Животна средина

Животна средина

Промените започнуваат со
мали чекори

Промените започнуваат со мали чекори

Нашите чекори кон подобра иднина

Ние ја земаме предвид енергетската ефикасност и кружењето на ресурсите за нашите производи во текот на целиот нивни животен циклус. Ова опфаќа спроведување различни мерки во текот на фазите на набавка, производство, дистрибуција, употреба и рециклирање за да го намалиме нашето влијание врз животната средина.

Нашите енергетски напори

Развивме различни технологии за намалување на потрошувачката на енергија преку енергетски ефикасни апарати. Со нашите решенија може да влијаете и на вашите сметки за енергија и на животната средина.

SmartThings Energy
во вашиот живот

Управувајте со енергијата со SmartThings Energy.1 Поврзете ја апликацијата SmartThings Energy на вашиот паметен мерач за подобар избор на енергија. Управувајте со вашата потрошувачка на енергија, поставете енергетски цели и добивајте предупредувања кога ќе ја надминувате потрошувачката на енергија.

Автоматско приспособување на
осветленоста на вашиот телевизор

Некои од нашите модели на телевизори пуштени во продажба од 2023 година заштедуваат енергија преку интелигентно насетување на осветленоста.2 Гледајте ги омилените серии со енергетски заштеди3 на Neo QLED.

Нашите напори за ресурсите

Ја земаме предвид заштедата на ресурсите за да се увериме дека материјалите повторно се користат, а отпадот е намален. Се стремиме да направиме разлика за животната средина преку мали чекори.

Нашето патување кон
подобра иднина

Ја претставивме нашата нова стратегија за животна средина, сеопфатна иницијатива која е усогласена со глобалните напори за справување со климатските промени и недостигот на ресурси. Оваа стратегија опфаќа неколку заложби, вклучително и постигнување нето-нула емисии на јаглерод преку зголемено искористување на обновливите извори на енергија. Дополнително, се стремиме да го подобриме кружењето на ресурсите во рамките на нашите производи, истовремено фокусирајќи се на зголемување на повторната употреба на водата и унапредување на технологијата за заробување на јаглеродот.

Податоци за животната средина

Преземете ги и дознајте за еколошките политики и водичи на Samsung Electronics.

