Brend

Šta je 5G mreža i kako
će uticati na tvoj život?

Saznaj kako će 5G mreža i drugi tehnološki trendovi u 2019. godini promeniti način na koji igraš igrice, stvaraš i više od toga.

Gejmer se sprema da odigra svoj potez protiv ogromnog čudovišta upotrebnom proširene realnosti (AR) na svom Samsung Galaxy uređaju. Gejmer se sprema da odigra svoj potez protiv ogromnog čudovišta upotrebnom proširene realnosti (AR) na svom Samsung Galaxy uređaju.

Pretpostavjamo da si čuo da 5G mreža dolazi u 2019. godini, ali da li uopšte znaš šta je 5G mreža? Kako će uticati na tvoj život i šta će moći da promeni? Svaka nova tehnološka inovacija dolazi uz mnoga pitanja, tako da smo odlučili da ti predstavimo kako će 5G uticati na tehnološke trendove u 2019. godini i šta će to značiti za tebe.

Osoba proverava svoj Samsung Galaxy mobilni telefon u vožnji gradskim prevozom. Osoba proverava svoj Samsung Galaxy mobilni telefon u vožnji gradskim prevozom.

Šta je, u stvari 5G mreža?

U 5G ničega nema pet - 5 u G jednostavno znači peta generacija, odnosno peta generacija mobilne tehnologije. 3G je bila treća generacija, 4G je bila četvrta, a 2019. godina donosi petu.

Lako je upasti u zamku i podceniti koliko će zapravo brza biti 5G mreža. Najznačajnija razlika će biti smanjena latencija ili brzina prenosa signala sa jednog na drugi uređaj. Kako bismo ilustrovali ovu sliku - latencija 3G mreže iznosila je 100 milisekundi, 4G mreže 50 ms, dok je očekivana latencija 5G mreže 1 ms.

Ovo će se posebno odraziti na gejming industriju. Brzina prenosa podataka putem 5G mreže će biti toliko velika da će vreme odlaganja biti redukovano do nivoa nepostojanja. Kaži zdravo čekanju - sa ovakvom brzinom prenosa podataka igranje igrica na telefonu biće sve što očekuješ od gejming iskustva. Ako misliš da je Fortnite u vožnji gradskim prevozom kul, nisi ni svestan šta te očekuje.

Ako misliš da je Fortnite u vožnji gradskim prevozom kul, onda te uz 5G mrežu čeka jedan potpuno novi svet.

Grupa gejmera u parku uz pomoć 5G mreže i proširene realnosti (AR) u borbi protiv trola. Grupa gejmera u parku uz pomoć 5G mreže i proširene realnosti (AR) u borbi protiv trola.

Mobilni gejming prelazi na nov nivo uz AR

Da li se sećaš Pokémon GO, igrice za kojom je svet u leto 2016. godine totalno poludeo? Koncept je jednostavan - dok se igrač bavi sopstvenim dnevnim obavezama Pokémon se pojavljuje na mapi i prikazuje na ekranu, a na igraču je da ga uhvati. Osećaj koji je ova igrica kreirala bio je čitav svet u koji se ulazilo preko mobilnog telefona.

Ovo je bio naš prvi susret sa Proširenom realnošću (AR), bliskim rođakom virtuelne realnosti, dok sa razvojem 5G mreže u 2019. godini, naša očekivanja samo rastu. Lov za čudovištima na putu do prodavnice postaće prevaziđen koncept. U budućnosti ćeš zajedno sa 50 igrača iz tvog okruženja kretati u borbu protiv snežnog trola od 15 metara koga možete da vidite jedino kroz vaše mobilne telefone.

Dizajner radi na interaktivnom displeju pod uticajem 5G mreže. Dizajner radi na interaktivnom displeju pod uticajem 5G mreže.

Oslobođena kreativnost

Iskustvo igranja igrica nije jedina stvar koja će se promeniti pod uticajem 5G mreže - kreativna revolucija može se očekivati u sferama mode, umetnosti, dizajna i slično. Veliki deo kreativnog procesa i sada se odigrava u virtuelnom prostoru laptopa ili tableta, ali se može očekivati da dinamička snaga 5G mreže dodatno zamuti granice između virtuelnog prostora i stvarnog sveta.

