no burn in promocija

Za više informacija pročitajte Uslove ove promocije

Šta je „Burn-in efekat“?

U pitanju je trajni nedostatak, zbog kojeg se na ekranu televizora vidi obris slike koja je bila aktivna na ekranu tokom dužeg vremenskog perioda. Tada pikseli postaju trajno oštećeni i zadržavaju boju sadražaja koji je prethodno bio prikazan na ekranu. To znači da taj logotip ili slika ostaju trajno vidljivi na ekranu, bez obzira na sadržaj koji korisnik trenutno gleda. „Burn-in efekat“ uzrokuje gledanje filmova, vesti, sportskih kanala ili igranje video igrica, zbog velike količine statičnog sadržaja koji se prikazuje na ekranu. 

 

Samsung modeli ostvarili su savršen rezultat na testu „Bez burn-in efekta“, pa korisnici mogu uživati u najboljem kvalitetu slike bez straha od “duhova na ekranu“. Promena koju donosi Samsung Quantum Dot tehnologija sastoji se u tome da i pored gledanja nepromenljivog sadržaja tokom dužeg vremenskog perioda, na QLED televizorima nema „Burn-in efekta“ odnosno “duhova na ekranu“. Za razliku od Quantum Dot tehnologije, tehnologije koje se upotrebljavaju kod drugih televizora imaju organske komponente, koje s vremenom gube svoja svojstva i dovode do pojave “duhova na ekranu“. Samsung QLED televizori postavljaju i vrhunske HDR standarde i pružaju izvanredno iskustvo gledanja televizije. 

burn in qled 2020

Samsung QLED televizori su prvi televizori nagrađeni sertifikatom „Bez burn-in efekta“, od strane priznatog nemačkog časopisa za tehnologiju. Sveobuhvatna procena koju je ovaj časopis pružio želela je da utvrdi kolika je osetljivost na „Burn-in efekat“ i odsjaj ekrana nakon što se televizor uključi, što može trajno uticati na kvalitet slike. Rezultati testa pokazali su da Samsung televizori nisu bili osetljivi ni na jedan od tih aspekata, a uz to su pokazali i šta QLED televizore čini jednim od najizdržljivijih ekrana na tržištu danas. 

Detalji

Burn-in je fenomen kod kojeg statične slike (npr. logotipi TV-kanala ili health bar u igrama na konzolama za igru), prikazivane duže vreme, ostavljaju trajan otisak na ekranu.

detalji qled 2018 tv

Ovim 72-časovnim testom naprezanja, sprovedenim uz učešće svetski poznate laboratorije za ispitivanja connect Testlab, utvrđena je sposobnost televizora da održi nivoe performansi koje očekujemo od današnjih televizora, posebno usmerenih na prikaz HDR videa (velikog dinamičkog opsega).

 

Kod nekih tehnologija displeja, efekti memorisanja će se javiti već nakon jednog minuta rada televizora, ako se statični elementi slike prikazuju na ekranu velikim intenzitetom. Zato su na ovom testu televizori duže vreme prikazivali kockasti šablon sa veoma tamnom crnom i veoma sjajnom belom bojom. Inženjeri su u ispitivanu sliku uneli promenljive tekstualne elemente i beli okvir koji trepće neujednačenom brzinom kako se ne bi aktivirala automatska detekcija nepokretne slike, uobičajena kod modernih HDR televizora. To je pomoglo ispitivačima da stvore uslove nalik onima kod HDR igara. Pored standardnih analiza, ispitivači su koristili tamnosive slike sjaja 10 cd/m2 koje bi pokazale da li tamni pikseli bivaju osvetljeni. Nalazi pokazuju da na QLED televizorima nema Burn-in efekta i trajnih senki i da statične slike mogu neograničeno dugo da se prikazuju na njima bez rizika.

Zašto je „Burn-In” važan?

Procena osetljivosti televizora na Burn-in je od ključnog značaja za utvrđivanje koliko dugo će on trajati i na kraju krajeva, koliko je isplativ. Iako svi ekrani vremenom postaju tamniji, neželjeno dejstvo na kvalitet slike u vidu Burn-in može znatno da skrati radni vek televizora.

Potrošači mogu očekivati da će kvalitet slike njihovog televizora pri uobičajenoj upotrebi ostati nepromenjen u proseku sedam do deset godina. Zanimljivo je zapaziti da se definicija pojma „uobičajena upotreba” zadnjih godina proširila usled porasta uzastopnog gledanja sadržaja i razvoja uzbudljivih funkcija „pametnih televizora”. Sada tokom uobičajenog dana možemo uključiti televizor da bismo pogledali najnoviju epizodu omiljene serije, započeli igru sa društvom ili upravljali IoT kućnim aparatima.

Govoreći o uživanju u dinamičnom sadržaju, ovih dana toliko naših omiljenih emisija i igara ima podršku za HDR, što znači da je slika sjajnija i atraktivnija od običnog sadržaja. Međutim, HDR sadržaj može vremenom da istroši televizor, ubrza Burn-in efekat i skrati mu radni vek.

Sem toga, inovativne funkcije, poput Ambijentalnog režima koji omogućava da QLED televizori prikazuju predivne i estetski impresivne slike čak i kad su isključeni, pokazuju da Samsung neprekidno istražuje načine da pomogne ljudima da još bolje iskoriste svoje televizore. Svaka nova funkcija vodi ka sve dužem korišćenju televizora, što znači da su pitanja izdržljivosti, važnija nego ikad.

Kako rade QLED televizori

Izvor izdržljivosti QLED televizora leži u upotrebi Samsung neorganskih kvantnih tačaka (Quantum dot tehnologija). Za razliku od tehnologija displeja zasnovanih na organskim materijalima, Quantum dot vremenom ne propadaju. To omogućava QLED televizorima da pruže sliku izuzetnog kvaliteta koja ne samo da traje mnogo duže nego kod drugih ekrana, već uz to kod nje garantovano ne dolazi do Burn-in efekta.

Stručnjaci časopisa „video” nisu prvi koji su odlučili da provere garanciju kompanije Samsung. Zapravo, pouzdani sajt za ispitivanja u branši Rtings.com nedavno je sproveo niz strogih testova kojima je mereno zadržavanje slike na desetinama televizora vodećih svetskih proizvođača. Glavnina testova je, pri uslovima upotrebe koji se smatraju uobičajenim, prikazivala raznobojne logotipe na ekranima televizora 10 minuta i merila koliko je minuta bilo potrebno da te slike nestanu.

Samsung-ov QLED televizor je na testu pobrao lovorike, ostvarivši savršen skor u pogledu kvaliteta slike i Burn-in. Međutim, drugi ekrani koji su bili podvrgnuti istim testovima pokazali su daleko slabije rezultate zbog pojave Burn-in efekta, što je bio dodatni dokaz najveće izdržljivosti QLED televizora.

qled burn in efekat

QLED Q95T

QLED Q80T

QLED Q70T

QLED Q60T