Феномени што може да се појават при користењето на камерата Note20

Некои слики направени со помош на функцијата за зумирање на камерата Note20 може да изгледаат матно и надвор од фокусот. Може да биде фрустрирачки кога високо очекуваните 8K видеа се влечат. Треперењето на екранот, појавувањето црни линии или вибрации што може да се случат во одредени услови, раѓаат сомнеж дека се грешки. Сепак, овие проблеми што може да се појават со камерата Note20 не се дефекти. Дознајте повеќе информации за ваквите појави подолу.

Пред да ги испробате препораките подолу за вашето решение, проверете дали софтверот на вашиот уред е ажуриран со најновата верзија. Проверете како да го ажурирате софтверот на вашиот мобилен уред по следниот редослед. 

Чекор 1 Одете во Поставки> Ажурирање на софтвер.

Чекор 2 Допрете Преземи и инсталирај

Чекор 3 Следете ги упатствата на екранот.

Следниве проблеми што може да се појават со камерата Note20 не се дефекти. 

Случај 1 Ако одблиску снимате 8K видео со Note20, тоа може да биде нејасно.

Кога снимате 8K видеа со Note20, се користи телефото објектив кој има фокусна должина од 30 cm. Кога снимате 8K видео, треба да снимате на оддалеченост од најмалку 30 см за да добиете стабилен квалитет на видеото.

Случај 2 Ако снимате близок објект со Note20 Ultra со зум од 10x, сликата можеби нема да биде во фокусот.

Note20 Ultra користи телефото објектив кога снима со зум од 10x или поголем. Телефото објективот има фокусна должина од 80 см. Кога снимате со зум од 10x, треба да снимате на оддалеченост од најмалку 80 см за да добиете стабилен квалитет на камерата.

10X зум или поголем.

① Слики направени со 1x зум

② Слики направени со 10x зум од 80cm или помалку

② Слики направени со 10x зум од 80cm или повеќе

Случај 3 Екранот може да трепери кога снимате видео во затворен простор. Може да се појават црни линии при фотографирање во затворен простор.

Флуоресцентната светилка трепка 60 пати во секунда според фреквенцијата на наизменична струја (60 Hz). Кога правите слика или видео со фотоапаратот под флуоресцентен извор на светлина, може да се сними моментално треперење на светлина што не може да го види голо око, што предизвикува треперење на сликата или феномен на треперење во кој се појавуваат црни линии на сликата. Ова е феномен според карактеристиките на осветлувањето не се појавува при флуоресцентни светилки со 3 бранови должини, сијалици со жаречко влакно и LED осветлување.

Појава на црни линии.

Случај 4 При брзо движење, 8K видеата може да се развлечени или може да се појават последователни слики на 8K видеата.

8K видеото е спецификација на видео со максимална резолуција поддржана од досега издадените паметни телефони, што ви овозможува прецизно да ги изразите деталите. 8K видеото се снима со 24 слики во секунда. При брзо снимање видеото може да изгледа како да се развлекува или дека заостанува движењето, но ова е природен феномен во зависност од брзината на кадрите. 8K филмовите се погодни за снимање детални слики со релативно малку движења, а 4K или FHD 60 слики во секунда се препорачуваат за снимање филмови со многу движења, како што се спортски активности.

Случај 5 Вибрациите се појавуваат кога ќе се притисне копчето за фотографирање на камерата додека работи камерата.

Моделот Note20/20 Ultra има нова функција „вибрации на допир“ кога работи камерата. Кога го купувате производот, почетната поставка е „ВКЛУЧЕНО“ (ON) и може да ја промените во менито за поставки на камерата.

  • Вклучете ја апликацијата камера > Поставки (горе лево) > Исклучи вибрации на допир
Вибрации на допир.

Забелешка: Достапните поставки и екрани може да се разликуваат во зависност од давателот на безжичната услуга, верзијата на софтверот и уредот.

Ако се соочувате со тешкотии со вашиот мобилен телефон, таблет или уреди за носење Samsung, можете да ни испратите прашање во апликацијата Samsung Members. 

Ова ни овозможува одблизу да погледнеме што се случува. Податоците се анонимни и се чуваат само за времетраењето на испитувањето. Дознајте повеќе за испраќање извештај за грешка преку 'Како да ја користите апликацијата Samsung Members'.

Благодариме за повратните информации