Vodič za kupovinu TV-a

Šta je
QLED TV?

Jeste li se ikad zapitali šta je QLED TV
i kako funkcioniše?
Dozvolite da Vam to raščlanimo.

Šta je QLED TV i kvantna tačka?

QLED TV je TV zasnovan na kvantnim tačkama, a taj materijal Quantum dot je ono što čini QLED televizore drugačijim od konvencionalnih.

Prema tome, šta je kvantna tačka?

Kvantne tačke su ultra-fini poluvodički materijali veličine nanorazmjera. Ove tačke proizvode različite boje svjetlosti ovisno o veličini čestica – što je veća, to je više crvene boje, a što je manja veličina to je plava boja. Oni su u stanju da emituju preciznu obojenu svjetlost jer se veličine čestica prilagođavaju brzinama na kvantnom nivou, što rezultira preciznim i efikasnim emisijama svjetlosti. Veća efikasnost u osvjetljenju dovodi do ogromnih promjena u ukupnom kvalitetu slike.

Šta je posebno
za QLED TV uređaje?

QLED televizori koriste prednosti mnogih jedinstvenih karakteristika koje nude kvantne tačke, kao što je "visoka osvijetljenost". Osvjetljenje se odnosi na to koliko svijetlo ekran izgleda i da je osvijetljenost važan faktor koji utiče na druge elemente kvaliteta slike. Prvo, omjer kontrasta se prirodno poboljšava kada je svjetlina veća. Kada svijetli i tamni prikazi videozapisa i slika mogu biti široko izraženi, to je poznato kao HDR (visoki dinamični raspon). Ovaj HDR, koji je bitna komponenta kvaliteta slike, dodatno je poboljšan pružajući oštre i bogate slike.

Sada, hajde da pogledamo kako sve ovo utiče na boju.

Uticaj svjetline na ukupni kvalitet boje je jednostavan. Na primjer, u spektru crvene boje postoji niz svijetlih i tamnih crvenih, ali QLED televizori bolje izražavaju ovu paletu boja. Ova jedinstvena QLED tehnologija, zajedno sa drugim tehnologijama za implementaciju crne boje, kao što je Direct Full Array, pruža potpuno drugačiji kvalitet slike i realističnije iskustvo gledanja u poređenju sa televizorima koji nisu QLED.

Poderani komad materijala od meke primarne boje Poderani komad materijala od meke primarne boje

U čemu je razlika?
QLED naspram OLED

Sa dolaskom QLED televizora, mnoge ljude zanima šta ih razlikuje od OLED-a. Sve se svodi na različite tehnološke principe. QLED televizori koriste kvantne tačke koje su neorganske, izdržljive, stabilne i omogućavaju odličnu boju i svjetlinu. U međuvremenu, OLED televizori koriste kontroverzni organski materijal koji ih čini osjetljivim na zadržavanje slike.

Budući da se televizori ne mijenjaju često, trebali biste pažljivo razmotriti da li postoje faktori koji bi mogli dovesti do žaljenja nakon kupovine. Kao što je gore spomenuto, OLED televizori ne mogu izbjeći Burn-in zbog prirode svojih organskih displeja sa samosvjetljenjem. Burn-in je trajni nedostatak na panelu gdje se preostala slika na ekranu trajno pojavljuje na ekranu. Ako razmišljate o slikama koje se često prikazuju, kao što su logotipi emitera, one se nalaze u istom fiksnom području određeno vrijeme. Uzastopno prikazivanje istog logotipa na istom mjestu dovoljno je da rezultira Burn-in. QLED televizori imaju prednost u tome što možete gledati svoj sadržaj u dužem vremenskom periodu bez brige o Burn-in – što omogućava duži vijek trajanja televizora.

Znajući sve ovo sada, u šta mislite da je bolja opcija za ulaganje?

  • *Ispod slike su riječi OLED Burn-in.
  • *Sadržaj na ekranu predstavlja simulirane slike i služi samo za demonstraciju.

Recenzije od stvarnih
QLED TV korisnika

Ako planirate da nabavite QLED TV, naravno da ćete željeti da vidite izjave stvarnih korisnika i vidite koliko su oni zadovoljni. Pogledajmo neke od recenzija QLED TV-a od potrošača koji su ih kupili.

Istražite svijet QLED

Otkrijte The Frame
sa QLED tehnologijom.