Kako je Samsung QLED TV dobio sertifikat „Bez burn-in efekta“?

burn in qled 2018

Samsung QLED televizori su nedavno postali prvi televizori koji su dobili „Burn-In” sertifikat („Burn-in free”) čuvenog nemačkog časopisa za tehniku „video”.

Detaljnom analizom od strane ovog časopisa procenjena je otpornost na Burn-in i trajne senke koji mogu trajno da naruše kvalitet slike. Rezultati testa pokazali su da su Samsung-ovi televizori otporni na obe ove pojave i da QLED televizori spadaju u najizdržljivije ekrane na današnjem tržištu.

Detalji

Burn-in je fenomen kod kojeg statične slike (npr. logotipi TV-kanala ili health bar u igrama na konzolama za igru), prikazivane duže vreme, ostavljaju trajan otisak na ekranu.

detalji qled 2018 tv

Ovim 72-časovnim testom naprezanja, sprovedenim uz učešće svetski poznate laboratorije za ispitivanja connect Testlab, utvrđena je sposobnost televizora da održi nivoe performansi koje očekujemo od današnjih televizora, posebno usmerenih na prikaz HDR videa (velikog dinamičkog opsega).

Kod nekih tehnologija displeja, efekti memorisanja će se javiti već nakon jednog minuta rada televizora, ako se statični elementi slike prikazuju na ekranu velikim intenzitetom. Zato su na ovom testu televizori duže vreme prikazivali kockasti šablon sa veoma tamnom crnom i veoma sjajnom belom bojom. Inženjeri su u ispitivanu sliku uneli promenljive tekstualne elemente i beli okvir koji trepće neujednačenom brzinom kako se ne bi aktivirala automatska detekcija nepokretne slike, uobičajena kod modernih HDR televizora. To je pomoglo ispitivačima da stvore uslove nalik onima kod HDR igara. Pored standardnih analiza, ispitivači su koristili tamnosive slike sjaja 10 cd/m2 koje bi pokazale da li tamni pikseli bivaju osvetljeni. Nalazi pokazuju da na QLED televizorima nema Burn-in efekta i trajnih senki i da statične slike mogu neograničeno dugo da se prikazuju na njima bez rizika.

Zašto je „Burn-In” važan?

Procena osetljivosti televizora na Burn-in je od ključnog značaja za utvrđivanje koliko dugo će on trajati i na kraju krajeva, koliko je isplativ. Iako svi ekrani vremenom postaju tamniji, neželjeno dejstvo na kvalitet slike u vidu Burn-in može znatno da skrati radni vek televizora.

Potrošači mogu očekivati da će kvalitet slike njihovog televizora pri uobičajenoj upotrebi ostati nepromenjen u proseku sedam do deset godina. Zanimljivo je zapaziti da se definicija pojma „uobičajena upotreba” zadnjih godina proširila usled porasta uzastopnog gledanja sadržaja i razvoja uzbudljivih funkcija „pametnih televizora”. Sada tokom uobičajenog dana možemo uključiti televizor da bismo pogledali najnoviju epizodu omiljene serije, započeli igru sa društvom ili upravljali IoT kućnim aparatima.

Govoreći o uživanju u dinamičnom sadržaju, ovih dana toliko naših omiljenih emisija i igara ima podršku za HDR, što znači da je slika sjajnija i atraktivnija od običnog sadržaja. Međutim, HDR sadržaj može vremenom da istroši televizor, ubrza Burn-in efekat i skrati mu radni vek.

Sem toga, inovativne funkcije, poput Ambijentalnog režima koji omogućava da QLED televizori prikazuju predivne i estetski impresivne slike čak i kad su isključeni, pokazuju da Samsung neprekidno istražuje načine da pomogne ljudima da još bolje iskoriste svoje televizore. Svaka nova funkcija vodi ka sve dužem korišćenju televizora, što znači da su pitanja izdržljivosti, važnija nego ikad.

10 godina garancije bez ,,Burn-in” efekta

Samsung QLED TV-i postavljaju vrhunske HDR standarde i pružaju izvanredno iskustvo gledanja televizije, bez straha od ,,Burn-in'' efekta.
Samo je Samsung toliko uveren u kvalitet svojih ekrana da pruža 10 godina garancije* bez ,,Burn-in''efekta. Ova garancija je posebno impresivna s obzirom da QLED TV-i imaju 64 puta više boja od standardnih UHD TV-a.

*10 godina garancije bez ,,Burn-in'' efekta važi za sve QLED TV modele iz 2018. godine kupljene u periodu od 01.01.2019. do 31.03.2019. 10-godišnja garancija se ostvaruje slanjem sledećih podataka na e-mail adresu ce.promotion@samsung.com i to u roku od 60 dana od dana izdavanja računa: ime, prezime, e-mail adresa, kućna adresa (zbog dostave garancije), skenirani i fiskalni račun iz prodajnog mesta, model i serijski broj uređaja.

10 godina garancije na burn in

*10 godina garancije bez ,,Burn-in'' efekta važi za sve QLED TV modele iz 2018. godine kupljene u periodu od 01.01.2019. do 31.03.2019. 10-godišnja garancija se ostvaruje slanjem sledećih podataka na e-mail adresu ce.promotion@samsung.com i to u roku od 60 dana od dana izdavanja računa: ime, prezime, e-mail adresa, kućna adresa (zbog dostave garancije), skenirani i fiskalni račun iz prodajnog mesta, model i serijski broj uređaja.

Kako rade QLED televizori

Izvor izdržljivosti QLED televizora leži u upotrebi Samsung neorganskih kvantnih tačaka (Quantum dot tehnologija). Za razliku od tehnologija displeja zasnovanih na organskim materijalima, Quantum dot vremenom ne propadaju. To omogućava QLED televizorima da pruže sliku izuzetnog kvaliteta koja ne samo da traje mnogo duže nego kod drugih ekrana, već uz to kod nje garantovano ne dolazi do Burn-in efekta.

Stručnjaci časopisa „video” nisu prvi koji su odlučili da provere garanciju kompanije Samsung. Zapravo, pouzdani sajt za ispitivanja u branši Rtings.com nedavno je sproveo niz strogih testova kojima je mereno zadržavanje slike na desetinama televizora vodećih svetskih proizvođača. Glavnina testova je, pri uslovima upotrebe koji se smatraju uobičajenim, prikazivala raznobojne logotipe na ekranima televizora 10 minuta i merila koliko je minuta bilo potrebno da te slike nestanu.

Samsung-ov QLED televizor je na testu pobrao lovorike, ostvarivši savršen skor u pogledu kvaliteta slike i Burn-in. Međutim, drugi ekrani koji su bili podvrgnuti istim testovima pokazali su daleko slabije rezultate zbog pojave Burn-in efekta, što je bio dodatni dokaz najveće izdržljivosti QLED televizora.

qled burn in efekat

Šta to znači za Samsung

Ocena sajta Rtings i potvrda časopisa „video” rezultat su neprekidne posvećenosti kompanije Samsung da potrošačima ponudi maksimalan kvalitet slike.

Kako pojašnjava Dočan Eum (Doochan Eum), potpredsednik kompanije Samsung Electronics za Visual Display Business: „Potrošači prosto ne žele da koriste ekrane koji nisu prilagođeni našem današnjem načinu upotrebe televizora. Dugotrajnost i sposobnost Quantum dot tehnologije da prikaže stopostotni volumen boje omogućava QLED televizorima da obezbede takav nivo kvaliteta slike koji će još mnogo godina ostati ujednačen i atraktivan.”

qled tv modeli