TV ophangen als een pro: tips uit de kunstwereld

Door Samsung België 31.10.2017

qled tv

Met de komst van QLED TV’s en de No Gap Wall-Mount die erbij geleverd zit, wordt het natuurlijk tijd om het ophangen van je televisie echt serieus te nemen. Wij vroegen daarom de professionals van Public House of Art te Amsterdam om tips. In hun drie verdieping tellende ‘this is not a gallery’ vind je de mooiste moderne werken, strak gepresenteerd.


Of de woonkamer nu een gezellige plek is voor een filmavond, een plek waar kinderen kunnen spelen of een zorgvuldig ontworpen ruimte om in te ontspannen, waarschijnlijk neemt je TV een centrale positie in. Maar de dagen van enorme beeldbuizen zijn allang verleden tijd. De 4K UHD TV's van vandaag zijn esthetische kunstwerken die net zo belangrijk zijn voor het interieur als een meubelstuk. Ze zijn gedurfde designstukken met eigenschappen waarmee je de ruimte in de woonkamer optimaal kunt benutten en ongewenste rommel kunt opruimen. Met name bij The Frame TV  is dit het geval, waarmee je kunst kunt afbeelden uit unieke collecties van gerenommeerde kunstenaars zoals Monet. Dit zou je kunnen inspireren om de TV op een plek te zetten die je voorheen wellicht had uitgesloten. Maar hoe vind je zo ’ n plek?

Hoe doen de pro ’ s het?

Alesandro Tomasi is de winkel manager van het inspirerende Public House Of Art  . “ Kunst verrijkt je leven. Het is een luxe die je tot nieuwe ideeën kan brengen of je kan inspireren. Om die reden hang je het dan ook aan de muur,  je wil het graag in huis hebben. Daar komt natuurlijk wel iets meer bij kijken dan simpelweg twee schroeven in de muur boren. Wat wij altijd zeggen is: DO hang art on your wall, DON ’ T do it by eye. ” Dus hang die kunst op, maar doe het niet op gevoel. Vaak gaat het dan mis en hangt het bijvoorbeeld scheef. “ Wij gebruiken een laser apparaat die precies aangeeft of iets recht hangt of niet. Dit is ook zeker handig als je meerdere dingen naast elkaar wilt ophangen. ”

qled tv samsung

TV ophangen: de esthetiek

“ Waar je rekening mee moet houden zijn natuurlijk het gewicht en het formaat van je kunstwerk, het ophang systeem, de textuur van de muur, heb je bijvoorbeeld de juiste pluggen en schroeven. Esthetisch is het belangrijk om te kijken naar de zichtbaarheid van het object en om aandacht te besteden aan je lichtbronnen. Die twee hebben de hoogste prioriteit. ”

TV ophangen: de wiskundige formule

Bij de Public House of Art houden ze er een wiskundige formule op na, bij vrijwel alles wat ze ophangen: boor hoogte = 1 / 2 h + 145 – d. Hierbij is ‘ h ’ de hoogte van het kunstwerk en ‘ d ’ de drop, ofwel de afstand tussen de top van het kunstwerk en het hangsysteem aan het plafond. De ‘ 145 ’ staat voor 145 centimeter: “ Natuurlijk is er een soort gulden snede als het gaat om kunst ophangen. De algemene regel is dat het midden van het kunstwerk zo ’ n 145 centimeters boven de grond hoort te hangen. Maar bij Public House Of Art vinden wij dat regels er zijn om gebroken te worden, dus experimenteer vooral! ”

TV ophangen: kleurgebruik in de achtergrond

Ook de kleur van de muur waarop je je kunst en je TV ophangt zijn van invloed op hoe het overkomt. “ Zo is wit ook de standaard kleur voor galerieën, maar waarom zou je hier in mee gaan? Het is toch een klein beetje saai. Net als de tendens om alles strak op te hangen. Rommelig kan ook! Het hangt een beetje van je kunstwerk en de grootte hiervan af. Hoe groter, hoe meer ruimte het nodig heeft en hoe mooier het is als het netjes en geordend aan de muur hangt. Maar bij een kleiner formaat is het vaak juist leuk als er meerdere objecten verspreid over de muur hangen, alsof je het er als het ware lukraak tegenaan gegooid hebt. ”

TV ophangen: trial and error

“ Vaak gaat het niet in één keer goed en natuurlijk gebeuren er wel eens ongelukjes, maar gelukkig raakt er nooit iemand gewond. ”

TV ophangen: opgeruimd staat netjes

Een wirwar van rondslingerende kabels is een maar al te bekend probleem voor velen van ons, vooral met een breed scala van media-apparaten die met elkaar verbonden zijn. Maar het probleem is opgelost door QLED TV's, die een aparte box hebben om alle apparaten op aan te sluiten en die vervolgens slechts twee kabels door de basis van de TV-standaard leidt. Sluit alle TV-apparaten aan op de One Connect Box, die tot op 5m afstand van de TV geplaatst kan worden voor een nette oplossing, of zelfs buiten het zicht. Als je ervoor kiest om jouw TV aan de muur te hangen, zal je de bijna onzichtbare optische kabel die de TV verbindt met de One Connect Box nauwelijks opmerken.

No Gap Wall-mount

Wil jij nou ook je muur stylen als een pro? Met de No Gap Wall-Mount hang je binnen een kwartier je QLED TV  op. Heel simpel! Je bevestigt de beugel aan de tv, stopt de snoeren in de daarvoor bestemde plekken, boort met een sjabloon op de juiste plekken voor het muurgedeelte en bent dan al klaar om de tv op te hangen. Hierna kun je nog de juiste hoek bepalen en klaar is Kees. Je eigen galerie-waardige muur in een handomdraai!

home inspiratie

Speakers aan je TV koppelen

Om jouw woonkamerinstallatie compleet te maken, kun je de TV koppelen aan de beste draadloze speakers en soundbars  . Het resultaat is een meeslepend geluid op elke zitplaats in de kamer. Dankzij de strakke en subtiele ontwerpen van vandaag hoef je niet in te leveren op stijl. En als je jouw TV en soundbar  aan elkaar monteert, kun je één voedingskabel gebruiken voor beide apparaten om de woonkamer nog opgeruimder te houden.

Meer home inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates netjes in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze nieuwsbrief.

GERELATEERDE PRODUCTEN

QLED TV

QLED TV