Blagostanje

Kako spavati bolje?

Pogledaj ovih pet saveta za bolje spavanje pomoću vežbi, najnovije aplikacije i praćenjem sna.

Uz toliko stvari koje nam se u životu dešavaju i kojima smo opterećeni, spavanje često bude zanemareno. Uvek nam se pri odlasku na spavanje desi da moramo poslati još neki imejl, odgledamo epizodu na Netflixu ili da ne možemo prestati sa slušanjem emisije, a onda vrlo brzo dođe jutro i vreme za ustajanje, kada sve počinje iz početka.

Nedostatak sna je, sa druge strane, ozbiljna tema koja može prouzrokovati veliki broj psihičkih i fizičkih problema, od gojaznosti do povećanog rizika od srčanih oboljenja i depresije. I ne samo to, dokazano je da dobar san poboljšava koncentraciju, produktivnost i opšte fizičko stanje.

Kao alternativa noćnom brojanju ovaca može poslužiti Galaxy pametan telefon, a mi ti predlažemo pet sjajnih načina da se za tren oka uspavaš kao beba.

1

Upoznaj svoj šablon

Aplikacija Samsung Health je odlična za praćenje svih segmenata tvog zdravlja, od fizičke aktivnosti do dijete. Međutim, jedna od njenih manje poznatih funkcija je praćenje spavanja, koju možeš koristiti za prepoznavanje šablona po kome spavaš u dužem vremenskom periodu.

Šablon spavanja kreiran tokom dužeg vremenskog perioda može ti pomoći da otkriješ šta je to što na tvoj san utiče negativno ili pozitivno i da se u skladu sa tim i ponašaš.

2

Previše svetla?

Uključivanjem filtera za plavu svetlost na Galaxy S10+ telefonu promeniće se boja displeja i smanjiti plava svetlost koja opterećuje oči, pa ćeš lepše spavati. Kako bi promenio vreme trajanja i jačinu efekta filtera za plavu svetlost, uđi u Podešavanja > Displej > Filter za plavo svetlo

3

Koliko čvrsto spavaš?

Ako svoj pametan telefon povežeš sa Galaxy Watch Active satom, praćenje sna u Samsung Health aplikaciji zabeležiće čak i takve promene kao što je brzo pomeranje očiju u REM fazi sna.

Ovo je moguće tako što se mere srčani otkucaji, po postavkama koje sam zadaješ i to ili na svakih 10 minuta, čime se štedi baterija, ili neprekidno, kako bi se dobila preciznija slika. Aplikacija Samsung Health će ti, kad se probudiš ujutru, pokazati kako je izgledala tvoja REM faza i biće ti jasno kakvog je kvaliteta bio tvoj noćni odmor.

4

Opusti se

Calm (smirenost) jeste aplikacija sa istoimenom svrhom. Pružanjem sjajnih saveta o velnesu i meditaciji, kao i svojim odličnim uputstvima, ova aplikacija ti omogućava da zaboraviš na svakodnevnu užurbanost i razbistriš glavu. Aplikacija se isto tako može povezati sa aplikacijom Samsung Health i na osnovu tvojih podataka ponuditi savete za otklanjanje stresa, nesanice i anksioznosti. Ona može čak meriti i nivo stresa pre i posle meditacije tako da ćeš imati uvid u njenu efikasnost.

5

Aktiviraj se!

Ako noću osećaš višak energije, najbolji način da se toga oslobodiš je treniranje, gde ćeš zbog čučnjeva, planka ili dizanja tegova kasnije spavati kao beba.

Galaxy Watch sat će ti na jednom mestu pomoći da ispratiš sve svoje aktivnosti i da vidiš koliko je tvoje vežbanje bilo naporno, a Galaxy Buds slušalice će ti uz omiljenu muziku održavati motivaciju, čak i tokom najnapornijih i najbržih mogućih vežbi.

Put do boljeg sna uz Galaxy Watch Active pametni sat

Pročitaj sada ove priče