 • 1 Достапноста на услугата SmartThings Energy се разликува во зависност од земјата, регионот или уредот. Достапна е на уреди со Android и iOS (Android OS 9↑, iOS 14↑). Потребни се поврзување со Wi-Fi и Samsung Account. Сите уреди треба да се регистрираат во апликацијата SmartThings за да се следи потрошувачката на енергија. Функцијата AI Energy Mode може да се разликува во зависност од земјата, регионот или уредот. Може да ги префрли сите ваши компатибилни паметни апарати во Energy Saving mode или автоматски или ако вашата проценета месечна сметка за електрична енергија ја надмине вашата однапред поставена цел. (На пример, фрижидер: оптимизирање на брзината и работата на компресорот и приспособување на поставената температура на замрзнувачот.) Потрошувачката на енергија и проценетите трошоци прикажани во SmartThings Energy може да се разликуваат од вашата вистинска употреба и цена.
 • 2 AI Energy Mode применет на модел CU7000↑ во 2023 година. Дознајте повеќе на samsung.com.
 • 3 Стапките за заштеда на енергија може да се разликуваат во зависност од регионите, моделите, големините, условите за гледање или типовите содржина. За Северна Америка, Централна и Јужна Америка, Кореја/Азија и Блискиот Исток (со исклучок на Турција и Израел), функцијата Адаптивна осветленост нема да се користи во средини над 120lux, што може да резултира со намалени заштеди на енергија. За Европа, ЗНД, Африка и Турција/Израел, функцијата Адаптивна осветленост нема да се користи во средини над 80lux, што исто така може да резултира со намалена заштеда на енергија. Единиците се испорачуваат во Eco Mode со стандардно овозможени некои функции на AI Energy Mode, така што заштедата на енергија може да изгледа пониска отколку во споредба со Standard Mode. AI Energy Mode не работи со играње или приоритетни режими на гледање, како што се Game Mode и Intelligent Mode. Заштедите на енергија се базираат на резултатите од внатрешните тестови и може да се разликуваат во зависност од содржината што се прикажува и околината.
 • 4 Samsung Galaxy S22 Ultra: 6 компоненти на уредот што содржат минимум 20 % пластика од рециклиран материјал по потрошувачката. Овие компоненти вклучуваат внатрешен капак и држач за копче за S Pen (RPA), странично копче, копче за јачина на звук, горен модул за звучник и долен модул за звучник (RPC). RPA (Recycled Polyamide) се прави од фрлени рибарски мрежи. RPC значи Recycled Polycarbonate. Измерено според тежината.
 • 5 Samsung Galaxy Z Fold5: 15 компоненти на уредот што содржат минимум 10 % рециклиран материјал после потрошувачката, пластика или рециклиран алуминиум пред потрошувачка или во просек 22 % рециклирано стакло пред потрошувачка. Овие компоненти вклучуваат држач за копчето за јачина на звук FPCB и конектор за Cover Display (RPA), модул за горен звучник (горен и долен) и модул за долен звучник (горен и долен) (RPA и RPC), антена (подредена), антена (главна), копче за јачина на звук, држач за копче за прст, фиока за SIM и држач од конектор до конектор (RPC). RPA (Recycled Polyamide) се прави од фрлени рибарски мрежи. RPC значи Recycled Polycarbonate. Измерено според тежината.
 • 6 Samsung Galaxy Z Flip5: 15 компоненти на уредот што содржат минимум 10 % рециклиран материјал после потрошувачката, пластика или рециклиран алуминиум пред потрошувачка или во просек 22 % рециклирано стакло пред потрошувачка. Овие компоненти вклучуваат држач за копчето за јачина на звук, капаче на приклучокот за екран, држач за кабелот FPCB RF и заден среден дел (RPA), модул за звучник (горен и долен) и заден горен дел (RPA и RPC), копче за јачина на звук, држач за копче за прст, Deco за приемникот, држач од конектор до конектор и фиока за SIM (RPC). RPA (Recycled Polyamide) се прави од фрлени рибарски мрежи. RPC значи Recycled Polycarbonate. Измерено според тежината.
 • 7 Samsung Galaxy Buds2 Pro: 11 компоненти на уредот што содржат минимум 20 % пластика од рециклиран материјал после потрошувачката. Овие компоненти вклучуваат држач за преграда за батерии, држач за рамка за PCB преден држач за Deco (RPA), горен дел за кутија за рамка, внатрешен дел за горна рамка, преден дел за рамка за Deco, долна рамка, предни леви слушалки, предни десни слушалки, задни леви слушалки, задни десни слушалки. (RPC). RPA (Recycled Polyamide) се прави од фрлени рибарски мрежи. RPC значи Recycled Polycarbonate. Измерено според тежината.
 • 8 Samsung Galaxy Tab S9 Ultra: 17 компоненти на уредот што содржат минимум 10 % рециклиран материјал после потрошувачка, пластика или рециклиран алуминиум пред потрошувачка или во просек 10 % рециклирано стакло пред потрошувачка. Овие компоненти вклучуваат среден држач за кабел и полнач за пенкало за Deco (RPA), горен лев модул за звучник, горен десен модул за звучник, долен лев модул за звучник и долен десен модул за звучник (RPA и RPC), држач за кутија, држач за копче, горна поддршка од PCB , средна поддршка од PCB, долен држач за кабел, фиока за SIM, копче за јачина на звук и странично копче (RPC). RPA (Recycled Polyamide) се прави од фрлени рибарски мрежи. RPC значи Recycled Polycarbonate. Измерено според тежината.
 • 9 Кутијата на SolarCell Remote вклучува минимум 24 % рециклирана пластика во моделот CU7700↑ во 2023 г. Измерено според тежината. Држачот на SolarCell Remote само за моделот CU8510,The Frame од 32” и The Freestyleод 2. генерација вклучува минимум 20 % рециклирани материјали од фрлени рибарски мрежи. Измерено според тежината.
 • 10 Филтерот за замаглување на Clean Station во Bespoke Jet™ AI е направен од најмалкуt 30 % Post Consumer Recycled material (PCM) и најмалку 10 % рециклиран материјал од polyamide (PA) од морски отпад. Измерено според тежината. За содржината на рециклирани материјали, тие материјали добија ECV (Environmental Claims Validations) од UL (Underwriters Laboratories). (Број на сертификација од UL : 293089-4210)
 • 11 Тестирано со товар од 2 кг од 100 % горни тренерки од полиестер, споредувајќи го циклусот за синтетика на конвенционалниот модел на Samsung WW4000T и Less Microfiber™ Cycle на WW9000B. Резултатите може да се разликуваат во зависност од алиштата и средината. Тестирано во Ocean Wise Plastics Lab.
 • 12 Зарабува приближно 89 – 98 %; лабораториски тестиран со користење на товар од 2 кг синтетичка ткаенина во машината за перење WW90T734DWH, WF24A9500KW.