Šta su savitljivi ekran i zaštitna folija na pametnom telefonu?

Kad otvorite novi proizvod marke Samsung, primetićete savitljivi ekran i zaštitnu foliju koja je pričvršćena na uređaj. U nastavku saznajte više o funkcijama osmišljenim da zaštite vaš uređaj, kao i šta treba da učinite ako imate bio kakve poteškoće sa zaštitnom folijom.

Prikaz savitljivih telefona Samsung.

Savitljivi pametni telefoni Samsung imaju ekrane koji su opremljeni tehnologijama Infinity Flex Display i Ultratanko staklo, koji se mogu saviti, a da se uređaj ne ošteti.

Prikaz primera savitljivog telefona Samsung sa označenim ultratankim staklom.

Sa inovativnim konceptom i ultratankim staklom, savitljivi ekran nudi novo korisničko iskustvo koje prevazilazi obično preklapanje i pruža vrhunsko vizuelno iskustvo zahvaljujući inovativnoj OLED tehnologiji.

Savitljivi ekran Samsung sastoji se od zaštitne folije, zaštitnog sloja i ultratankog stakla, čime se optimizuju živahne boje ekrana AMOLED, odnos kontrasta i reprodukcija boja, a svaka od ovih komponenti ima sledeće karakteristike:

Prikaz slojeva savitljivog uređaja Samsung: AMOLED, ultratanko staklo, zaštitni sloj i zaštitna folija.
 • Zaštitna folija: postavljena je kao gornji sloj ekrana, ekranu omogućava da izdrži veliki pritisak i može se zameniti.
 • Zaštitni sloj: postavljen je preko ultratankog stakla za zadržavanje spoljašnjeg otpora, ublažava udarce i sprečava fragmentaciju ekrana.
 • Ultratanko staklo: tanko staklo koje obezbeđuje ravnu površinu i poboljšava trajnost ekrana u savitljivom uređaju.
 • AMOLED: svaki piksel emituje sopstvenu svetlost, čime omogućava brz odziv, odlično reprodukovanje i jasnoću boja na tankom ekranu.
 • Savitljivi ekran ima neke blage pregibe u zavisnosti od ugla, sa tankim, savitljivim staklom i folijom za funkciju savijanja. U centru ekrana mogu se videti nabori u području savijanja.
 • Kada se sa spoljašnje strane primeni jači udarac, na ekranu se mogu pojaviti crne/bele tačke ili linije. To može da bude vidljivo oštećenje koje se pojavljuje u unutrašnjosti ekrana u vidu delimičnih crnih tačaka, automatske osvetljenosti ekrana ili pukotina na ekranu.
 • Budite pažljivi da ne udarite ekran sa spoljašnje strane, pošto postoji verovatnoća da ultratanko staklo napukne ili da se slomi, što može da se proširi na okolna područja i dovede do pojave bele linije prilikom savijanja uređaja.

 

Prilikom korišćenja savitljivih uređaja nastojte da izbegnete:

 • ispuštanje proizvoda na tlo;
 • pritiskanje u predelu u kome se ekran savija, ili da savijate ekran zajedno sa stranim predmetima, kao što su kartice, ključevi, pesak, prah metala i tako dalje;
 • pritiskanje ekrana različitim predmetima, kao što su olovke, ekseri, ključevi itd. ili ispuštanje predmeta neposredno na ekran;
 • umetanje prsta između ekrana prilikom otvaranja uređaja.

 

Prikaz radnji koje treba izbegavati prilikom upotrebe savitljivih uređaja.

Zaštitna folija pričvršćena na savitljivi ekran je potrošni proizvod. Nakon određenog vremena u zaštitnoj foliji mogu da se pojave ogrebotine, mehurići ili se zaštitna folija može izdignuti usled uobičajenog habanja.

U nekim slučajevima oštećena je samo zaštitna folija. Ako se zaštitna folija zameni, uređaj se može i dalje koristiti bez ikakvih problema. Stupite u kontakt sa pozivnim centrom da biste dobili detaljna uputstva u vezi sa zamenom zaštitne folije na vašem uređaju.

Budite pažljivi pošto se panel može oštetiti ako proizvoljno pričvrstite ili uklonite zaštitnu foliju. Veoma je preporučljivo da koristite telefon sa pričvršćenom zaštitnom folijom. Ako koristite zaštitnu foliju koju kompanija Samsung nije zvanično odobrila, to može da uzrokuje izobličen izgled ekrana ili da utiče na performanse.

Zahvaljujemo na povratnim informacijama

Code to Open Chat Window