 nm za plavu, 1,5 nm za zelenu, 2,0 nm za žutu, 2,5 nm za narančastu i 3,0 nm za crvenu.

Što QLED-televizore
čini tako posebnima?

QLED-televizori iskorištavaju mnoga jedinstvena svojstva koja nam pruža Quantum Dot, kao što je „visoka svjetljivost“. Svjetljivost (luminancija) se odnosi na to koliko je neki zaslon svijetao, a ta je svjetlina važan čimbenik koji utječe na ostale elemente kvalitete slike. Prvo, omjer kontrasta prirodno se poboljšava kad je svjetlina viša. Kad se tamne i svijetle slike i videozapisi mogu prikazati u širokom rasponu boja i kontrasta, tad govorimo o HDR-u (High Dynamic Range – visokom dinamičkom rasponu). Taj HDR, koji je neizostavna sastavnica kvalitete slike, dodatno se poboljšava pružajući jasan i detaljan prikaz slike.

Pogledajmo sad kako sve ovo utječe na prikaz boje.

Učinak svjetline na cjelokupnu kvalitetu boje jednostavan je. Primjerice, u spektru crvene boje postoji raspon svijetlih i tamnih nijansi crvene, no QLED TV uređaji bolje prikazuju ovaj raspon boja. Ova jedinstvena QLED-tehnologija, zajedno s ostalim tehnologijama za prikaz crne boje poput pozadinskog osvjetljenja Direct Full Array, donosi potpuno novu razinu kvalitete slike i stvarnije iskustvo gledanja u uporedbi s televizorima koji nisu QLED.

Videozapis prikazuje višestruke slojeve materijala od jute u primarnim bojama koji biva poderan po sredini. Zatim prikazuje QLED-omjer kontrasta pomoću mrlja soboslikarske boje u raznim primarnim bojama koje se nanose na crnu podlogu.

U čemu je razlika?
QLED naspram OLED-a

Pojavom QLED TV uređaja mnoge ljude počelo je zanimati što ih to tačno razlikuje od uređaja s OLED-zaslonima. Sve se svodi na različite tehnološke principe. QLED-televizori upotrebljavaju Quantum Dot tehnologiju koje su anorganske, trajne, stabilne i omogućuju izvrsno upravljanje bojama i svjetlinom. Dok OLED televizori upotrebljavaju kontroverzni organski materijal koji ih čini podložnima zadržavanju slike.

Budući da se TV uređaji ne mijenjaju često, trebali biste pažljivo razmotriti postoje li ikakvi faktori koji bi mogli uzrokovati da nakon kupnje požalite. Kao što je spomenuto u tekstu iznad, OLED TV uređaji nisu imuni na burn-in (učinak dvostruke slike) zbog prirode njihovih samoosvijetljenih organskih zaslona. Burn-in je trajna mana u panelu kod koje se na zaslonu pojavljuje trajna zaostala slika. Razmislimo li malo o često prikazivanim slikama, poput logotipova televizijskih kuća, oni tijekom određenog razdoblja ostaju na istom fiksnom području zaslona. Ponavljajuće prikazivanje istog logotipa na istom mjestu dovoljno je da dođe do pojave burn-ina. QLED TV uređaji ovdje su u prednosti u smislu da svoje sadržaje možete gledati tijekom duljih razdoblja bez brige o pojavi burn-ina – što će Vašem televizoru općenito omogućiti duži vijek trajanja.

Sad kad sve ovo znate, što mislite, koja je bolja opcija za ulaganje Vašeg novca?

*Sadržaj na zaslonu simulirane su slike i služe samo u demonstracijske svrhe.
Na OLED TV uređaju prikazana je scena kanjona, a izblijedjela slova u desnom kutu TV zaslona pokazuju kako izgleda burn-in kod OLED-zaslona.

Recenzije prikupljene od stvarnih
korisnika QLED-televizora

Namjeravate li kupiti QLED TV uređaj, razumljivo je da ćete željeti čuti svjedočanstva stvarnih korisnika i vidjeti koliko su oni uistinu zadovoljni kupljenim proizvodom. Pogledajmo neke od recenzija QLED TV uređaja prikupljenih od kupaca koji su ih kupili.

Pročitajte i otkrijte više