Alati za digitalno kreiranje (digital creation tools) do sada su radili sve što je u njihovoj moći da tvoje ideje prikažu što potpunije na samom ekranu. Međutim, sa inovacijama na tržištu interaktivnih displeja, AR ogledala, savitljivih ekrana i slično, postaje sve izvesnije da će virtuelna kreativnost uspeti da parira mentalnim kreativnim procesima. Vrhunac svega je unapređena latencija 5G mreže koja će ti pomoći da svaku ideju i kreaciju na licu mesta menjaš na ekranu, isključivo svojim rukama.

Muškarac radi zgibove dok Samsung nosivi uređaj prati njegov napredak. Muškarac radi zgibove dok Samsung nosivi uređaj prati njegov napredak.

Unapređena tehnologija, unapređeno zdravlje

Iako će 2019. godinu obeležiti lansiranje 5G mreže, nosivi uređaji takođe ne bi trebalo da budu zanemareni. Spajanjem ova dva trenda, možemo očekivati sjajne stvari koje se odnose na naše zdravlje i vežbanje.

Uz napredak na polju tehnologije vlakana i senzora, nosivi uređaji doživljavaju transformaciju pametnih satova u 2019. Tehnologiju nosivih uređaja možemo očekivati na obući, majicama i bilo kom predmetu koji se može poneti. Ništa neće ostati netaknuto širenjem tehnologije. Razvoj 5G mreže doprineo je smanjenju stopa latencije i poboljšanju konektivnosti tj. povećava se broj uređaja koji u isto vreme mogu da sarađuju zajedno. Informacije koje ćeš dobijati od nosivih uređaja neće se svoditi samo na broj koraka koje si napravio u toku jednog dana, već će svaki korak biti ispraćen tačnim podacima o vremenskoj prognozi, uticaju vlažnog vazduha na dužinu koraka ili sa koliko se pritiska staje na svako stopalo prilikom hoda.

Dodatno, s obzirom da se slika o tvom zdravlju stvara sa svakim napravljenim korakom, čim ti budu dostupne, ove informacije možeš odmah da podeliš sa svojim doktorom. Time što će u svakom trenutku imati uvid u tvoj zdravstveni karton, ne samo da će se performanse tvog doktora poboljšati, već ćeš i ti uštedeti vreme koje bi u suprotnom proveo u čekaonici.

Grupa džogera trči po omiljenoj ruti dok AI pušta za njih raznu muziku na osnovu podatka prikupljenih sa nosivih uređaja. Grupa džogera trči po omiljenoj ruti dok AI pušta za njih raznu muziku na osnovu podatka prikupljenih sa nosivih uređaja.

Muzika koja se kreće u tvom ritmu

Industrija zabave je sa 5G tek načela polje mogućeg. Do sada se zvuk muzike lako prenosio sa jednog na drugi zvučnik u okviru domaćinstva, iako je to moguće jedino na tvoju komandu. Zamisli, kako bi bilo da se to dešava samo od sebe? Sa uređajima i senzorima u tvom domu koji funkcionišu na principu 5G mreže, muzika koju slušaš prenosiće se za tobom kako se pomeraš iz prostorije u prostoriju.

Misliš da ćeš svejedno ti sam morati da izabereš šta ćeš da slušaš? Uz pomoć nosivih uređaja koji prate tvoj puls, nivo hormona, krvni pritisak i ostale telesne funkcije to nije slučaj. Ako na primer podaci pokazuju da si ceo dan pod stresom od posla, AI asistent kao što je Bixby prepoznaće da ti je potreban odmor i odabraće za tebe muziku koja umiruje. Ako je situacija obrnuta i upravo su te sačekale odlične vesti, rok scena je spremna.

5G mreža je tu da pored emotivnog stanja prepozna i fizičku radnju koja je u toku i da se prilagodi tome. Ukoliko je trčanje tvoja aktivnost izbora, Bixby će prepoznati muziku koja ti je potrebna za držanje tempa. Kako se tvoj trening bude približavao kraju, Bixby će prepoznati da je potrebno zameniti tempo sa muzikom koja će te primiriti.

Galaxy S21 | S21+ 5G

Telefon S21 Plus 5G fantomskoljubičaste boje, prikazan otpozadi i postavljen iznad telefona S21 5G fantomskoroze boje koji je prikazan spreda. Na ekranu telefona prikazanog spreda vidi se koralna grafička pozadina. Telefon S21 Plus 5G fantomskoljubičaste boje, prikazan otpozadi i postavljen iznad telefona S21 5G fantomskoroze boje koji je prikazan spreda. Na ekranu telefona prikazanog spreda vidi se koralna grafička pozadina.